The Wine Book of Romania



„Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania” ghid inițiat și realizat de Marinela V. Ardelean și publicat de Editura RAO, în versiune bilingvă, se lansează miercuri, 13 aprilie, la Uanderful, în București. Ghidul reprezintă un instrument complex de cunoaștere și clasificare a vinurilor de top din Romania și Republica Moldova, atât pentru publicul larg, cât și pentru specialiști și importatori.
 
Anul trecut, un juriu de opt experți internaționali, dintre care doi Masters of Wine, a realizat cea mai amplă evaluare a aproape 250 de vinuri din România și Republica Moldova, în cadrul unui eveniment de jurizare internațională. Vinurile obținute din soiuri autohtone au fost deosebit de apreciate de membrii juriului, o parte dintre ei exprimându-și dorința de a deveni ambasadori ai vinurilor noastre peste hotare. Această evaluare a avut loc pentru realizarea primei ediții a celui mai important ghid de vinuri românești: „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”. În acest ghid au fost descrise și clasificate 214 vinuri, iar 15% dintre acestea au obținut cinci stele.

„Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania” este primul ghid bilingv (română- engleză) ce reunește cele mai bune vinuri din România și Republica Moldova, acordându-le acestora șanse egale, fie că este vorba despre o cramă tânără, cu doar cinci hectare de vie, sau un imperiu cu mii de hectare și tradiție de multe secole. Volumul va ajunge la institutele culturale, ambasadele României, precum și la cele mai importante târguri și festivaluri internaționale.

 
Membrii juriului primei ediții volumului„Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”  sunt Caroline Gilby - Master of Wine (Marea Britanie), Rod Smith- Master of Wine (Franța), Luiz Alberto- Wine Expert (SUA), Paul Robert Blom (Olanda), Helmuth Koecher (Italia), Zoltán Szövérdfi - Szép (România), Cosmin Grozea (România) și Mi Yeun Hong (Coreea).
 
“Sunt convinsă că, peste 20 de ani, atunci când se va vorbi despre excelență în Europa vinurilor, România va face parte dintr-un onorant top trei, alături de Franța și Italia”, a declarat Marinela V. Ardelean.
 
Marinela V. Ardelean este specialist în branding şi business development în industria enogastronomică, degustător profesionist în concursuri internaționale de vinuri și profesor la Italian Chef Academy (Roma, IT).  Autoare a celui mai premiat volum bilingv la nivel internațional despre vinurile românești - "50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene", Marinela este și inițiatoarea proiectului „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”, primul ghid care cuprinde descrierea și clasificarea celor mai bune vinuri din România și Republica Moldova.
 
În paralel, Marinela pregătește cea de-a doua ediție a cărții, ce va fi lansată la sfârșitul acestui an. Totodată, Marinela se va deplasa, pentru a doua oară, la toți producătorii din România și Republica Moldova, selectând de la fiecare producător maxim cinci vinuri, ce vor fi evaluate de un juriu internațional în luna august a acestui an, la Valea Verde Resort, Cund. Rezultatele jurizării vor fi publicate în cea de-a doua ediție a ghidului „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”.
 
De aproape 25 de ani, Editura RAO are un program editorial dinamic şi ambiţios, bazat pe competenţă şi seriozitate, concepte-cheie care o clasează în topul celor mai bine cotate din România. Editura RAO publică anual câteva sute de titluri noi, deopotrivă ficţiune şi nonficţiune, în serii de autor sau în serii tematice, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi tineri. RAO este editura întregii familii, de la 2 la 102 ani!
 
Selgros Cash&Carry România, partener oficial al proiectului „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”, este unul dintre cei mai importanți actori din comerțul românesc, apreciat de clienţii profesionişti. Este partenerul de încredere al gastronomilor, comercianţilor şi micilor întreprinzători particulari, asigurând pentru aceştia cele mai bune servicii, un sortiment croit după nevoile lor, bazat pe competenţă în calitate şi prospeţime, disponibil în permanenţă la cele mai convenabile preţuri. Se implică frecvent în viața comunităților în care activează, contribuie la dezvoltarea și evoluția lor, susține performanțele individuale sau de grup, iar dovada vie este și implicarea, prin acest proiect, în promovarea industriei vinicole din România.
 
Banca Transilvania, banca oamenilor întreprinzători, este unul dintre partenerii principali ai proiectului „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”. Aceasta se află pe locul al treilea în topul băncilor din Romania, are aproape 600 de sedii şi 2,2 milioane de clienți. Implicarea în acest proiect este o oportunitate pentru BT de a susține brandurile locale şi spiritul antreprenorial românesc, precum şi de a-şi arăta aprecierea față de tradiția vinicolă din România.
 
Totodată, prima ediție a cărții vinurilor „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania” anunță lansarea, în acest an, a RO-Wine|The Wine Festival of Romania, festival ce s-a născut din dorința de a reuni vinurile de top românești, cunoscute în întreaga lume, cu cele de renume internațional, și de a le aduce mai aproape de consumator. În prima ediție se vor putea degusta vinurile de top a peste 50 de producători, 30 autohtoni și 20 internaționali.
 
Evenimentul va avea loc în luna mai, pe parcursul a două zile, la Fratelli Studios, în București. Festivalul este organizat de Marinela V. Ardelean în parteneriat cu frații Liviu și Mihai Popescu, co-proprietarii Fratelli Group.
Ambasadorul RO-Wine|The Wine Festival of Romania 2016 este Helmuth Koecher, organizatorul celebrului eveniment anual internațional din nordul Italiei, “Merano Wine Festival, unul dintre cele mai prestigioase și exclusiviste evenimente de profil din Europa.
 
Partenerii care susțin „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania” sunt: Selgros Cash&Carry România, Banca Transilvania, AQUA Carpatica, Hotel Privo, Valea Verde Resort și Quartz Media.
 
Pentru mai multe informații despre „Cartea vinurilor românești / The Wine Book of Romania”, dar și despre evenimentul ce va avea loc în luna mai, RO-Wine|The Wine Festival of Romania, accesați: www.romaniawinefestival.com sau www.marinelaardelean.com.
Evoluția celor doua proiecte poate fi urmarită și pe Facebook, pe pagina oficială a ghidului, The Wine Book of Romania.

0 comentarii: