Superproducții de animație în cursa pentru Premiul Publicului la Anim’est



Publicul prezent la cea de-a 10-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est e invitat să își ascută, încă o dată, atenția și creioanele: 39 de scurtmetraje de animație delicioase vor fi proiectate, anul acesta, în cadrul secțiunii speciale Animash. Prezentate și premiate la festivaluri de film importante din lume, animațiile scurte ce compun această secțiune a festivalului intră în competiție pentru tradiționalul vot al spectatorilor bucureșteni.
 
Selecția de scurtmetraje este completată de 10 titluri de lungmetraj în afara secțiunilor competiționale, câteva dintre cele mai aclamate animații recente, recompensate cu premii renumite ale industriei și proiectate la o succesiune de festivaluri importante ca Annecy, Ottawa, Anima Mundi, Animfest Zagreb, Fantoche etc.
 
Un highlight al secțiunii Animash este lungmetrajul The Prophet, care a deschis Festivalul de la Annecy anul acesta. Filmul este produs de Salma Hayek și regizat de Roger Allers, care a adus laolaltă nouă dintre cei mai apreciați animatori din lume (între care și Bill Plympton și Joan C. Gratz, invitați oficiali la Anim’est în trecut), pentru a realiza episoade inspirate de „Profetul” cunoscutului Kahlil Gibran. Un alt titlu important al secțiunii este Avril et le monde truqué / April and the Twisted World, câștigătorul Marelui Premiu la Annecy în regia lui Christian Desmares și Franck Ekinci, o poveste încântătoare desenată de mână despre aventurile unei fete pe nume April (Marion Cotillard) în căutarea părinților ei, în Parisul anilor ’40.




Fanii lui Hayao Miyazaki se vor bucura de proiecția documentarului Yume to kyôki no ôkoku /  The Kingdom of Dreams and Madness (r. Mami Sunada), o incursiune unică în culisele celui mai celebru studio de animație japonez, Ghibli. Filmul surprinde lucrul intens la cele mai recente două lungmetraje produse de studio, The Wind Rises (regia Miyazaki) şi Kaguya-Hime No Monogatari / The Tale of Princess Kaguya (regia Isao Takahata), nominalizat la Oscar, anul acesta, și proiectat, de asemenea, în cadrul Animash. O porție-extra de animație japoneză vine de la Mamoru Hosoda, regizorul The Girl Who Leapt Through Time, Summer Wars și Wolf Children, supranumit “următorul Miyazaki” și prezent în secțiunea Animash cu ultimul său lungmetraj, Bakemono no ko / The Boy and the Beast.

Un titlu inedit al selecției este Battledream Chronicle, primul lungmetraj de animație produs în Martinica, de către Alain Bidard, un fost student al prestigioasei școli franceze Supinfocom Valenciennes.

Cinci povestiri de Edgar Allan Poe prind viață în forma antologiei animate Extraordinary Tales (r. Raúl García), împrumutând vocile lui Sir Christopher Lee, Bela Lugosi, Julian Sands, Roger Corman și Guillermo del Toro. Fiecare povestire este adaptată grafic în funcție de conținutul ei și încredințată unor artiști vizuali ale căror stiluri exprimă cel mai bine complexitatea universului întunecat specific scriitorului. Publicul matur e invitat să își noteze în agendă și proiecția lungmetrajului columbian Sabogal (r. Sergio Mejía Forero, Juan José Lozano), un thriller judiciar cu conținut politic puternic, selectat în competiția de la Annecy anul acesta.

Alain Gagnol și Jean-Loup Felicioli, regizorii animației nominalizate la Oscar A Cat in Paris, completează selecția cu Phantom Boy, ultima producție a studioului Folimage, din Franța, invitat la Anim’est anul trecut.

Selecția de scurtmetraje din secţiunea Animash, filme ce vor intra în competiție pentru Premiul Publicului, e presărată cu titluri la fel de atrăgătoare. 

 Gitanjali Rao, câștigătoarea trofeului Anim’est în 2007, revine cu scurtmetrajul True Love Story, o incursiune între fantastic și real pe străzile seducătoare ale Bombayului.
Două filme nominalizate la Oscar anul acesta, vor fi, de asemenea, prezente în această secțiune: The Bigger Picture (r. Daisy Jacobs), premiat cu BAFTA pentru cel mai bun scurtmetraj de animație britanic și recompensat cu alte premii la Cannes, Annecy și Fantoche, și Moulton og meg / Me and My Moulton, în regia cunoscutei regizoare norvegiene Torill Kove. Alte delicii ale programului sunt Somewhere Down the Line, producția irlandeză în regia lui Julien Regnard, câștigătoare a premiului pentru Cea mai bună animație la Clermont-Ferrand, Footprints, ultimul scurtmetraj al lui Bill Plympton, sau Nuggets, cea mai recentă adiție din portofoliul lui Andreas Hykade. Selecția curpinde și scurtmetrajul 3D Dji. Death Sails, în regia lui Dmitri Voloshin, produs de studioul de animație din Chișinău Simpals.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub.

Abonamentele pentru pentru cea de-a 10-a ediție Anim'est au fost puse în vânzare în număr limitat pe www.eventbook.ro. Prețul unui abonament este de 250 lei și oferă acces la toate proiecțiile și evenimentele festivalului. Biletele pentru proiecţii individuale vor putea fi achiziţionate pe acelaşi site și vor fi disponibile și în cinema. Prețul unui bilet va fi de 13 lei. 

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei paneuropene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n'est, cu sprijinul Centrului Naţional la Cinematografiei, Ministerului Culturii, Centrului de Proiecte.

Culturale al Municipiului București – ARCUB, Administraţiei Fondului Cultural Naţional şi al Uniunii Cineaştilor din România.
Parteneri instituţionali: Ambasada Statelor Unite ale Americii, Institutul Cultural Român, Japan Foundation, Institutul Francez, Ambasada Portugaliei, Institutul Maghiar, Royal Norwegian Embassy, Centrul Ceh, Institutul Polonez.

0 comentarii: