Artmark: Aman, Selim al III-lea și Cantemir



Artmark deschide noul sezon al pieței de artă 2015 – 2016 cu un tur de forță spectaculos: 6 licitații, 6 lumi fascinante, 3 tematici originale, peste 300 de loturi și un număr nelimitat de povești. Expoziția va putea fi vizitată în perioada 11 – 28 septembrie la Palatul Cesianu-Racoviță, iar sesiunea de licitații va avea loc între 29 și 30 septembrie la Athénée Palace Hilton

Licitația de deschidere este deopotrivă dedicată întemeietorului primei Școli de Belle-Arte de la București - Theodor Aman și celor pe care i-a influențat și inspirat de-a lungul activității sale artistice. Recunoscut drept primul artist modern autohton, Theodor Aman este o prezență rarissimă în licitațiile de artă, majoritatea picturilor sale fiind conservate în rețeaua muzeistică națională, inclusiv în proaspătul redeschis Muzeu Theodor Aman din București. Astfel că identificarea în colecțiile private și atragerea la vânzare a unui număr de nu mai puțin de 10 picturi de Aman este un eveniment fără precedent în piața românească de artă. Totodată, Aman este prezent în premieră într-o licitație din România cu două opere ale căror estimări depășeste 100.000 mii euro fiecare, "Natură statică cu căpșuni" (estimare: 150.000 – 200.000 euro) și "Hora de la Aninoasa" (estimare: 100.000 – 150.000 euro). Totalul estimărilor minime, doar ale operelor maestrului, depășește 500.000 euro. Printre elevii săi se numără Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Constantin Artachino, cu toții recunoscuți atât pentru valoarea lor culturală originală, cât și pentru volumul tranzacțiilor.

Un alt punct zero în istorie este abordat de Licitația "România iluministă - de la Brâncoveanu la Cuza", care aduce în atenția publicului documente și manuscrise cu valoare muzeală încă din secolul XVI. Cel mai valoros lot este Timbrul Cap de Bour 27 de parale din 1858 (preț de pornire: 10.000 euro), ce face parte din primele timbre tipărite pe teritoriul Țărilor Române. Tirajul inițial de 6.000 de exemplare a circulat doar 3 luni, fiind retrase la sfârșitul lui octombrie 1858. Important este și "Hronicul vechimei a romano-moldovlahilor" (preț de pornire: 1.200 euro), ultima carte scrisă de Dimitrie Cantemir și una dintre cele mai complexe recenzii asupra originii poporului român de până la acea vreme (1719 – 1722).

Pentru a descoperi cum arăta un Firman emis de sultanul Selim al III-lea sau a răsfoi ediția princeps din 1812 a lucrării "Istoria pentru începutul românilor în Dacia" de Petru Maior, ce rectifică denaturările adevărului istoric de către istoricii maghiari ai vremii, vă invităm la Palatul Cesianu-Racoviță începând cu vineri, 11 septembrie. Cele două licitații discutate au loc marți, 29 septembrie, la Athénée Palace Hilton, ora 19:30.

0 comentarii: