Autoarea franco-maghiară Nina Yargekov, laureata Premiului Flore 2016, întâmpină publicul din România



Autoarea Nina Yargekov, laureată a premiului Flore 2016, va veni în România,  între 7 și 14 iunie, pentru a prezenta Double nationalité, ultima sa carte, apărută la editura P.O.L. Invitată de Institutul Francez din România, autoarea franco-maghiară va efectua un turneu, timp de o săptămână, la București, Cluj-Napoca, Timișoara și Arad, pentru a lua parte la evenimente cu publicul român, precum și la întâlniri cu liceeni și studenți din cadrul comunității maghiare:
- miercuri 7 iunie, la ora 19.30, la librăria franceză Kyralina din București;
- joi 8 iunie, la ora 14.00, la liceul „Ady Endre” din București;
- vineri 9 iunie, la ora 16.00, la Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai (sala Popovici), iar apoi de la ora 19.00, la Consulatul general al Ungariei la Cluj-Napoca;
- duminică 11 iunie, la Institutul Francez din Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului internațional de Film Transilvania;
- luni 12 iunie, la liceul maghiar „Apaczai Csere Janos” din Cluj-Napoca;
- marți 13 iunie, la liceul bilingv „Jean-Louis Calderon”, iar apoi la ora 19.00, la Institutul Francez din Timișoara;
- miercuri 14 iunie, la ora 15.00, la Arad.
 
Nu este vorba despre primul său sejur în România : laureată, în 2012, a programului Misiunea Stendhal (numit în prezent Hors leș murs Stendhal) al Institutului Francez de la Paris, a petrecut o perioadă în Cluj-Napoca pentru a se documenta în vederea scrierii romanului Double nationalité. 
 
Nina Yargekov este născută în 1980 în Franța. Are origini maghiare și trăiește acum la Budapesta. Absolventă în domeniul sociologiei, este traducătoare-interpretă. A scris trei romane, toate apărute la editura P.O.L: Tuer Catherine (2009), Vous serez mes témoins (2011) și Double nationalité (2016). Această ultimă lucrare a obținut premiul Flore: acest premiu recompensează un tânăr autor talentat, judecat a fi promițător de un juriu de ziariști. 
 
Double nationalité: 
„Vă treziți într-un aeroport. Nu știți cine sunteți, nici unde mergeți. Aveți în poșetă două pașapoarte și un șervețel umed. Purtați o bentiță lucioasă și sunteți machiată ca o paparudă. Știți pe de rost toate cântecele lui Enrico Macias. Sunteți o tânără rațională. Ce faceți?
Pornind de la această amnezie putem să inventăm oare o viață? Să o reconstituim? Și, dacă este vorba, de fapt, de două vieți? Căci, după cum o arată chiar titlul, acesta este subiectul noului roman al lui Nina Yargekov : cum să te descurci cu două culturi, două limbi, două sensibilități, cum să duci, de fapt, o viață dublă chiar și atunci când ți-ai dori mult de tot, chiar glumeț și nedisciplinat, să fie doar una?  Și invers, cum să suporți ca țara în care ți se pare că trăiești să adopte o lege care interzice dubla naționalitate?”
 
Intrarea la următoarele evenimente este liberă:
-  la București: https://www.facebook.com/events/1325640077490882
-  la Cluj-Napoca: https://www.facebook.com/events/1029587160509804
-  la Timisoara: https://www.facebook.com/events/1897976580464206
 
Turneul scriitoarei Nina Yargekov este organizat de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Consulatul general al Ungariei la Cluj-Napoca, librăria franceză Kyralina, Facultatea de Litere din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Asociația AMIFRAN, Universitatea „Aurel Vlaicu”, Librăria Corina și Asociaţia Română a Traducătorilor Literari.
 
Parteneri media: RFI Romania, Radio România Internațional, Radio KissFm, Radio Romania Timisoara, TimisoaraAzi, Timisoreni.ro și Urby.

0 comentarii: