Peste 4500 de oameni au văzut „Povestea iubirii” a lui Radu Mihăileanu la TIFF



Premiera oficială a filmului Povestea iubirii, cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Mihăileanu, a avut loc pe 5 iunie, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde 3000 de oameni au fost purtați prin imagini din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre. Premiera filmului a avut loc simultan și la Cinema City din AFI Cotroceni.

Au urmat încă 2 proiecții, pe 6 iunie, la Cinema Florin Piersic, și pe 7 iunie, în localitatea Dâncu, comuna Aghireșu, lângă Cluj-Napoca, unde producătorii au recreat pentru filmări un “shtetl”, un sat cu specific evreiesc din cel de-al Doilea Război Mondial. La această ultimă proiecție din cadrul TIFF invitații speciali au fost sătenii din Dâncu și din localitățile învecinate, care au urmărit emoționați pelicula filmată la ei acasă, în care mulți dintre cei prezenți au avut câte un mic rol. N-au lipsit pălinca, brânza și slana, pe care sătenii le-au oferit cu generozitate echipei reîntoarsă aici după aproape doi ani de la filmări.

Proiecțiile din cadrul TIFF au avut loc în prezența regizorului Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Actorii români și o parte din echipa filmului au fost, de asemenea, prezenți la toate trei proiecțiile.

“Am fost foarte emoționat să-i revăd pe oamenii din Dâncu. Sunt parte din echipa noastră și le mulțumesc pentru căldura și ospitalitatea cu care ne-au primit în casele și-n satul lor. Fără ei mi-ar fi fost imposibil să spun Povestea iubirii ”, a spus Radu Mihăileanu.

La rândul său, Sir Derek Jacobi, a fost fermecat de peisajele pitorești și de localnici: “Sunt foarte fericit că am putut fi prezent la această proiecție. Deși eu n-am filmat aici, am fost întâmpinat cu atâta căldură. Iubesc acest sat și sunt mândru că am putut aduce bucurie pe fețele sătenilor.”
Odată cu premiera națională, Editura Humanitas Fiction a lansat o nouă ediție a cărții „Istoria iubirii”, de Nicole Krauss, în traducerea Antoanetei Ralian, având afișul filmului pe copertă. Cartea este disponibilă în librării.

Începând de mâine, 9 iunie, filmul este distribuit de Transilvania Film în peste 50 de cinematografe din 25 de orașe din țară.

Lista cinematografelor unde va rula filmul (9-15 iunie): București (Hollywood Multiplex, Movieplex, Băneasa Grand Cinema & More, Cine Grand Titan, AFI Cinema City Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Happy Cinema, Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Eforie, Cinema Europa), Baia Mare (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One, Cinemateca Patria), Brăila(Cinema Central) Buzău (Happy Cinema), Cluj-Napoca (Cinema City Iulius Cluj, Cinema Victoria,  Florin Piersic), Constanța (Cityplex Constanța), Craiova (Cinema Patria, Cinema Modern), Deva (Cinema Patria), Focșani (Happy Cinema), Gura Humorului (Casa de Cultură), Iași (Cinema Victoria, Cinema Republica), Odobești (Casa de Cultură), Onești (Cinema Capitol), Oradea (Palace Cinema, Cortina Digiplex), Piatra Neamț (Cinema Dacia), Pitești (Cinema Trivale, Sebastian Papaiani), Sfântu Gheorghe (Cityplex Sfântu Gheorghe) Slobozia (Cinema Galax), Târgu Jiu (Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu-Mureș (Cinema Arta 3D), Timișoara (Cinema City, Cinema Timiș), Vaslui (Cityplex). 

Programul în cinema (9-15 iunie): http://bit.ly/Program_Cinema_Povestea_Iubirii
Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss, Povestea iubirii urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.

Alături de Derek Jacobi (The Day of the Jackal, 1973, Gosford Park, 2001, The Riddle, 2007,The King's Speech, 2010) și de Gemma Arterton (Quantum of Solace, 2008, Clash of the Titans, 2010, Prince of Persia: The Sands of Time, 2010, Byzantium, 2013), din distribuția filmului fac parte actorii Sophie Nélisse (The Book Thief, 2013, The great Gilly Hopkins, 2015) și Elliott Gould (M*A*S*H, trilogia Ocean, seria Friends). Filmat parțial în România, Povestea iubirii are în distribuție și actori români, printre care Corneliu Ulici, Mihai Călin, Miriam Rizea, Simona Maican, Claudiu Maier și Ovidiu Cuncea.

Povestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Sinopsis: A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.
***
Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Cosmopolitan, Zile și nopți, A List Magazine, Cinemagia, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Sub 25, Art 7, Cooperativa urbană, CineMAP, Acoperișul de sticlă, AaRC.ro, CineFAN.ro, MovieNews.ro

Trailer oficial: http://bit.ly/Povesteaiubirii
Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/povesteaiubiriifilmul
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

0 comentarii: