Scurtmetrajele câștigătoare la Locarno și Rotterdam din programul BIEFF 2016 deschid porțile subconștientului

Festivalul Internațional de Film Experimental București explorează puterea emoțiilor în cadrul a trei noi programe: You Run Through My Veins, Journeys into Subconscious, Love Is the Sweetest Experiment.
You Run Through My Veins – rezultat al colaborării unice în România cu Festivalul de la Rotterdam – aduce în capitală câștigătorul Tiger Award la Rotterdam 2015 și cele mai provocatoare scurtmetraje din competiția aceluiași festival. Proiecția este susținută de Ambasada Regatului Țărilor de Jos.

„Aceste filme conturează natura profund contradictorie a legăturilor noastre afective, care pe de o parte ne hrănesc, ne protejează și ne susțin în evoluția noastră, în timp ce, pe de altă parte, ne pot limita libertatea personală și impulsul natural de a explora viața, prin modele de comportament și de gândire mai mult sau mai puțin conștiente, dar adânc imprimate în propriul psihic.” (Adina Pintilie, curatorul selecției BIEFF)
BIEFF 2016 - Greetings to the Ancestors, de Ben Russell
Greetings to the Ancestors, câștigătorul Tiger Award 2015, regizat de Ben Russell – o mostră de etnografie psihedelică – combină elemente de documentar, etnografie și cinema oniric, pentru a ilustra fluiditatea frontierelor conștiinței. Camera de filmat este fie angajată antropologic în cadrul ceremoniei de inducere a transei a Congregației Jericho, fie urmărește vindecători care descriu vise induse de halucinogenul African Dream Root, deschizând pentru spectator o cale către lumea invizibilă și puterea divină a viselor. 
BIEFF 2016 - Time and Place, a Talk with My Mom, de Martijn Veldhoen
În Time and Place, a Talk with My Mom, Martijn Veldhoen își îndreaptă camera de filmat către povestea vieții mamei sale, într-un experiment cinematografic unic, ce reconstituie cincizeci de ani din viața acesteia. Dincolo de istoria familiei, suntem martorii furtunoaselor schimbări culturale și sociale ale anilor 60–70 (lupta pentru libertatea de expresie, primele printuri pornografice) redate cu măiestrie prin reconstituiri vizuale originale.
BIEFF 2016 - Raymond, de Nina Yuen
Un spațiu intim, în care nota profund personală se contopește cu condiția umană în genere, este creat de Nina Yuen, în Raymond, un așa-zis monolog al tatălui artistei. Narațiunea percutantă din punct de vedere vizual se deplasează liber și jucăuș, de la reminiscențe ale copilăriei tatălui la amintirile autoarei, ca bebeluș.
O invitație în lumea subconștientului
  Journeys into Subconscious, o nouă secțiune tematică în competiția internațională BIEFF, prezentată cu sprijinul Ambasadei Suediei și al Forumului Cultural Austriac, invită spectatorii la introspecție asupra straturilor profunde ale minţii, dezvăluind ce sălăşluieşte în spaţiul palpitant al ideilor conflictuale şi extreme, al dorinţelor puternice şi traumelor aflate în stare latentă. 
BIEFF 2016 - Dear Director, de Marcus Lindeen
Câştigător al premiului Cinema & Gioventù la Festivalul Internațional de Film de la Locarno 2015, filmul lui Marcus Lindeen, Dear Director, este o creație captivantă care vorbeşte despre căutarea identităţii. În 1980 cântăreaţa de jazz Kazzrie Jaxen a avut parte de o experienţă care i-a schimbat complet viaţa: în timp ce urmărea filmul From the Life of Marionettes, absorbită de cinematografia lui Ingmar Bergman, plină de dualitate şi de identităţi fragmentare, ea şi-a dat seama că era un „geamăn supravieţuitor”, singurul copil născut dintr-o sarcină de gemeni.
BIEFF 2016 - Freud and Friends, de Gabriel Abrantes
Freud and Friends de Gabriel Abrantes va putea fi vizionat la BIEFF la o lună după premiera sa în cadrul Berlinale 2016. Regizorul „Herner Werzog” relatează dintr-un laborator, unde merge să îl observe chiar pe G. Abrantes, acesta din urmă oferindu-se voluntar pe post de cobai prietenei sale, om de ştiinţă implicat în experimente pentru citirea gândurilor. Pătrunderea în mintea cobaiului țintește de fapt nu doar expunerea unor frici sau dorințe individuale, ci obsesia culturii media pentru frumuseţe şi sex, precum şi eterna frică de angajament.
BIEFF 2016 - The Exquisite Corpus, de Peter Tscherkassky
Premiat cu Menţiunea Specială în cadrul debutului său de anul trecut la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, The Exquisite Corpus, realizat de Peter Tscherkassky, are ca material şi bază tematică imagini erotice culese din surse variate. Regizorul foloseşte tehnicile de manipulare a materialului analog pentru a-și cufunda spectatorii în detaliile vizuale al visului erotic al oricărui pasionat al celuloidului. 
BIEFF 2016 - My Mommy, de FALCK
My Mommy, regizat de artistul FALCK, înfățisează o cameră goală, fără decor, în care două femei de vârsta a doua interpretează o scenă sfâşietoare despre abuzul unui copil. Mărturia se transformă în reconstituire, iar pe masură ce exerciţiul psihologic este reluat, spectatorul e atras tot mai adânc în starea experienţială a neputinţei victimei. În final, catharsis-ul simţit de victimă și agresor se dezvăluie ca având o răspândire mult mai semnificativă: printr-o simplă mișcare de panoramare a camerei ni se transmite un mesaj puternic despre transferul (involuntar) al traumei de-a lungul generaţiilor: de la victimă la copilul său. 
Proiecție BIEFF la Lente & șotron
 
Love Is the Sweetest Experiment – o colecție de viziuni extrem de sensibile asupra variatelor forme ale iubirii: fie că este vorba de afecțiune împărtășită, de dragoste imposibilă, de atașament părintesc, de îndrăgostiri online sau de erotism nestăvilit, cele șase scurtmetraje vor introduce publicul în atmosfera festivalului și în freamătul specific Valentine's Day, cu ocazia proiecției organizate la Lente & șotron, sâmbătă, 13 februarie, de la ora 20:00. Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile, iar Lente & șotron se află pe Blvd. Pache Protopopescu, nr. 20.

În program:
Mondial 2010, de Roy Dib - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2014 Undress Me, de Victor Lindgren - Teddy Award la Festivalul de la Berlin 2013 Noah, de Walter Woodman & Patrick Cederberg - Grand Prix și Premiul Publicului în Lab Competition la Festivalul de la Clermont-Ferrand 2014 Questions to My Father, de Konrad Mühe - Mențiune Specială la Festivalul de la Berlin 2011 You and Me, de Karsten Krause - Prize of the Cinema Jury la Festivalul de la Oberhausen 2010 Florentina, de Eva Pervolovici
Cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF are loc în perioada 14 – 20 martie 2016 și este susţinută de: Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Israelului, Ambasada Suediei, Institutul Francez, Institutul Cervantes, Le Fresnoy – Studio National des Arts Contemporains, Universitatea Națională de Arte, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, TNT.

0 comentarii: