10 zile de muzică și animație la Anim’est 2015



Pentru al zecelea an consecutiv, la început de octombrie, Bucureștiul redevine capitala animației: Festivalul de Film de Animație Anim’est pregătește o ediție aniversară intensă, în care muzica e pusă la loc de cinste, alături de selecția generoasă de filme de animație de excepție.

“Anim’est e tradiție” este sloganul ediției 2015, declinat în 10 spoturi realizate în cadrul atelierului intensiv de animaţie Animation Worksheep, ajuns primăvara aceasta la a 5-a ediție. Cei 10 participanți la atelier, tineri animatori din România și Republica Moldova, îndrumați de trainerii Dan Panaitescu și Sergiu Negulici, sunt autorii spoturilor de anul acesta. Este vorba despre 10 dueluri vizual-muzicale, între 10 personaje inspirate de 10 super-eroi tradiționali reprezentând 10 stiluri muzicale diferite, reuniți pentru a „trâmbița” vestea despre ediția aniversară Anim’est.

„Ideea unei ediții muzicale a apărut cu ceva timp în urmă și s-a dezvoltat pe măsură ce ne apropiam de ediția aniversară. Anul acesta vom avea minim un concert pe seară, și ne bucură colaborarea cu niște artiști care au făcut, poate pentru prima oară, muzică romanească ne-anacronică”, spune Vlad Ilicevici, directorul executiv al festivalului.

Pe scena cinematografului Studio, vineri, 2 octombrie, de la 20.00, deschide seria evenimentelor muzicale de anul acesta recitalul extraordinar susținut de Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii, și cel care semnează muzica originală pentru Muntele Magic, docu-drama în regia Ancăi Damian ce va fi proiectată în deschiderea oficială a festivalului.

Un alt eveniment important din programul festivalului este performance-ul lui Rodion G.A. – părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc, activ încă din anii șaptezeci, cu 3 albume  lansate în UK. Acesta va acompania proiecția filmului Misiunea spațială Delta din închiderea oficială a festivalului (sâmbătă, 10 octombrie, 20.30, la Cinema Elvire Popesco), primul lungmetraj S.F. produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu.

Creepy Animation Night, noaptea de animație bizară și horror ce va avea loc vineri, 9 octombrie, la Cinema Patria, de la 23.00, aduce și ea un performance inedit al celor de la Dirty Granny Tales, o trupă ce abordează un stil muzical inedit, dark theatrical music, formată în Atena, în 2005. La București, grecii vin să cucerească publicul cu show-ul Didi’s Son, un hibrid de muzică, animație video și teatru de păpuși.

O serie de artiști străini și autohtoni vor urca pe scerna de la Journey Pub (Strada George Enescu 25), în nopți diferite ale festivalului. Seria de concerte e deschisă de cei de la The Nuggers, o trupă de garage rock & roll înființată în 2010 de cinci băieți care cântă despre „băutură, femei și nonsense”, urmați de Tonstartssbandht, duoul american psych boogie pop format în 2007, ce va cânta pentru prima oară la București în cadrul Singing Exhibition #7, un eveniment în parteneriat cu editura Jumătatea Plină, Minus (Daniel Stanciu), unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din zona improvizaţiei şi un absolvent al celebrei Red Bull Music Academy, DJ Vasile (Lucian Stan) & Matze (Cristian Stanciu), doi dintre pionierii  muzicii electronice românești, Semiosis – duoul Alexandru Seidiu și Șerban Ilicevici, numiți prima trupă post-rock din România,The Bridges, o trupă de Brit Pop cu influențe Indie, înființată în 2010, precum şi Pixels, trupa de electro/alternativ/rap și una dintre cele mai valoroase apariții muzicale ale ultimilor ani, formată din Andreas Aron, Catalin Rulea, Tudor D Popescu, Liviu Iancu și Irina Creangă.

Animusic Night, ce aduce competiția de Videoclip & Advertising în atenția publicului, revine și ea în agenda festivalului. Proiecția va avea loc la Journey Pub, joi, 8 octombrie, de la 22.00. Un număr record de peste 100 de videoclipuri s-a înscris, anul acesta, în competiție, selecția finală bifând artiști celebri ca Prodigy, James, Stromae, Laibach, David Gilmour, Obituary sau Fanfara Ciocârlia. După proiecție, publicul va avea parte de un concert Nightlosers, trupa înființată la Cluj,
în 1994, cunoscută pentru pentru muzica lor ce îmbină blues-ul cu elemente de folclor autentic.

Tematica ediției Anim’est 2015 nu se reflectă doar în seria de concerte și performance-uri, ci și într-o serie de filme ce îmbină într-o manieră inedită muzica și animația. Cinci dintre cele mai reprezentative filme din istoria cinematografului de animație vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul festivalului: de la filmul lui Alan Parker, Pink Floyd: Zidul (1982) şi până la mai-recentul Sita cântă blues (2008) al Ninei Paley, recompensat cu Marele Premiu la Annecy, trecând prin clasicele American Pop (r. Ralph Bakshi, 1981) şi Heavy Metal (r. Gerald Potterton, 1981) şi terminând cu The Point sau Oblio, așa cum e cunoscut publicului autohton, regizat în 1971 de Fred Wolf și narat de Ringo Starr. 

Cea de-a zecea editie a Festivalului International de Film de Animatie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu, Re:Animation Hub ?i la Journey Pub. Programul festivalului este disponibil online, pe site-ul festivalului.

Biletul de acces la o proiec?ie este în valoare de 13 lei. Accesul la concertele de la Journey Pub este liber. Informa?iile despre biletele la evenimentele ?i proiec?iile speciale sunt disponibile, de asemenea, pe site-ul Anim’est.

Festivalul International de Film de Animatie Anim’est, membru al retelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociatia Este’n'est, cu sprijinul Centrului National la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti – ARCUB, Administratiei Fondului Cultural National si al Uniunii Cineastilor din România.


0 comentarii: