6 filme cu si despre India la HipTrip Film Festival



HipTrip Film Festival, singurul festival de film de călătorie din România, aduce la București șase filme cu și despre India, una dintre țările pentru care românii prezintă un interes tot mai crescut în ultimii ani, propunând și un concept inedit de prezentare a unei destinații de călătorie prin lansarea secțiunii „Focus”.
 
“Un survol asupra unei țări, atât cinematografic, cât și cultural, în general”, după cu afirmă și criticul de film Florin Barbu, selecționerul festivalului. “Astfel am adus India la întâlnirea noastră, așa cum este ea văzută de doi regizori nativi (Praveen Morchhale – ”Barefoot to Goa” și Imtiaz Ali – ”Highway”), alături de alte patru filme, care mizează pe, să zicem, distanța privirii, întrucât sunt realizate de regizori din afara acestui mini-continent”, adaugă Florin Barbu.
 
Secțiunea „Focus: India” aduce la București două documentare în avanpremieră: “Hit the Road: India” (un documentar realizat pe parcursul raliului Mumbai Xpress, de către doi fraţi, Gor şi Mushegh Baghdasaryan) și Go Ganges!” (regie: J.J. Kelley, Josh Thomas, un film ce prezintă aventura celor doi, de-a lungl celui mai populat, poluat şi totodată adorat fluviu - Gange).
Pentru că o secțiune dedicată Indiei nu ar fi completă fără producții indiene, HipTip vă propune “Highway” (unde regizorul Imtiaz Ali spune povestea a doi tineri aduşi împreună de circumstanţe neobişnuite şi de o lungă călătorie prin partea de nord a Indiei) și “Barefoot to Goa” (r: Praveen Morchhale, povestea fraților Diya și Prakhar, ce pleacă din Mumbai către îndepărtata Goa, în căutarea bunicii lor). 
 
Două filme de ficțiune completează secțiunea: o producție Spania-România – “Noaptea vine în India / Anochece en la India”, în distribuția căreia o regăsim pe actrița româncă Clara Vodă, și The Second Best Exotic Marigold Hotel”, cea de-a doua parte a filmului “Best Exotic Marigold Hotel”, în a cărui distribuție regăsim nume precum Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy şi Dev Patel, cărora li se alătură Richard Gere.
 
Invitați speciali la București
Secțiunea „Focus: India” îi are ca invitați speciali pe frații Gor şi Mushegh Baghdasaryan, regizorii filmului “Hit the Road: India”, precum și pe unul dintre protagoniștii peliculei, Richard Gazarian. Cei trei s-au înscris la raliul ricşelor - Mumbai Xpress -, care durează 12 zile şi se desfăşoară pe o distanţă de 2.000 kilometri, şi au surprins reacţiile participanţilor care se strâng anual din toată lumea, pentru a se întrece într-o competiţie plină de peripeţii.
 
Cei trei vor răspunde întrebărilor publicului într-o sesiune Q&A la finalul proiecției și vor participa și la workshop-ul  „Next Destination: India” unde cei prezenți vor putea afla mai multe informații despre atracțiile Indiei pe care nu le regăsești în ghidurile turistice.
 
Partenerii secțiunii
Cu o tradiție în realizarea de programe cu itinerarii turistice complexe în India, tour operatorul 1001 Adventures este sponsorul principal al secțiunii „Focus: India”. 1001 Adventures este un laborator de călătorii, specializat exclusiv pe circuite cu înalt grad de rafinament şi spectaculozitate. Fie că este vorba despre aventuri culturale, spirituale, culinare, muzicale, sportive, extreme, sau de altă natură, 1001 Adventures este adresa corectă pentru o experienţă completă şi profundă.
 
Secțiunea „Focus: India” este susținută de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", asociație dedicată promovării culturii indiene în România și facilitării colaborărilor culturale între cele două țări. „India este o ţară aparte, de o complexitate uluitoare, care transcende orice definiţie. Filmele, mai ales atunci când sunt vizionate pe marele ecran, au puterea să comunice la nivel senzorial, mental şi emoţional acel ceva greu de explicat prin cuvinte. Poate că filmul este cea mai accesibilă, rapidă și eficientă metodă prin care poţi trăi pentru o oră, două, trei, ca şi cum ai fi în India”, spune Iuliana Nălăţan, Preşedintele Centrului Cultural "Rabindranath Tagore".
 
Cea de-a doua ediție a HipTrip Film Festival va avea loc anul acesta în perioada 8-11 octombrie la Cinema Union și Cinema Eforie şi va aduce anul acesta la București 25 de filme din 10 țări precum India, Marea Britanie, SUA, Australia, Spania, Germania, Siberia, Canada, Iran și România. HipTrip Travel Film Festival este un proiect derulat de Fundaţia OVI.

0 comentarii: