Lansarea DADA-DATA.NET în limba română



Cu ocazia celebrării a 100 de ani de la fondarea mişcării dadaiste şi a 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, Ambasada Elveției în România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cultural Român și ARCUB-ul își unesc eforturile pentru a contribui la perpetuarea acestui curent artistic atemporal în rândul românilor. În această optică, platforma interactivă online DADA-DATA.NET va fi lansată în limba română în cadrul unui eveniment ce va avea loc pe 16 aprilie 2016, începând cu ora 18:30, la Hanul Gabroveni (Str. Lipscani nr. 84-90).
 
Ceremonia va fi inaugurată de către Ambasadorul Elveției, E.S. Domnul Jean-Hubert Leber și Ambasadorul Franței, E.S. Domnul François Saint-Paul alături de Președintele Institutului Cultural Român, Domnul Radu Boroianu. Platforma DADA-DATA.NET va putea fi descoperită printr-o prezentare interactivă a variantei în limba română, efectuată de către jurnalistul Nicolas Don; momentul va fi urmat de o  videoconferință cu inițiatorii acestui proiect digital inovator, David Dufresne și Anita Hugi. Evenimenimentul se va încheia cu intervenția artistei Anca Știrbacu, participanta din partea României la acțiunea Dada Hacktathon ce s-a desfășurat la Cabaretul Voltaire din Zurich, care va prezenta noul Manifest Dada.
 
Dada-Data este un proiect digital internațional, realizat în co-producție cu radioteleviziunea elvețiană SRG-SSR, postul de televiuziune franco-germană Arte și studio-ul candadian Akufen, care își propune să perpetueze moștenirea dadaismului prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, scopul pe care și-o propune această platformă interactivă nu este doar acela de a crea un sentiment de nostalgie în rândul adepților acestei mișcări artistice atipice, dar și de a aduce un suflu nou, în ideea de a o atrage curiozitatea noii generații. Într-adevăr, site-ul Internet, care a fost lansat oficial pe 5 februarie, conține un anti-muzeu web, DADA-Dépôt, și este realizat pe baza unor excerciții interactive în rafală, denumite „Hacktions Dada”. Aceste secțiuni vor lansate progresiv în limba română, pe baza unui calendar previzional stabilit în patru etape cu o frecvență săptămânală.
 
La baza acestei idei, recompensate cu trei premii pentru orgininalitatea de care a dat dovadă, se află jurnalistul francez David Dufresne, care s-a specializat de-a lungul carierei în promovarea materialelor media online, precum și Anita Hugi, redactoare pentru secția culturală a postului elvețian SRF. De-a lungul întregului proces de concepere, cei doi creatori s-au inspirat din citatul poetului german Richard Huelsenbeck : „Dada nu poate fi înțeles. Trebuie experimentat pe propria piele”.
 
Evenimentul este organizat de către Ambasada Elveției în România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cultural Român și ARCUB-ul în cadrul Centenarului DADA și al expoziției TZARA.DADA.ETC, precum și pentru a marca 120 ani de la nașterea lui Tristan Tzara.
Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați website-ul http://www.dada-data.net, sau pagina de Facebook dedicată evenimentului : https://www.facebook.com/events/477416592452316

0 comentarii: