“Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică” a câștigat Trofeul NexT 2016

Luni seară, la Cinema Muzeul Țăranului, a avut loc gala de decernare a premiilor celei de-a zecea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT. 

Trofeul NexT 2016 a revenit producției Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică/ The Living Need Light, The Dead Need Music, regizat de The Propeller Group din Vietnam. “Un film al cărui ritm este dat de schimbările de culoare şi de fluiditatea sunetului, care menţine o senzaţie continuă de transpoziţie suprarealistă într-un prezent necunoscut şi totuşi existent. Un film viu, liric, poetic şi profund”, potrivit juriului. Gala a fost prezentată de Ada Solomon, directoarea Festivalului Internațional de Film NexT și Yvonne Irimescu, coordonatoarea NexT. 

Trofeul NexT constă în 2000 de euro oferiți de Institutul Cultural Român și 2000 de Euro în servicii digitale şi de laborator (post-producţie) oferiţi de CineLab România. 

Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică/ The Living Need Light, The Dead Need Music este o călătorie vizuală și muzicală în tradițiile și ritualurile funerare din sudul Vietnamului. 

Premiul „Cristian Nemescu” pentru Cea mai bună regie, în valoare de 1000 de euro, bani oferiți de Institutul Cultural Român, a fost obținut de She Stoops to Conquer, de Zack Russell, pentru „un simţ admirabil al bizarului şi o interpretare foarte specială, lucrând una în completarea celeilalte pentru a ne oferi o viziune subtilă a ciudăţeniei ce se ascunde în jurul nostru.”

Premiul „Andrei Toncu” pentru Cea mai bună coloană sonoră, constând în 1000 de euro oferiţi de Institutul Cultural Român, i-a fost acordat Katarzynei Szczerba, pentru Figure. „Premiul pentru sound design este oferit unui film care foloseşte sunetul pentru a comenta, a contrazice şi a amuza. Demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a filmului. Este nevoie, desigur, şi de imagini deosebite care să însoţească o asemenea coloană sonoră formidabilă”, a fost de părere juriul. 

Juriul a acordat două mențiuni speciale pentru animația MANOMAN, de Simon Cartwright, și pentru scurtmetrajul autohton Dispozitiv 0068, de Radu Bărbulescu. 

Prăjitorul de pâine, în regia lui Cristian Pop, a fost desemnat Cel mai bun scurtmetraj românesc. Potrivit juriului, „pentru un scurtmetraj foarte impresionant, care a reuşit să emoționeze publicul. Cele două personaje sunt jucate realist, aducând intensitate şi umor pe ecran. Emoţiile diferite cu care se confruntă personajele sunt neprevăzute şi interesante în fiecare minut. Regizorul s-a folosit de un aparat de bucătărie ca un catalizator şi ca o metaforă pentru o poveste mai mare decât filmul, şi nu numai. Astfel filmul a dobândit o intrigă foarte puternică, iar nouă ne-a fost foarte uşor să ne identificăm cu personajele. După finalul la fel de puternic, am rămas cu senzaţia că am vrea să aflăm mai multe despre cele două personaje”. Premiul valorează 1000 de euro şi este oferit de Institutul Cultural Român.

Premiul Luno, în valoare de 2000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului românesc Vacanță la țară, regizat de Andrei Tănase. „Pentru că e filmul pe care l-am fi facut şi noi, şi am vrea să vedem pe marele ecran astfel de producţii mai des. Nu e uşoară alegerea, pentru că fiecărui film i-am fi dat un premiu pentru ceva anume ‒ mai greu de ales a fost criteriul câştigător”, a declarat Anca Floroiu, reprezentata colectivului creativ Luno.
Premiul Publicului pentru film românesc, acordat unei pelicule din Competiția națională și constând în suma de 500 de euro, oferită de Pizza Hut, a fost câștigat tot de Dispozitiv 0068

Premiul Publicului pentru film străin a revenit scurtmetrajului Tinerețea monștrilor îndrăgostiți/ Jeunesse de Loups-Garous. Premiul, acordat de Pizza Hut, valorează 500 de euro. 

Câştigătorul concursului The Pitch și al unui cec de 5.000 de euro din partea ShortsTV este proiectul Private Party, de Octav Chelaru. „ Toate proiectele au fost foarte bune: subiecte diferite, viziuni diferite, diferite stadii de dezvoltare şi experienţă. Ideea a fost realistă şi poate fi realizată astfel încât să se respecte bugetul şi în intervalul de timp necesar. Povestea ni s-a păruit una puternică, a avut o perspectivă unică, cu care am putut relaţiona, a fost de impact şi ne-a făcut să ne punem întrebări. Este important să sprijinim tinerii realizatori de film, poate mai puţin experimentaţi, dar cu foarte mult potenţial.” Același proiect a câștigat și Premiul Villa Kult, care constă într-o rezidență artistică în Berlin, pe perioada Berlinalei, cu transportul asigurat. 

De asemenea, în cadrul NexT Short Film Market a fost premiat și proiectul Exit, al lui Bogdan Benea, cu 1000 de Euro în servicii de post-producţie DI, premiu oferit de Abis Studio. 

Cele patru trofee principale NexT au fost modelate de artistul Titi Ciocan și pictate de modelate de Titi Ciocan și pictate de Nicu Duță aka KITRA, Andy Sinboy, Loreta Isac, Paul Dersidan și Sorina Vazelina.


Ne găsiți pe: www.nextfilmfestival.ro | Facebook: https://www.facebook.com/NexTFilmFestival
Festivalul Internaţional de Film NexT este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT. 

0 comentarii: