Azi începe Cinepolitica. Nu rata singura competiție de film politic din România!



Cea de-a cincea ediției a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (13 – 17 aprilie, București, Cinema Elvira Popescu), singurul festival din România dedicat filmului politic, va începe astăzi, de la ora 20.00, cu proiecția filmului Statul contra Fritz Bauer/ People vs. Fritz Bauer (r. Lars Kraume), o dramă puternică despre condamnarea celui de-al treilea Reich.

Competiția Cinepolitica va debuta în forță joi, 14 aprilie, de la ora 18.30, cu Fratele Dejan/ Brat Deyan (r. Bakur Bakuradze), un film despre calvarul interior al unui fost general din războiul care a dus la destrămarea Iugoslaviei și care acum se ascunde în așteptarea unei iminente condamnări a Tribunalului de la Haga. 

De la ora 20.40 va fi proiectat filmul regizorului belgian Joachim Lafosse, Cavalerii Albi/ Les Chevaliers Blancs. Inspirat dintr-un fapt real si extrem de controversat, lungmetrajul  relatează întâmplările și calvarul membrilor unui ONG francez, acuzați și condamnați în Sudan pentru trafic de copii. 

Vineri, de la ora 18.30, un thriller cu accente suprinzătoare de comedie neagră își face loc în programul Cinepolitica: Noapte de miere/ Medena nok (r. Ivo Trajkov, Macedonia). Filmul este plasat în Macedonia proaspat independenta din anii ’90, într-un moment de celebrare a unei mari victorii politice, care coincide cu aniversarea casniciei paranoicului ministru Nikola cu incompatibila si vicioasa sa sotie Anna. O criza conjugala scoate la iveala un caz grav de coruptie.

Cel mai nou film al lui Amos Gitai, Yitzhak Rabin, ultima zi/ Rabin, The Last Day, câștigător a două premii la Veneția 2015, care urmărește într-o manieră sobră, chirurgicală, „autopsia” instituțională care a urmat asasinării fostului premier israelian, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, va rula tot vineri, de la ora 20.30.

În programul de sâmbătă, de la ora 17.00, respectiv 20.30, se regăsesc două filme pe teme cât se poate de actuale: terorism și corupție. Made in France: În interiorul celulei/ Made in France: Inside the Cell (r. Nicolas Boukhrief), un prim si important act de curaj al unui cineast aflat în mijlocul cutremuratoarelor evenimente recente din Hexagon, spune povestea unui jurnalist independent care decide sa investigheze fenomenul aderarii tinerilor musulmani din Franta la grupari islamiste extremiste infiltrându-se într-o celula jihadista. Prostul/ Durak (r. Yuriy Bykov), o drama ruseasca plina de forta, prezinta cruciada pe care un modest instalator de provincie o duce, cu multa inconstienta, împotriva unui sistem politic corupt si meschin.

Memoria vântului/ Memories of The Wind, ultimul film din competitie, va rula duminica, de la ora 18.00. Memoria vântului este o meditatie poetica asupra urmarilor genocidului armenilor din anul 1915, din Imperiul Otoman. Personajul principal este un artist turc de origine armeana, banuit de simpatii comuniste de regimul aflat la conducere în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Silit de împrejurari, acesta se refugiaza într-o zona a nimanui, la granita sovieto-georgiana.

Gala de închidere, în cadrul careia vor fi anuntati câstigatorii, va avea loc duminica, la ora 20.30. Juriul celei de-a cincea editii a Cinepolitica este compus din: Stelian Tanase (scriitor, jurnalist si analist politic), Vintila Mihailescu (antropolog, profesor universitar si seful Catedrei de Sociologie a Facultatii de Stiinte Politice) si Radu F. Alexandru (dramaturg, prozator si politician).


Copilăria unui lider/ The Childhood of a Leader, filmul de debut al actorului Brady Corbet, cu Robert Pattinson (Water for Elephants, Maps to the Stars), Bérénice Bejo (The Artist) și Stacy Martin (Nymphomaniac), va închide cea de-a cincea ediție a Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. 

Programul Cinepolitica îl puteți consulta și aici: http://goo.gl/tw4Ib2

Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu, dar și online, de pe eventbook.ro.

***
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este finanțat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Parteneri instituționali: Institutul Cultural Român, Uniunea Cineaștilor din România, Institutul Francez, British Council, Delegația Valonia-Bruxelles
Susținut de: Radio România Cultural, RFI România
Parteneri media: Cațavencii, Observatorul Cultural, Zile și Nopți, Cinemagia, Cinefan,  CinemaRx, AaRC.ro, calendarevenimente.ro, movienews.ro, Politic All, Revista @Film, Urban.ro, Urban Things, Ziarul Metropolis, umblat.ro, Republica.ro, Revista Regard, Foreign Policy România
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro | Facebook: www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival

0 comentarii: