Proiecții speciale la Festivalul Internațional de Film Buzău - BUZZ CEE



O comedie savuroasă, care va rula în premieră în România, va deschide prima ediție a BUZZ CEE (Buzău, 4 – 8 mai), festival internațional de film dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est. Gala de deschidere, prezentată de actorii Andreea Vasile și Dan Bordeianu, va avea loc miercuri, 4 mai, ora 20.00, la sala Teatrului “George Ciprian” din Buzău.

Highway to Hellas (Germania, 2015), cel de-al doilea film al regizorului german Aron Lehmann, face mișto de tensiunile financiare recente dintre Germania și Grecia. Un înalt funcționar german este trimis pe o insulă turistică din Grecia să afle ce s-a întâmplat cu creditul acordat de o bancă germană autorităților elene care s-au angajat că vor construi o centrală electrică și un spital. Un gigolo local îi devine companion, în timp ce primarul localității se chinuie să găsească niște scuze plauzibile în ceea ce privește folosirea fondurilor.

Sâmbătă, 7 mai, în cadrul secțiunii tematice BUZZ Ungaria vor fi prezentate 2 filme: Liza, zâna Vulpe (r. Károly Ujj Mészáros, 2015), de la ora 16.00, la sala Teatrului “George Ciprian”, și Fiul lui Saul (r. László Nemes, 2015) de la ora 17.00, la Cinema Dacia 3D.

Fiul lui Saul, drama despre Holocaust, care a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin în 2015, spune povestea unui prizonier din lagăr care își caută fiul, iar Liza, zâna Vulpe, o comedie neagră și scandalos de suprarealistă, ne plimbă prin lumea plină de japonezării și bizarerii a unei tinere bântuite de o creatură magică.

În cadrul BUZZ Women, secțiunea care reunește producții remarcabile ale regizoarelor din Europa Centrală și de Est, vor rula, în prezența autoarelor, lungmetrajul Victoria (r. Maya Vitkova, 2014), o dramă bulgărească realizată în co-producție cu România și apreciată de presa de specialitate la Sundance și Gotenburg, și Alyah DaDa (r. Oana Giurgiu, 2015), un documentar despre emigrarea evreilor din România, recent premiat la Gala Gopo.

În cadrul aceleiași secțiuni vor mai rula Cardiopolitica, (r. Svetlana Strelnikova, Rusia, 2014), un documentar rusesc frapant, care face radiografia unui oraş măcinat de interese politice, și Sonia și taurul (r. Vlatka Vorkapic, Croația, 2012), o comedie romantică cum numai în Balcani se face.
De asemenea, din selecția BUZZ CEE fac parte și scurtmetrajele a 4 tinere autoare românce. Filme curajoase, cu diverse accente dramaturgice, comedii și drame, animații simpatice și revizitări pline de umor negru ale istoriei recente: În tractor (r. Simona Constantin), In The House (r. Ana Maria Comănescu), Paper Bag (r. Roxana Bențu) şi Black Friday (r. Roxana Stroe).

Gala de închidere a festivalului, în cadrul căreia vor fi acordate cele 3 trofee – Long BUZZ, Real BUZZ și Short BUZZ –, va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatrul “George Ciprian”, și va fi urmată de proiecția filmului Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al lui Cătălin Mitulescu (Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Loverboy), o comedie romantică cu nuanțe nostalgice, încărcată suspans și umor. Filmul spune povestea de dragoste a unui cuplu tânăr care locuieşte la marginea Bucureştiului. Radu pleacă în Italia, la muncă. Se întoarce după un an, dar îşi găseşte iubita complet schimbată. Distanţa fizică a fost dublată de distanţa sufletească tot mai mare dintre cei doi. Cu: Ada Condeescu (Eu când vreau să fluier, fluier) și Alexandru Potocean (03 By pass, Sunt o babă comunistă)

Proiecțiile vor avea loc timp de cinci zile în trei locații centrale din orașul Buzău: Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău. Intrarea la toate filmele din cadrul festivalului va fi liberă.

BUZZ CEE, Festivalul Internațional de Film Buzău, este organizat de Asociația CulturALL, în parteneriat cu Consiliul Județean Buzău, Primăria Buzău și Consiliul Local Buzău și susținut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzău, Institutul Maghiar din București Balassi și Cinelab România.

*****
CulturaALL este o asociație dedicată culturii românești și europene și promovării acesteia, prin intermediul organizării de evenimente dedicate publicului larg, cu scopul de a dezvolta relatiile inter-culturale între România și țările din Europa.

0 comentarii: