Integrala filmelor regizorului Dorian Boguta la Union



Miercuri, 20 aprilie, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române găzduieşte evenimentul „Portret de regizor: Dorian Boguţă”. Programul include toate scurtmetrajele şi mediumetrajele de ficţiune regizate, între 2009 şi 2015, de către actorul Dorian Boguţă. Acesta, impus cu roluri în filme precum MOARTEA DOMNULUI LĂZĂRESCU, ÎNTÂLNIRI ÎNCRUCIŞATE, FRANCESCA sau CARAVANA CINEMATOGRAFICĂ, s-a dovedit, în ultimii ani, şi un regizor remarcabil, distins cu numeroase premii. Astfel, la Sala Union vor fi proiectate, în prezenţa cineastului Dorian Boguţă, filmele 10 (2009), DE AZI ÎNAINTE (2011), PIANO (2013), KAZIMIR (2013), SFÂRŞIT (2015) şi VERA (2015). Toate filmele sunt subtitrate în limba engleză. Tariful unic de acces la eveniment este de 3 lei.
 
Detalii filme:
10
România, 2009, 19 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu: Irina Teodorescu, Andrei Aradits, Mirela Oprişor, Leonid Doni
Sinopsis:
După o relaţie secretă de zece luni, Irene hotărăşte să se despartă de Vlad. El crede că ea vrea să se întoarcă la fostul iubit, dar ea spune că doar s-a săturat... Ce va face Vlad ca s-o recâştige?
 
DE AZI ÎNAINTE
România, 2011, 36 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu: Teodor Corban, Cătălin Jugravu, Mirela Oprişor
Sinopsis:
Ștefan face 18 ani, iar tatăl său decide că este ziua când trebuie să devină „bărbat”, suportând toate consecințele. Numai că lucrurile nu stau așa cum crede el și lecția pe care o primește de la băiatul său e una dramatică.
Premii: Cel mai bun film românesc la NexT IFF 2012 şi mai multe Premii UCIN.
 
PIANO
România, 2013, 20 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu: Adelaida Perjoiu, Elias Ferkin, Şerban Pavlu
Sinopsis:
El o vrea. Ea îl vrea. Un pat. Ei amândoi în pat. Dar nu este îndeajuns ca azi să se iubească, chiar dacă de un an de zile îşi declară dragostea unul faţă de celălalt şi s-au iubit de atâtea ori… Nu e rutină. Nu e plictiseală. E un lucru de care ne lovim toţi. Şi, când ei cred că totul se rezolvă, intervine realitatea, dând absolut totul peste cap.
 
KAZIMIR
România, 2013, 21 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu:
Sinopsis: Ion Rusu, Elias Ferkin, Alexandru Papadopol, Iulia Verdeş
Sinopsis:
Într-un sat lipovenesc retras, din zona Deltei Dunării, locuieşte un diacon, pe numele lui Kazimir, care posedă puteri paranormale. Puţinii locuitori ai satului vin la el pentru a se trata de dureri. Noaptea, însă, toţi stau închişi în case, de frica legendei conform căreia în zonă ar exista o creatură misterioasă. Ucenicul lui Kazimir îl anunţă pe acesta că doi turişti vor ajunge spre seară în sat. E un moment total nepotrivit.
Premii: Cel mai bun film Brest IFF 2014 şi la Dracula IFF Braşov 2014.
 
SFÂRŞIT
România, 2015, 15 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu: Dragoş Bucur
Sinopsis:
Iarna. O plajă pustie. Un cer vânăt. Un sunet surd în aer. O rulotă. Un bărbat pe la 40 de ani, îmbrăcat în costum, e întins pe nisip, în poziţia fătului, şi priveşte în gol. Are ochii obosiţi şi lipsiţi de expresie. Noaptea, aceeaşi plajă, acelaşi cer, acelaşi sunet. În rulotă, bărbatul încearcă să scrie ceva. În acest timp, o haită de câini sălbatici a înconjurat rulota şi vrea să ajungă înăuntru...
Premii: Menţiunea specială a juriului la Timishort IFF Timişoara 2016.
 
VERA
România, 2015, 28 min.
Regia: Dorian Boguţă
Cu: Anghel Damian, Irina Noapteş, Adina Galupa, Gina Dan, Ionel Stoica, Ariclia Dumitru, Dragoş Dumitru, Daniela Cafrita, Adina Botan, Leanca Pană, Vlad Logigan, Ionel Papuc, Dragoş Neamţu
Sinopsis:
Mihnea, un tânăr de 20 de ani, este respins de iubita lui. Plin de frustrări, el încearcă să se aline în braţele unei prostituate, dar şi aici ghinionul îl urmăreşte. Când ajunge acasă, pe scări o întâlneşte pe ea, pe Vera. Ai putea zice că tot ce se întâmplă în continuare îi va schimba viaţa, doar că lucrurile iau iar o întorsătură neaşteptată.

0 comentarii: