„Un etaj mai jos” - din 18 septembrie, în cinematografe din 15 orașe



După ce a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, filmul Un etaj mai jos, în regia lui Radu Muntean, ajunge din 18 septembrie în cinematografele din România. În prima săptămână de lansare, poate fi văzut în peste 25 de cinematografe din circa 15 orașe. Este cel de-al cincilea lungmetraj din cariera lui Radu Muntean, unul dintre cei mai premiați regizori români din noua generație.
 
În prima săptămână, filmul poate fi vizionat în București la Cinema Studio, Cinema Union, Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Hollywood Multiplex, Grand Digiplex Băneasa, Cinema City Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza România.
În țară, Un etaj mai jos va rula în prima săptămână la Cluj (Cinema City Iulius Mall, Victoria), Constanța (Cityplex, Cinema City CityPark), Brașov (Cityplex) Pitești (Trivale), Ploiești (Cinema City - Shopping City Ploiești), Oradea (Cortina Digiplex), Brăila (Cinema City), Târgu Mureș (Cinema Arta), Slobozia (Galax), Bârlad (Cityplex), Odobești, Focșani, Aiud. 
 
Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc la București (vineri, 18 septembrie, Cinema Studio și Elvire Popesco, în cadrul Nopții Albe a Filmului Românesc), Timișoara (sâmbătă, 19 septembrie, orele 17.30 și 20.00, Filarmonica Banatul – Sala Capitol) și Iași (duminică, 20 septembrie, ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților).
 
Pe 12 septembrie, Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența lui Radu Muntean. Urmează, în prima săptămână din octombrie, cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. În primele cronici la Toronto, filmul a fost comparat, ca subiect și mod  de a construi tensiunea, cu Rear Window, filmul lui Alfred Hitchcock. „Muntean își stăpânește remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com. 
 
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
 
După proiecția de la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard, filmul a avut zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii. „Excelent”, „plin de suspans”, „captivant”, „inteligent”, „extrem de subtil” – sunt câteva dintre complimentele adresate filmului în publicații precum „Variety”, „The Hollywood Reporter”, „Screen Daily” sau „The Guardian”. 
 
Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos
 
Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.
***
Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, în co-producție cu Les Films de l’Après-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst și  Programul MEDIA al Uniunii Europene.
 
Pagina de Facebook a filmului poate fi accesată aici.

0 comentarii: