Bursă la Berlin în memoria unui muzician român de legendă, Ștefan Gheorghiu, pentru tinerii violoniști români participanți la CONCURSUL ENESCU 2016



Cel mai bine clasat concurent român la Concursul Internațional George Enescu 2016, Secțiunea Vioară, va primi o bursă de studiu de un an la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de renumitul dirijor și pianist Daniel Barenboim. Bursa este acordată de trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română în plan internațional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Mariana Sârbu și poartă numele unui important profesor și violonist român, Ștefan Gheorghiu.

Trei dintre cele mai bine cotate violoniste de origine română la nivel internațional, Mihaela Martin, Silvia Marcovici și Mariana Sîrbu, oferă o bursă la Berlin în memoria profesorului lor, violonistul Ștefan Gheorghiu pentru cel mai bine clasat concurent român la Secțiunea Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016 care are loc între 3 și 25 septembrie, la București. Bursa constă într-un an de studiu alături de renumiți profesori ai lumii la celebra Barenboim Academy din Berlin, fondată de dirijorul și pianistul Daniel Barenboim.

Unul dintre cei mai importanți profesori și violoniști români, Ștefan Gheorghiu (1926-2010) a fost elevul a lui George Enescu și al lui David Oistrach.

Concursul Internațional George Enescu are loc între 3 și 25 septembrie la București și este singura competiție de muzică clasică din România recunoscută de cel mai important for internațional de specialitate, World Federation of International Music Competitions.

Concursul Enescu reprezintă o adevărată platformă de lansare pentru viitoare personalități ale muzicii internaționale, dar și un motiv de bucurie pentru public, care are posibilitatea de a asculta pe scena Ateneului Român parcursul muzical al unora dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai momentului. 

Tinerii artiști se pot înscrie la ediția 2016 a Concursului Enescu completând formularul de la acest link. Regulamentul de înscriere este disponibil la acest link.

Publicul se poate bucura în cadrul Concursul Enescu 2016 de peste 19 recitaluri, concerte cu orchestră și recitaluri extraordinare, programul fiind disponibil aici. Selecții din program și infromații despre artiștii invitați pot fi accesate la acest link, iar biletele s-au pus în vânzare prin Eventim. Dirijorii celor trei finale ale Concursului Enescu 2016 în care cei mai bine clasați trei concurenți vor concerta alături de Orchestra Filamronicii George Enescu sunt Alex Bloch (Violoncel), Christoph Poppen (vioară), John Axelrod (pian).

Tema Concursului din 2016 este puterea de a da viață visurilor noastre, putere care îi animă și pe tinerii concurenți să se pregătească, să muncească și să performeze pe scenă, în fața juriului și a publicului: “Trăiește-ți visul!”.

Violonista Mihaela Martin a concertat în întreaga lume, alături de orchestre precum BBC Symphony, Royal Philharmonic și Mozarteum Salzburg, sub bagheta unor dirijori ca Nikolaus Harnoncourt, Kurt Masur , Charles Dutoit. Debutul său la Carnegie Hall în New York, a fost descris de New York Times ca fiind “captivant”. 

Silvia Marcovici  a cântat cu mai multe orchestre de prestigiu din Europa și SUA: The Philarmonia, Royal Philarmonic Orchestra, Royal Concertgebouw Orchestra, Orchestra Natională a Franței, Orchestra simfonica a Academiei Santa Cecilia, New York Philarmonic, Chicago Simphony, Cincinnati, Atlanta, National Simphony (Washington D.C.), Philadelphia Orchestra, etc. Silvia Marcovici a lucrat cu dirijori faimoși ca Zubin Mehta, Claudio Abbado, Sergiu Comissiona, Placido Domingo, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici. La ediția 2013 a Festivalului Enescu, Silvia Marcovici a susținut un recital extraordinar pe scena Ateneului Român, alături de pianistul Evgeny Kissin și de violoncelistul Alexander Kniazev

Mariana Sîrbu predă vioara la prestigiosul Felix Mendelssohn Collage of Music and Theatre din Leipzig. Este, de asemenea, visiting teacher la the Irish World Academy of Music and Dance, din Irlanda. De-a lungul timpului, a făcut parte din juriul a numeroase concursuri de muzică internaționale.

0 comentarii: