Instalația Dizzy Spells la deschiderea Rokolectiv

Două siluete misterioase, de 6 metri fiecare, care dansează pe sunetele produse de o orgă - așa arată instalația „Dizzy Spells” realizată de artistul polonez Konrad Smoleński, care pe 21 aprilie va însoți inaugurarea festivalului de muzică electronică Rokolectiv. Instalația poate fi vizitată la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) din București până pe 29 mai.
 
Vizitatorii Muzeului Național de Artă Contemporană vor putea să vadă pentru prima dată instalația-gigant „Dizzy Spells” pe 20 aprilie, de la ora 19.00, la vernisajul colectiv al expozițiilor temporare de la MNAC. Atunci va fi prezentat și filmul „Energy hunters” realizat de Konrad Smoleński în California, în colaborare cu trupa de noise-rock Foot Village. 
 
La deschiderea Festivalului Rokolectiv, pe 21 aprilie, se va putea observa instalația și se va putea interacționa cu ea începând cu ora 20.00. Concertele încep la ora 21.00.
 
Dizzy Spells este o instalație cinetică, compusă din două siluete gonflabile și o orgă de cameră modificată. Aerul care alimentează siluetele provine din două ventilatoare modificate, așadar siluetele par să se prăbușească, din când în când, datorită extenuării. De regulă amuzante și colorate, trăsăturile lor sumbre nu mai aduc aminte de un parc de distracții sau de o petrecere aniversară pentru copii. Din contră, ceea ce evocă este o cameră sumbră de fetișuri.
 
Konrad Smoleński este activ de peste un deceniu în zona artelor vizuale, însă interesul său principal este pentru sunet. Lucrările sale îmbină estetica punk-rock cu precizia și eleganța tipice minimalismului. A reprezentat Polonia la Bienala de la Veneția (2013) cu memorabila instalație „Everything Was Forever, Until It Was No More”.
 
Konrad Smoleński (n. 1977) a absolvit Academia de Arte din Poznań (2002). Și-a prezentat lucrările în numeroase expoziții, printre care la Ludwig Museum (Budapesta), Pinchuk Art Center (Kiev), Muzeul Morsbroich (Leverkusen), Waterside Contemporary (Londra), Offen auf AEG (Nürnberg), Palais de Tokyo (Paris) și la Zachęta - National Gallery of Art (Varșovia). Deținător al bursei Ministerului Culturii Polonez și al Patrimoniului Național (2000). Câștigător al Deutsche Bank Foundation Award - Views 2011. Trăiește și lucrează la Varșovia (Polonia) și Berna (Elveția).
 
Expoziția este realizată cu sprijinul Galeriei Naționale de Artă Zachęta din Varșovia, din colecția căreia provine aceasta.

0 comentarii: