Cea mai bună orchestră din lume, Filarmonica din Berlin, va deschide Festivalul Enescu 2019 cu două concerte

Celebra Orchestră a Filarmonicii din Berlin deschide ediția 2019 a Festivalului Internațional George Enescu, iar cele două concerte pe care le va susține sunt programate să aibă loc pe 31 august și pe 1 septembrie 2019. Confirmarea Filarmonicii din Berlin vine după participarea orchestrei în premieră în România, în cadrul ediției 2015 a Festivalului Enescu, care a acceptat invitația în urma a 15 ani de negocieri. După concertul susținut la Sala Palatului pe 3 septembrie 2015, Conducerea Filarmonicii din Berlin a decis, în urma reactiei publicului din România si a modului în care muzicienii au fost primiti la Festivalul Enescu sa revina la Bucuresti.

“Faptul ca Orchestra Filarmoncii de la Berlin a luat decizia sa sustina doua concerte în cadrul editiei 2019 a Festivalului Enescu, nu unul singur, este, de asemenea, un eveniment în sine.”, a declarat pentru presa Mihai Constantinescu, directorul executiv al Festivalului Enescu. 

La pupitrul orchestrei se va afla dirijorul Kirill Petrenko, care îl succede pe Sir Simon Rattle.
Considerata drept “cea mai buna orchestra din lume” (The Gramophone, 2008), Orchestra Filarmonicii din Berlin este si una dintre cele mai exigente.  La editia 2015 a Festivalului International George Enescu, 11 tone de echipament au fost transportate la Bucuresti pentru concertul Filarmonicii din Berlin, o greutate record în istoria Festivalului.

Editia 2017 a Festivalului International George Enescu (2-24 septembrie) se va deschide pe 2 septembrie 2017 cu cea mai cunoscuta si apreciata opera a compozitorului George Enescu - “Oedip”, în versiune concertanta, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, sub bagheta dirijorului Vladimir Jurowski, cu participarea Corului Filarmonicii „George Enescu” si a Corului de Copii Radio. Editia 2017 marcheaza de asemenea o premiera care sta sub semnul dezvoltarii internationale: “Oedip”, în aceasta versiune concertanta si cu aceeasi distributie, va fi prezentat si la Londra, pe 23 septembrie.

Vor fi prezenți în premieră în ediția 2017 pianistul de origine chineză Lang Lang – un superstar al muzicii clasice –, și tenorul Jonas Kaufmann, un reper al interpretării muzicii de operă la nivel mondial.

Un număr de 37 de lucrări de George Enescu vor fi interpretate în cadrul acestei ediții, printre acestea numărându-se interpretarea Simfoniei a III-a de George Enescu de către Orchestra Accademia Nazionale di Santa Cecilia, sub bagheta cunoscutului dirijor Antonio Pappano.
Programul integral al ediției 2017 a Festivalului Internațional George Enescu poate fi descărcat în format .pdf la acest link.
 
Începând cu ediția 2017, Festivalul Internațional George Enescu trece într-o nouă etapă de dezvoltare internațională, prin directoratul asigurat de Zubin Mehta - Președinte de Onoare și Vladimir Jurowski - Director Artistic.

0 comentarii: