De la Berlin în București



De numele Cătălin Ilea se leagă trecutul, prezentul și viitorul muzicii românești la Berlin. Deși publicul din România nu a avut ocazia să-i asculte prea des acordurile de violoncel, publicul berlinez a fost fermecat de maestrul Cătălin Ilea, Berlinul fiind locul în care s-a stabilit și locul în care a devenit celebrul. Totuși, sufletul îi aparține plaiurilor mioritice, Clujului - locul său natal, și dulcei melancolii a melodiilor românești. De aceea, alege să se întoarcă la publicul român, să-și expună colecția de artă  la Artmark pentru a le oferi iubitorilor de muzică și de artă accesul în intimitatea unui vieți de colecționar. Expoziția se va încheia cu Licitația Colecția violoncelistului Cătălin Ilea
 
Stabilit la Berlin, devine ulterior profesor la Universität der Künste din Berlin, cea mai prestigioasă academie de artă din Berlin, unde rămâne și acum, după pensionare. Prietenia strânsă cu violonistul Yehudi Menuhin a fost una dintre cele mai de preț întâlniri prilejuite de destin, care l-a ghidat în cariera de succes, devenind unul dintre cei mai recunoscuți și talentați specialiști în opera enesciană. La Artmark, spiritul Cătălin Ilea se recunoaște în operele semnate de Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Eugen Ionesco, Marin Gherasim, Corneliu Baba, Ștefan Câlția, Constantin Piliuță, Ștefan Pelmuș, Sorin Ilfoveanu și mulți alții. Alături de operele de artă, colecția conține și o selecție generoasă de obiecte de artă decorativă africană, dar și alte suveniruri culturale achiziționate din toate locurile în care a concertat.
Vedeta Licitației Colecția violoncelistlui Cătălin Ilea este opera "Canal Grande" de Corneliu Baba (estimare: 20.000 – 30.000 euro). Însă, obiectele cu cea mai mare emoție și istorie sunt Cutia de violoncel, care l-a însoțit pe Cătălin Ilea la toate marile concerte și cele două pipe, Peterson's Patent și Howal Bruyere, pe care le aprindea după fiecare concert important. Prețurile de pornire sunt de 100 euro și, respectiv, 50 euro.
 
Expoziția poate fi vizitată până joi, 21 aprilie, la sediul Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță, iar Licitației Colecția violoncelistului Cătălin Ilea va avea loc joi, 21 aprilie, tot la Artmark, ora 19:30. Cei care nu pot participa în sală, pot licita online, în timp real, pe platforma Artmark Live.

0 comentarii: