Către Arcul de Triumf – tururi ghidate „De la Marele Răzbel la Marea Unire”

În perioada 17 iunie – 1 iulie, Asociația Istoria Artei a pregătit o serie de tururi ghidate, parte din proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire: fapte de vitejie, consemnări, monumente”.

Evenimentele vor avea următorul program:

17 iunie, ora 11.00 Arcul de Triumf și Ultimul străjer al Capitalei (Băneasa)
18 iunie, ora 11.00 Leul și Monumentul Infanteristului (Cotroceni)
24 iunie, ora 11.00 Mormântul Eroului Necunoscut (O.N.C.E, Parcul Carol I)
25 iunie, ora 11.00 Cimitirul Ghencea Militar
1 iulie, ora 11.00 Cimitirul Bellu Militar

Participarea este gratuită, în limita a 30 de locuri la fiecare eveniment, cu o înscriere în prealabil la adresa de email tururighidate@gmail.com

De la debutul proiectului, au avut loc evenimente care au evocat personalități precum generalul Radu R. Rosetti, prințesa Nadeja Știrbey, sculptorul Spiridon Georgescu, conferințepe tema Primului Război Mondial, ateliere educative și de lectură publică, tururi ghidate.

Proiectul cultural „De la Marele Răzbel la Marea Unire” vizează cercetarea și realizarea istoricului unor monumente de for public ridicate în onoarea eroilor, comemorarea eroilor și a faptelor lor, identificarea mărturiilor din scrisori, jurnale, arhive de familie, conceperea și publicarea unor materiale informative, identificarea  problemelor monumentelor publice, propunerea unor soluții de protejare și promovare a patrimoniului, organizarea de evenimente culturale pentru diferite categorii de vârstă.

 
Programul următoarelor evenimente:

17 iunie – O nouă serie de tuturi ghidate începând cu Arcul de Triumf
17 iunie – Istoria Moșiei Chitila – Mogoșoaia, de la ora 16:00, la Centrul de cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia
24 iunie – Familia Bibescu – Basarab Brâncoveanu în Primul Război Mondial, de la ora 16:00, la Centrul de cultură „Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”, Mogoșoaia

Mai multe amănunte pot fi citite pe parcursul proiectului pe blogul: marelerazbelmareaunire.blogspot.ro/ și pe pagina de Facebook Asociația – Editură Istoria Artei.

„De la Marele Răzbel la Marea Unire. Fapte de vitejie, consemnări, monumente” este un proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 
Despre Asociația Istoria Artei
Asociația Istoria Artei a fost înfiinţată în 2011 cu scopul dezvoltării de programe educative non-formale culturale, de istorie şi istoria artei în vederea conştientizării valorilor cultural-artistice și a patrimoniului național și internațional.

Principalele activități organizate de-a lungul anilor sunt: ateliere, cursuri, conferinţe, expoziții, proiecții, tururi ghidate pietonale. În ianuarie 2012 Asociaţia a înființat propria editură pentru trasee urbane de arhitectură și materiale didactice de istoria arhitecturii pentru copii, a deschis în 2014 o serie „Arhitecți de neuitat” cu Louis Pierre Blanc, Edmond Van Saanen-Algi, Carol Benisch, Ernest Doneaud și o serie de memorialistică dedicată prințeselor Nadeja Știrbey și Elisa Brătianu. 2016 a marcat inaugurarea unei noi colecții intitulată „Familii istorice”, accentul punându-se pe patrimoniul arhitectural și funciar al unor reprezentanți de seamă ai protipendadei românești.

În 2015 a apărut un prim album tipărit, „Arhiva de arhitectură: 1830-1860”, conținând planuri și schițe de arhitectură, multe dintre ele prezentate publicului pentru prima dată. Cel de-al doilea album „Arhiva de arhitectură: 1860-1870” este disponibil în librarii din luna februarie 2017.
Asociația a derulat în ultimii 5 ani proiecte de anvergură, beneficiind de finanțări nerambursabile de la Ministerul Culturii, Ordinul Arhitecților din România, A.F.C.N., D.R.I., A.R.C.U.B. și P.M.B., precum și de la sponsori privați, având parteneri Arhivele Naționale ale României, Biblioteca Națională a României și importante muzee românești.
 

0 comentarii: