L'Effet aquatique a primit Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni la #TIFF2017



Juriul tinerilor francofoni TV5MONDE / TIFF 2017 a oferit filmului L'Effet aquatique, în regia lui Sólveig Anspach, Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie al Juriului tinerilor francofoni / Prix TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie du Jeune jury francophone, sâmbătă seara, în cadrul Galei de închidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Valoarea premiului este de 2000 de euro și va ajunge la casa de distribuție care va lansa filmul în cinematografele din România.

Anul acesta, Juriul tinerilor francofoni a fost format din cinci tineri care fac parte din bogata comunitate a studenților francezi la Medicină sau Medicină Veterinară din Cluj - Camille de Pasquale, Charles Coussolle, Régis Ojeil, Mathias Nicoud și Roman Perraut -, coordonați de artista franceză Christine Ott, compozitoare, pianistă, cântăreață și „ondistă, specializată în unde Martenot.

Motivația Juriului, spusă pe scena Galei TIFF2017, este următoarea:
L'Effet aquatique, acest film foarte uman, ne-a sedus mai întâi prin scenariul său original. Între piscina municipală din Montreuil şi izvoarele poetice din Islanda, Sólveig Anspach ne plonjează       într-un univers plin de gingăşie şi fantezie. Sublimat de muzica lui Martin Wheeler, jocul subtil şi emoţionant al actorului încarnează perfect îndoielile, defectele, tot ceea ce face frumuseţea relaţiilor umane.”


Filmele văzute de Juriul tinerilor francofoni la TIFF 2017 au fost: La loi de la jungle (r: Antonin Peretjatko), Une vie (r: Stephane Brize), Cigarettes et chocolat chaud (r: Sophie Reine), Dalida (r: Lisa Azuelos), Paris pieds nus (r: Fiona Gordon, Dominique Abel) și L'Effet aquatique (r: Sólveig Anspach).

 

Pe parcursul festivalului, jurații au avut, de asemenea, întâlniri cu personalități din lumea cinematografică și literară: actrița franceză Clotilde Courau (membră a Juriului TIFF) și scriitoarea franco-maghiară Nina Yargekov (Prix de Flore 2016).

 

2017 este al cincelea an consecutiv în care Juriul tinerilor francofoni acordă Premiul TV5MONDE, RFI România, Institut français de Roumanie la TIFF.

 


Membrii Juriului tinerilor francofoni despre experiența de zilele acestea:

Roman Perrault:A fost o mare onoare să fac parte din juriul francofon de anul acesta şi să acord premiul nostru acestui film frumos care este L'Effet aquatique, de Sólveig Anspach, un film emoţionant şi captivant a cărui poveste ne-a făcut să călătorim din Montreuil până în Islanda, cu poezie şi fantezie. Chiar dacă calitatea fimelor din competiţie nu a făcut alegerea uşoară!”

Camille de Pasquale:Participarea în calitate de jurat la TIFF a fost o experienţă extraordinară. Am avut impresia că redescoperim lumea cinematografică, și ni se pare în continuare la fel de misterioasă. Ne-am luat cu toţii rolul foarte în serios, având multe dezbateri după fiecare film şi primind numeroase sfaturi de la Christine Ott, tutorele nostru. Calitatea filmelor din competiţie a făcut ca alegerea noastră să fie dificilă; multă originalitate în scenarii şi multă justeţe în subiectele tratate. Mulţumim mult TIFF, Institutului Francez, pentru minunatele oportunităţi pe care le oferă studenţilor şi, bineînţeles, mulţumim TV5MONDE!”

Charles Coussolle:Am avut marea plăcere să fac parte din juriul de anul acesta. De la o sală la alta, din film în film, am parcurs Clujul pentru a descoperi selecţia noastră. Filmele propuse au fost foarte heteroclite, ceea ce a făcut alegerea dificilă. A fost foarte interesant să dezbatem şi să schimbăm impresii despre fiecare film în parte. A fost o experienţă pe care nu o voi uita niciodată şi pe care sper să o retrăiesc!”

Régis Ojeil: Rolul de jurat nu a fost unul simplu şi cred că această experienţă m-a învăţat multe lucruri despre cinematografie. Jurizarea la care am luat parte ne-a făcut să privim fiecare film în profunzime, pentru a ne putea pronunţa în legătură cu alegerile de punere în scenă, regie, muzică, etc. Am resimţit acest rol ca pe o trecere de la rolul de simplu spectator la cel de actor în lumea cinematografiei.”

Mathias Nicoud:Alegerea filmului L'Effet aquatique s-a desfăşurat cu uşurinţă, de-a lungul festivalului am vizionat filme profund diferite: a fost greu de departajat o comedie burlescă de o dramă cu uşile închise din secolul al 19-lea. Filmul laureat a fost ultimul în programul nostru şi a venit să se impună natural drept câştigător, pe lângă indiscutabilele sale calităţi obiective, subiectivitatea mi-a permis această alegere fără echivoc: am fost extrem de pătruns de umanitatea scenariului şi de justeţea personajelor.”

Muziciana Christine Ott, despre experiența sa de tutore al juriului: Am avut plăcerea de a-i întâlni pe studenții care au format Juriul tinerilor francofoni și am fost încântată să îi ghidez în alegerea lor, să evocăm împreună criterele de selecție ale acestor filme (rolul muzicii, jocul actorilor, scenariul, perenitatea filmului, aspecte tehnice, precum și artistice etc.) Am fost de asemenea impresionată de interesul lor pentru cinema, de sensibilitatea lor, precum și de frumoasa implicare de care au dat dovadă în această misiune deloc ușoară: alegerea unui film printre filme extrem de diferite.
------
Găsiți detalii despre proiectele și programele de limbă franceză, cu subtitrare în limba română, difuzate de TV5MONDE pe site-ul TV5MONDE România [europe.tv5monde.com/ro]
și pe pagina de facebook TV5MONDE România.
Institutul Francez
RFI România

0 comentarii: