Practici Insolente. Lea Rasovzky @ Cărturești Carusel

PRACTICI INSOLENTE. LEA RASOVZKY
23 septembrie - 18 octombrie @ Cărturești Carusel
Curator: Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest.
O expoziție organizată de Aiurart.
Vernisaj miercuri 23 septembrie, ora 7 pm.
Facebook event
______  
Când mentalitatea e cumințită de o sumă nesfârșită de legi vechi rescrisesă să nu gândești, să nu râzi, să nu militezi, să nu distrugi, să nu te joci, să nu înjuri, să nu urli, să nu visezi, să nu complici…, egoul își pune în practică, instinctiv, insolența. Iar chipul e primul teritoriu deformat sub presiunea acestei anarhii emoționale. ______
 
Artele noi și nișele importate treptat după anii 2000 au devenit, mai ales începând cu 2010, practici curente pentru artiștii vizuali contemporani români. Sound, visuals, graffiti, ilustrație, design, manipulare de imagine, found object, instalație și ready-made sunt abordări la îndemână, familiare generației tinere. Lea Rasovszky a circumscris o bună parte din aceste medii sintetizând un construct vizual brut și nevrotic, cu un conținut cinic, ironic și criticist la adresa simbolurilor și icon-urilor locale coagulate și manifestate periferic. Maneliști, vip-uri TV, star-uri și dive locale, superstiții religioase, paranoia socială și alte patologii apărute odată cu supradoza de pop nou de import devin substratul unui discurs profund local, totodată articulat într-o frazare globalistă. Anarhismul acestui nou tip de realism dezinhibat și eliberat, montat să răstoarne și să dezmembreze establishment-ul social, cultural și politic, reflectă o nouă formă de insolență și nonconformism, necesară desprinderii de vechile mentalități solemne, sacre și calcifiate.

Lea Rasovzky și-a conturat o identitate în răspăr încă de la primele expoziții, cu subiecte tabu din perspectiva cumințeniei intelectualiste, direct împrumutate din actualitate. Apelează la un conținut social, împletind morbidul, caricaturalul și ludicul în jurul nevralgiilor unei lumi conservate în ideologii proprii, periferice. Practica sa artistică instrumentează expresia atât ca act de creație, în termeni clasici, dar și ca practică de conceptualizare și exorcizare a fobiilor și angoaselor sociale contemporane. Nu asistăm la un elogiu de suprafață adus esteticii post/pop internaționale, ci la o  auto-analiză de adâncime prin empatie cu virușii locali. Deviațiile sociale și culturale de fond, hibridizarea și marginalizarea individului, devin portretele unor entități imorale, înfricoșătoare, mutilate, dezechilibrate. Aceste oglinzi ne arată grimasele, defectele și limitele măștilor noastre interioare, deschizând un dialog serios despre auto-ironie.
Silviu Pădurariu, Unrest/Bucharest


Lea Rasovszky (n. 1986) trăiește și lucrează la București. În 2008 a absolvit Universitatea de Arte București, secția Foto-Video și în 2010 masteratul acestui deprtament.
Proiectele sale problematizează clișeele de gândire și valorile societății actuale, față de care se plasează permanent critic.


Expoziții personale (selecție): De la stele la steroizi: două povestiri scurte despre un bestiar aproape metaforic, Galeria Anca Poterașu, Bucureşti (2014); Inner Whimp, Lateral ArtSpace, Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca (2014); The Savages, Atelier 35, București (2012); Sorrow, Heartache, Recovery & Shit, ALERTStudio, București (2011); Wallpaper Drawings, Galeria 26, București (2009). Expoziții de grup (selecție): Inventing the Truth. On Fiction and Reality, Noua Galerie a Institutului Roman pentru Cultura si Cercetare Umanistica din Venetia, parte din a 56-a editie a Bienalei de Arta de la Venetia (2015); PASAJ, Muzeul Național de Artă Contemporană – Anexa, București (2014); Bienala Tinerilor Artiști, ediția a V-a, The Overlapping Biennial, București (2012); Preview Berlin – the Emerging Arts Fair, ediția a XI-a, Berlin (2012).

0 comentarii: