Competitiile de documentar si scurtmetraj ale BUZZ CEE



10 documentare și 19 scurtmetraje din 18 țări din Europa Centrală și de Sud-Est vor intra în cursa pentru trofeele RealBUZZ și ShortBUZZ ale primei ediții a Festivalului Internațional de Film Buzău - BUZZ CEE (4 – 8 mai, Buzău).

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, care și-a propus să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.

Cele 10 filme care vor concura pentru trofeul RealBUZZ au fost alese din peste 400 de documentare înscrise, iar prin intermediul lor vom face o incursiune în cea mai agitată zonă a  Europei de-a lungul istoriei. Cu un titlu mai mult decât sugestiv, The Ukrainians (r. Leonid Kanter, Ivan Yasny) ne spune povestea armatei ucrainiene, formată în mare parte din voluntari, din perioada recentului conflict cu Rusia, Hot Men Cold Dictatorships (r. Mária Takács) ne introduce în viața minorităților sexuale din Ungaria comunistă, iar The Children of Peace (r. Emir Kapetanovic) reaminteste ororile si  prezinta urmarile razboiului din Bosnia.

Nu lipsesc nici documentarele autohtone din programul BUZZ CEE: Robotelul de Aur (r. Mihai Dragolea si Radu Mocanu), un film puternic si fermecator despre viata Stelutei Dusa, multipla campioana la box, My Film Years (r. Ruxandra Nae), o abordare emotionala a progresului tehnologiei reflectat în viata unui cuplu cu cariere în domeniul imaginii, si Dincolo (r. Razvan Chirila), o privire rece si lucida în viata persoanelor cu handicap dintr-un centru de zi.

Peace and Quiet In The Aquarium (r. Tayfun Belet), Undune (r. Dennis Rätzel, Germania), Neighbours (r. Gabriel Khotivari, Georgia) si The frosty fog creeps over Tungus-river (r. Artur Khimchenko, Rusia) completeaza competitia de documentar a BUZZ CEE.

Juriul competitiei de documentar este format din: Alex Shiriaieff (regizor, producator, reprezentant Baltic 2 Black Sea Docs, Rusia-Suedia), Claudiu Mitcu, regizor si producator român, George Kalomenopoulos (fondator al worksopului DocRoads, regizor si producator, Grecia) si Aurelian Nica, producator român, detinator al unui premiu Emmy pentru Lumea vazuta de Ion B. (r. Alexander Nanau).

In eclectica selecție a competiției de scurtmetraj se regăsesc 19 filme care aparțin unor genuri variate și exotice, cum ar fi  horror-ul macedonean Singur acasă (r. Trifun Sitnikovski), În ataș (r. Mircea Bobîna), un thriller psihologic din Republica Moldova, SF-ul letonian Idealul (r. Uldis Cipsts) sau filme de dragoste din Bulgaria (Janne și iubirea, r. Vilma Kartalska) și Rusia (G, r. Yulia Travnikova). România este reprezentata în competitia de scurtmetraj de Dispozitiv 0068 (r. Radu Barbulescu), o comedie neagra camuflata în thriller, care nu face rabat nici la umor, nici la drama, si De sfestanie (r. Tudor Botezatu), un film despre dragoste și despre cum un amor bazat pe minciuni sfârșește prin a se împotmoli în ele.

Nici comediile savuroase nu lipsesc din competiția BUZZ CEE, varietatea lor evidențiind diversitatea culturilor din Centrul și Estul Europei: umor turcesc în Unchiul (r. Mehmet Yamak), care pare mai mult haz de necaz, umor nostalgic rusesc în Gorbatov (r. Nikita Ordynskiy) și umor suprarealist din Cehia în Bulele nu mint,  în timp ce grecii fac mișto de hoți (Lăcătușul, r. Miltiades Christides), iar Cipru livrează umor clasic și macabru (5 Ways 2 Die, r. Daina Papadaki).

Juriul competiției de scurtmetraj este format din regizoarea și scenarista Iulia Rugină, monteurul Eugen Kelemen, producătorul Dan Burlac și criticul și jurnalistul de film Emanuel Lăzărescu.

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, SCDVV Pietroasa și Cinelab România.
Parteneri media: Radio România Cultural, TV Sud Est, Radio BOOM, Scurt pe 2, Media Expres, Zile și Nopți, Cinemap, TV Mania, Cinemagia.ro, Cinefan.ro, Ziarul Metropolis, Urban.ro

*****
CulturaALL este o asociație dedicată culturii românești și europene și promovării acesteia, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale între România și țările din Europa.

0 comentarii: