Reacții la Toronto: „Un etaj mai jos”, una dintre „comorile ascunse” ale festivalului



Cu o săptămână înainte de a ajunge pe ecranele cinematografelor din România, filmul Un etaj mai jos a avut premiera nord-americană la cel mai mare festival din America de Nord, Toronto Film Festival, în prezența regizorului Radu Muntean. Sâmbătă, pe 12 septembrie, pelicula a fost proiectată în Bell Lightbox Center, în secțiunea Contemporary World Cinema, o a doua proiecție fiind programată pe 14 septembrie. Un etaj mai jos ajunge de vineri, 18 septembrie, în cinematografele din România.
 
„Filmul a avut prima vizionare sâmbătă, cu sala plină, la Bell Lightbox Center, cel mai modern și dichisit multiplex arthouse pe care l-am văzut. Înțeleg de la distribuitorul canadian că tot aici va rula filmul, când va fi lansat în cinematografe. Cronicile au fost foarte bune până acum, iar după vizionare aproape toată sala a rămas la discuție. Oamenii sunt extrem de dezinhibați pe-aici, întreabă tot ce le trece prin cap”, povestește Radu Muntean, aflat pentru prima dată la Toronto. 
 
În primele cronici din festival, filmul a fost comparat, ca subiect și mod  de a construi tensiunea, cu Rear Window, al lui Alfred Hitchcock. „Noul Cinema Românesc devine hitchcockian în comentariul lui Muntean la filmul Rear Window”, notează NowToronto. „Muntean își stăpânește remarcabil scenele, lăsându-le să curgă până la capăt, scene foarte bine regizate care spun totul despre lucrurile nespuse”, remarcă Waytooindie.com. 
 
„E un film despre voyeuri și secrete, care pare filmat de cineva la fel de vinovat de posibila crimă care a avut loc. E un thriller modern, făcut cu un minim de mijloace și cu tehnici de povestire clasice, iar combinația asta lucrează perfect în favoarea filmului”, scrie Toronto Film Scene. „Este una dintre comorile ascunse ale ediției de anul acesta”, conchide cronicarul. Cine-vue.com îl compară cu renumitul Caché (2005), al lui Michael Haneke, pentru felul în care abordează tema vinovăției, a remușcării. 
 
Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiaţi: unul este ucigaşul, celălalt este propria sa conştiinţă. Protagoniştii filmului sunt actorii Teodor Corban, Iulian Postelnicu şi Oxana Moravec.
 
În prima săptămână de lansare, Un etaj mai jos poate fi văzut în București, Cluj, Constanța, Brașov, Pitești,  Ploiești, Oradea, Brăila,  Târgu Mureș, Botoșani, Slobozia, Bârlad, Odobești, Focșani, Aiud. Proiecții speciale, în prezența echipei, vor avea loc în weekend-ul de lansare la București, Timișoara și Iași. 
 
Un etaj mai jos a avut premiera mondială la Cannes, în selecția oficială Un Certain Regard. În octombrie, va fi proiectat la cel mai important eveniment de gen din Marea Britanie, BFI London Film Festival. 
 
Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu în calitate de co-scenariști, dar şi cu Tudor Lucaciu (director de imagine) şi cu Dragoş Vîlcu (producător Multi Media Est). Trei dintre filmele sale au fost selecționate la Festivalul de la Cannes. În 2008, a fost invitat în Quinzaine de Réalisateurs cu filmul Boogie, iar în 2010 şi 2015 a revenit la Cannes în selecţia oficială, secţiunea Un Certain Regard, cu Marţi, după Crăciun, respectiv Un etaj mai jos
 
Un etaj mai jos este distribuit în România de Transilvania Film.
 
***
Un etaj mai jos este produs de Multi Media Est, în co-producție cu Les Films de l’Après-midi (Franța), Neue Mediopolis Filmproduktion (Germania) și Bleck Film & TV AB (Suedia). Filmul este finanțat de Centrul Național al Cinematografiei din România, Centrul Național al Cinematografiei din Franța, prin programul Aide aux Cinémas du Monde, Mitteldeutsche Medienförderung din Germania, Fondul regional suedez Film I Väst și  Programul MEDIA al Uniunii Europene.
 
Pagina de Facebook a filmului poate fi accesată aici.

0 comentarii: