Cu cat imbatranesc, cu atat mi-e mai frica de intuneric | Vernisaj - 28 iunie

Cu cât îmbătrânesc, cu atât mi-e mai frică de întuneric

Artiști: Declan Clarke în colaborare cu Ștefan Tiron
28 iunie – 23 iulie, 2017

Vernisaj: Miercuri, 28 iunie, 19:00
19.00 – 20.30 / Proiecția filmului Există mult mai multe feluri de a muri decât de a trăi
20.30 – 21.30 / Drinks
Acces în sală începând cu 18.45

Expoziția de față constituie ultimul eveniment dintr-o serie organizată în acest sezon de Salonul de proiecte în colaborare cu Ștefan Tiron, având ca punct de plecare opera cosmistului rus Konstantin Țiolkovsky. După ce a moderat primul episod și a fost curatorul celui de-al doilea, el joacă acum rolul personajului principal în noul film al lui Declan Clarke Există mult mai multe feluri de a muri decât de a trăi – un noir thriller politic SF, dezvoltat de Clarke împreună cu Tiron, produs de Salonul de proiecte și filmat în București în 2017.

Filmul se concentrează asupra unui personaj pe nume Konstantin, care lucrează pentru o agenție guvernamentală ce speculează asupra diverselor scenarii socio-politice alternative, folosindu-le în scopul ghidării deciziilor politice în conjuncție cu alte state europene. Rapoartele lui Konstantin nu sunt bine primite de superiorii săi, în final el reușind să facă o descoperire care dovedește faptul că angajatorii săi folosesc rezultatele muncii departamentului în alte scopuri, mult mai sinistre. În timp ce Konstantin reflectă asupra ramificațiilor potențiale ale noilor informații, lucrurile încep să ia o întorsătură neplăcută. 

În cadrul expoziției, filmul lui Declan Clarke este prezentat în dialog cu o intervenție in situ realizată de Ștefan Tiron, prin care acesta pune în discuție istoria clădirii Universul, o fostă mare tipografie bucureșteană – Cerneala ca Mâzgă Neagră: „Gândirea sau Scrisul ca Mâzgă Neagră. Cerneala ca multivers murdar, zgură oculturală de neșters, substanță universală întunecată, ‚actanță’ nerealizată. Idei, gânduri, lumi și istorii alternative au fost extrase din aceast țiței de consistența păcurei. Atâtea pamflete, manifeste incendiare, atâtea poezii s-au născut din ea. Dar ce s-a născut din Mâzga Întunecată a Istoriei? Galaxia Gutenberg a ajuns la propriul râu Styx, râul subteran al lumii de dincolo de textual, pe care trebuie să îl treci ca să ajungi la ceea ce zace nescris. Cerneala tipografică ca un combustibil și un poluant al istoriei sau ca materie primordială.” (ST, în amintirea lui Mihai Ciobănașu)

În perioada de vizitare a expoziției, filmul Există mult mai multe feluri de a muri decât de a trăi (90') va fi proiectat la orele 15.00 și 16.30.

Declan Clarke (n. 1974) trăiește și activează în Berlin. A studiat la NCAD, Dublin (BA Fine Art) și Chelsea College of Art, Londra (MA Fine Art). În 2002/03 a participat în PS1 MOMA International Residency Program prin intermediul The Arts Council of Ireland. Expoziții solo recente: 2016 – I Wanted to Share My Lover’s Fate, Farbvision, Berlin; Declan Clarke: Recent Film Work, Torrence Art Museum, Los Angeles; The Hopeless End of a Great Dream, Temple Bar Gallery Dublin, Belfast Exposed, and the Centre Culturel Irlandais Paris; Geist Trilogie, Tromsø Kunstforening; 2015 – Wreckage in May, Dublin City Gallery The Hugh Lane, Dublin; 2014 – Group Portrait with Explosives, Mother’s Tankstation, Dublin. Expoziții de grup (selecție): Transmediale 2016, Haus der Kulturen der Welt, Berlin; 2015 – Over You/You, Ljubljana Biennial of Graphic Arts; The Shock of Victory, Centre for Contemporary Arts, Glasgow; The Heart Is Deceitful Above All Things, HOME, Manchester; Un-Speak, CCA, Lagos; 2014/5 – Invisible Violence, Salzburger Kunstverein Salzburg, MOCA Belgrade, Basque Museum of Contemporary Art Vitoria; 2013 – Built with Love, Mother’s Tankstation, Dublin. Filmele sale au fost prezentare în cadrul: FID-Marseille International Film Festival în 2013 și 2016; Tromsø International Film Festival în 2014; Cinéphémère, Jardin Des Tuilieries, FIAC, Paris în 2013 și 2016.

Ștefan Tiron (n. 1976, RO) trăiește și lucrează în București. Pe lângă activitatea de curatoriat, începând cu 2005 el contribuie cu texte și lucrări la numeroase proiecte, expoziții și reviste din România și Europa. Tiron este fondatorul și co-curatorul Agenției Spațiale de Călătorii Nocturne către Originile Universului (2006 – 2013), o serie de „wonder-shows” ce au avut loc în galerii, muzee regionale de istorie naturală, universități, case private sau foste clinici medicale. El este co-fondatorul Art-Leaks, o platformă inițiată în 2011 de un grup internațional de artiști, curatori, istorici de artă și intelectuali ca răspuns la abuzurile asupra integrității profesionale din ce în ce mai prezente în lumea artei. Între 2008 și 2011 a fost co-curatorul ParadisGaraj / Kunsthalle Batiștei din București (împreună cu Claudiu Cobilanschi). În 2016 a organizat o serie de tururi ghidate în cadrul proiectului său Bucharest Disaster Detour Agency.

Mulțumiri speciale: Ramona Bălăşcuţă; John Beattie și Firestation Artist Studios, Dublin; Richard Bovnoczki și Tudor Mircea; Simona Cosma; Carmen Coţofană și Vava Ștefănescu; Adi, Elena, Irina şi Domnul Gheorghe; Daria Ghiu; Dan Grigorescu; Valentina Iancu; Veronica Mincic; Sarah Perks; Nicoleta Radu; Ștefana și Napoleon Tiron; Clara Trăistaru; Răzvan Tun

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, etaj 1
Ion Brezoianu 23-25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: