Filmul „Prima noapte” se califică în cursa pentru Oscar 2018



Prima noapte/ First Night, scris și regizat de Andrei Tănase, se califică în cursa pentru nominalizările la Oscarul acordat celui mai bun scurtmetraj de ficțiune, ediția 2018, după ce a câștigat marele premiu al competiției internaționale la Festival International de Cine de la Huesca, ajuns la a 45-a ediție și încheiat la finalul săptămânii trecute în orașul spaniol. Premiul Danzante, în valoare de 5.000 de euro, i-a fost acordat filmului pentru „o poveste onestă, complexă și puternică, cu un scenariu foarte bine structurat și interpretări excelente”, potrivit juriului.
 
Eveniment cu tradiție în lumea cinematografiei, Festival International de Cine de la Huesca se află pe lista festivalurilor validate de Academia Americană de Film, câștigătorul competiției internaționale intrând automat pe lista titlurilor luate în considerare pentru nominalizările la Oscar, categoria Cel mai bun scurtmetraj (Live Action Short Film). În 2012, o altă producție Libra Film, Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu), s-a calificat în cursa pentru nominalizările la Oscar, după ce a câștigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de ficțiune la Aspen Shortfest.
Prima noapte are deja în portofoliu selecții și premii importante: a concurat în secțiunea Orizzonti a Festivalului de la Veneția, 2016, a câștigat marele premiu al Competiției naționale la Festivalul Internațional de Scurtmetraj de la Dresda – Filmfest, și a fost inclus în competiția de film scurt la TIFF 2017.
 
Intriga filmului este scurtă, însă complicațiile ei – multiple. Ziua de naștere a lui Alex se apropie, iar tatăl său, Călin, i-a pregătit o surpriză foarte specială: prima noapte de dragoste cu o fată. În distribuție: Alfredo Minea și Cristiana Luca, alături de Mimi Brănescu și Elvira Deatcu.
Prima noapte este un scurtmetraj independent, realizat fără sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Filmul este co-produs de Deutsche Exotik Filmproduktion GmbH, Libra Film Productions, Commitet și ARTE/ SWR Germania. În aceeași formulă de co-producție, Andrei Tănase a mai regizat Claudiu și crapii (2014) și Vacanța la țară (2015). Imaginea filmului este semnată de Barbu Bălășoiu (Sieranevada).
 
Andrei Tănase (născut în 1982) a studiat filmul la Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. A regizat scurtmetraje selecționate și premiate în festivaluri: Vacanța la țară (2015), distins cu Premiul Luna la NexT Film Festival și selecționat la TIFF, Festivalul Internațional al Filmului Francofon de la Namur, Timishort, Filmfest Dresden, Claudiu și crapii (2013), proiectat la Cottbus, TIFF, Namur sau Molodist (Kiev), Kings of the Castle (co-regizat cu Vlad Ilicevici, scurtmetraj documentar, 2010), Mc Russia (scurtmetraj documentar, 2008), Love Forever (2006), Myriapod (2004).
***
Ne puteți urmări pe: www.librafilm.net | Facebook

0 comentarii: