Galeriile Artmark: 87 de elemente diferite



Marți, 20 iunie 2017, ora 19.30, Radisson Blu Hotel, București
Licitația de Vară

1883
· Primul tren Orient Express este pus în circulație pe ruta Paris - Constantinopol. Trenul trece și prin București.
· România aderă la Tripla Alianță.
· Începe construcția Castelului Peleș.
· Claude Monet pictează “Doamna cu umbrelă”.
· Theodor Aman pictează “După petrecere (Natură statică cu fructe și vin franțuzesc)”.

“Având o firească aplecare spre traiul rafinat, spre petrecerile de societate pe care le organiza în casa lui – serate, supeuri, onomastici, baluri costumate și concerte, pe care apoi le așterne cu penelul în mici tablouri de mare forță evocatoare – artistul devine cronicar monden al timpului și al lumii sale, înscriindu-se pe aceeași linie cu francezul J.J. Tissot, cu belgianul Afred Stevens, cu italianul Giovanni Boldini, cu spaniolul Mariano Fortuny y Carbo și cu americanul William Merritt Chase” (Adrian-Silvan Ionescu).

Această mondenitate a lui Aman poate fi percepută și în naturile sale statice, care ne redau imaginea exactă a stilului de viaţă al artistului. Opera “După petrecere (Natură statică cu fructe și vin franțuzesc)” (120.000 - 180.000 euro) din Licitația Artmark impresionează prin măiestria și finețea cu care Theodor Aman reușește să redea texturi și senzații, descriind nu mai puțin de 87 de elemente diferite. Fructe, flori, o sticlă de champagne, un surtout de table decorat cu putti, veselă și obiecte de argint, toate într-o dezordine scenografică, care ne duce cu gândul la un adevărat festin al simțurilor. Iar musca, un trompe l'oeil înadins creat de artist, este o preluare ludică a motivului din picturile flamande.

Lucrarea avea să stea în posesia lui Theodor Aman câțiva ani după pictarea ei în 1883, ocazie cu care este din nou “pictată”, devenind unul dintre “personajele” tabloului “Doamna Aman cu nepotul”, o descriere picturală minuțioasă a atelierului pictorului, tablou astăzi expus în Muzeul Aman (nr. inv. 99). Ulterior va ajunge în colecția din Cluj a profesorului universitar Mircea Mihăilescu (1920-2006), devenind una dintre piesele centrale ale colecției sale.

0 comentarii: