Un altfel de proiect la MTR: IMAGINEA-MARTOR - Ateliere de arhivare performativa



Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român vă invită, în perioada 17 aprilie - 15 noiembrie 2016, să luați parte la un altfel de proiect al MȚR: Imaginea-Martor - Ateliere de arhivare performativă, un demers al muzeului de a încuraja interacțiunea dintre public și imaginile de arhivă.

Imaginea-Martor: ateliere de arhivare performativă deconstruiește ideea conform căreia arhiva este un depozitar obiectiv al istoriei și al realității sociale. Explicând demersul prin care s-a construit Arhiva de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român, demonstrăm subiectivitatea inerentă oricărei construcții arhivistice. Înțelegem imaginea ca liant pentru a genera memoria socială, încurajăm vizitatorii să reflecteze asupra propriilor istorii și arhive de familie și să conștientizeze importanța păstrării, revizitării și donării fotografiilor vechi.

„Proiectul este deopotrivă un demers de educație vizuală, dar și de < dezvățare > muzeală. Ne dorim ca vizitatorii să uite că în muzee nu au voie să atingă, să întrebe, să caute, să aleagă, să contribuie. Mai mult decât muzeul, arhiva este percepută ca un spațiu eminamente închis. Arhiva de muzeu, cu atât mai mult. Proiectul explorează tensiunea dintre misiunea de conservare și cea de arătare a colecțiilor muzeale și experimentează interacțiunea dintre arhivă și artiști ca mod de cunoaștere și explorare muzeală”, spune Simina Bădică, manager de proiect și curator al Arhivei de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român.

Așadar, din 17 aprilie până pe 15 noiembrie 2016, vă așteptăm la o expoziție-șantier cu conținut generat de public, la atelierele de fotografie alternativă, la un performance colaborativ, coordonat de regizorul Alexandru Nagy, la tot felul de discuții libere despre/cu arhive și arhiviști, la „Muza la muzeu”: un atelier de scriere creativă cu Miruna Vlada, la „Mașina timpului prin Arhiva de Imagine MȚR” cu Cristi Radu de la Rezistența Urbană, la Lumi vizuale: ateliere de creativitate pentru copii și adolescenți, la tururile ghidate ale Arhivei de Imagine a Muzeului Național al Țăranului Român. Vom reveni pe parcursul proiectului cu detalii de tot felul.

Echipa curatorială: Simina Bădică, Rodica Marinescu, Anca-Maria Pănoiu, Ioana Popescu, Iris Șerban (împreună cu voluntarii și vizitatorii Muzeului Național al Țăranului Român)
Design expoziție: Tudor Elian, Andreea Rădulescu
Promovare: Cristina Hurdubaia

Parteneri: Teatrul Mignon, 8PT (Performance Theatre), Turnul Croitorilor - Centrul de Cultură Urbană Cluj, Allkimik, CESI - Centrul de Excelență în Studiul Imaginii.

 
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 

0 comentarii: