Regizorul Ulrich Seidl vine la TIFF 2017



Renumitul regizor, scenarist și producător austriac Ulrich Seidl vine la TIFFcu cel mai nou film al său. Safari va fi proiectat în prezența sa sâmbătă, pe 10 iunie, de la ora 20:30, la Cinema Florin Piersic, și va fi urmat de o discuție despre film. Profesioniști din lumea cinematografiei vor susținemasterclass-uri cu intrare liberă, iar primele nume confirmate la TIFF Lounge vor răspunde curiozităților cinefililor, în fiecare zi, de la ora 17:00.

,,Dacă reușesc să fac oamenii să râdă la filmele mele, dar hohotele de râs li se vor opri în gât în următorul moment, asta o să mă facă fericit’’, spune regizorul. Descris ca fiind cinic, provocator și pesimist, Ulrich Seidl este unul dintre cei mai premiați cineaști europeni. Filmele lui, proiectate de-a lungul anilor la TIFF,se plasează la granița dintre ficțiune şi documentar, îmbinând îndistribuții nume consacrate și actori amatori. Mediumetrajul Balul/ Der Ball (1982) i-a adus excluderea din Universitatea de Muzică și Arte Plastice din Viena, dar a marcat și primul său succes. În 2001 a fost recompensat cu Marele premiu al Juriului de la Veneția, pentru Zile de câine/ Dog Days, iar în 2003 Iisuse, tu știi/ Jesus, YouKnow a fost desemnat Cel mai bun documentar la Karlovy Vary. Import/Export (2007) i-a adus notorietate pe plan internațional. 

Trilogia Paradise a fost lansată la Cannes (Paradise: Love, 2012), Veneția (Paradise:Faith,2012) și Berlin (Paradise: Hope, 2013)și i-a adus o serie nouă de premii. În pivniță/ In the Basement a fost selectat, de asemenea, la Cannes. Prezentat în premieră la TIFF, în secțiunea Fără Limită,controversatul Safari urmărește partidele absurde de vânătoare în Africa ale turiștilor nemți și austrieci care își pândesc prada, trag, plâng de entuziasm și se pozează cu animalele ucise, dezvăluind o latură a ființei umane, pe cât de întunecată, pe atât de reală. Despre cum au decurs filmările, Ulrich Seidl va povesti la TIFF. Safari va fi distribuit în România de Transilvania Film.

Directorul de imagine Iosif Demian va susține un masterclass cu intrare liberă marți, pe 6 iunie, de la ora 10:00, la Sapienția (Calea Turzii, nr. 4), după proiecția filmului său, Baloane de săpun(1982). Lumea pitorească inspirată de opera lui Fănuș Neagu a trecut prin nenumărate ședințe de cenzură, însă pelicula a fost recuperată parțialși va rămâne unul dintre cele mai nedreptățite filme românești ale epocii. Cunoscut pentru experiența sa ca operator, cineastul a semnat imaginea clasicului Nunta de piatră (1973) și a predat operatoria la Sydney.

Joi, pe 8 iunie, de la ora 11:00, producătorul britanic Steve Matthews va susține un masterclass în cadrul TIFF Industry (Piața Ștefan cel Mare, nr. 18) despre ce presupune munca unui scenarist și despre rolul canalelor de film pe piața europeană de televiziune. Producător executiv HBO Europa cuo experiență de peste 20 de ani, el lucrează în prezent cu echipele de dezvoltare ale producțiilor originale HBO din Polonia, Ungaria, Cehia și România.

TIFF LOUNGE
Duminică, pe 4 iunie, de la ora 17.00, Mihai Chirilov, directorul artistic TIFF, a inaugurat TIFF Loungepovestind desprefilmele ediției cu numărul 16. Luni, pe 5 iunie, vine la TIFF Lounge celebrul actor american Armand Assante, cu doar două ore înainte de premiera mondială The Wanderers (r. Dragoș Buliga), care va avea loc la Cinema Florin Piersic, de la 19:15, în prezența echipei. Marți, pe 6 iunie, gazdele jurnalistului Mihnea Măruță vor fi regizorul Radu Mihăileanu și actorul britanic Derek Jacobi, care vor aduce detalii din culisele filmuluiPovestea iubirii, care are premiera în România pe 5 iunie, de la 21:45, în Piața Unirii Open Air. Miercuri, pe 7 iunie, dezbaterea se va muta la Casa de Cultură a Studenților, după proiecția Politica, manual de întrebuințare (r.Fernando León de Aranoa) programată la ora 15:00. Invitați: fostul premier Dacian Cioloș și fostul ministrul sănătății, Vlad Voiculescu.

După un prim week-end cu un număr record de spectatori în Piața Unirii, la deschidere, și la Castelul Banffy, la cine-concertul Metropolis, cinefilii gurmanzi sunt invitați să experimentezeFilm Food, pe 5, 6 și 7 iunie. De la 18:30, poveștile culinare vor fi proiectate la Cercul Militar și vor fi urmate de cinele pregătite la restaurantul Bricks, de la ora 20:15, de cei mai populari chefi din România: Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu. Umorul autohton și situațiile absurdedin documentarulVarză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu)vor amuza publiculmarți, 6 iunie, de la 21.45, în Arkhai Sculpture Park, de la Vlaha. Miercuri, pe 7 iunie, de la 21.45,Povestea iubiriise întoarce în satul Dâncu, acolo unde s-au desfășurat o parte dintre filmări, pentru o seară dedicată echipei și sătenilor care s-au implicat în producție.

Biletele se pot cumpăra de pe www.biletmaster.ro și direct de pe aplicația TIFF 2017, disponibilă în App Store și Google Store.
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.

0 comentarii: