Noaptea Alba a Filmului Romanesc la Bucuresti



Pasionații de film din București și Cluj sunt așteptați la cea de-a șașea ediție a maratonului dedicat cinematografiei autohtone, Noaptea Albă a Filmului Românesc, în noaptea de vineri, 18 septembrie 2015.
 
Filme recent lansate pe marile ecrane, premiere, avanpremiere, drame, filme de ficţiune sau documentare, programul Nopții Albe este, și în acest an, unul extrem de atractiv pentru cinefili.
Un film mult așteptat, ce va rula în premieră la Noaptea Albă, este cel mai recent lungmetraj al regizorului Radu Muntean, Un etaj mai jos, prezentat în selecţia oficială a celei de-a 68-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, în secţiunea Un Certain Regard. După ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercaţie domestică ce se sfârşeşte cu o crimă, Pătraşcu trebuie să înfrunte doi vecini foarte apropiaţi: unul este bizarul ucigaş, celălalt este propria sa conştiinţă.

 
Lista de titluri românești este continuată de premiatul film al lui Corneliu Porumboiu, Comoara, decorat cu distincția Un Certain Talent la Festivalul de la Cannes, recompensat cu Premiul Zilelor Filmului Românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF). Costi are o viaţă liniştită. Seara îi place să-i citească poveşti fiului său de şase ani. Favorita lor este Robin Hood. Costi se imaginează eroul - cel care îndreaptă relele şi-i apără pe cei slabi. Într-o seară, vecinul venit în vizită îi împărtăşeşte un secret: în grădina bunicilor săi este îngropată o comoară. Costi trebuie doar să facă rost de un detector de metale şi primeşte jumătate din ce găsesc. Dacă la început e sceptic, Costi nu poate rezista. Acceptă. Cei doi complici au la dispoziţie doar un weekend ca să localizeze comoara.

 
Un alt film care a trezit deja mult interes și va lăsa o amprentă puternică în rândul participanților la Noaptea Albă, este documentarul Reţeaua, realizat de Claudiu Mitcu, după o investigaţie jurnalistică a lui Vlad Mixich, despre o reţea umană care îi ajută pe bolnavii de cancer să aibă acces la medicamente. În România ultimului deceniu, lipsa unor medicamente esențiale pentru tratamentul cancerului a afectat mii de pacienți. Deși, teoretic, statul român le garantează cetățenilor lui dreptul la viață, mii de bolnavi nu au putut începe tratamentul la timp, l-au început cu întârziere sau au urmat un tratament incomplet, cu efecte devastatoare asupra șanselor lor de supraviețuire. Pentru mulți dintre ei ajutorul a venit de la o rețea de anonimi, cunoscută mai târziu ca "Rețeaua Citostaticelor". Timp de 5 ani, peste 400 de români care locuiesc în Europa de Vest, rudele lor sau simpli turiști au cumparat și au adus în România medicamentele necesare pacienților aflați în impas sau medicilor acestora. Fără vreo recompensă materială, de multe ori chiar pe propria cheltuială. Documentarul "Rețeaua" urmărește drumul medicamentelor citostatice de la mai multe farmacii din Austria și Ungaria până la pacienții din România, ne prezintă modul în care rețeaua funcționa și pe o parte dintre actorii-cheie ai acesteia.

 
Spectatorii care nu au reușit să vadă multipremiatul documentar al lui Alexander Nanau, Toto si surorile lui, vor avea ocazia unei vizionări la Noaptea Albă. Totonel (10 ani) și surorile lui, Andreea (14 ani) și Ana (17 ani), așteaptă ca mama lor să se întoarcă de la închisoare. Pe măsură ce cresc, fiecare dintre ei învață cum să supraviețuiască pe cont propriu, sperând că mama lor se va întoarce și familia se va reuni (și vor trăi departe de sărăcie, violență și droguri). O poveste universală despre legături de familie şi noi începuturi, documentarul surprinde un fragment dintr-un tablou complex. Toto și surorile lui este un documentar observațional de lungmetraj filmat vreme de 14 luni în cartierul Ferentari din București. Premiera internațională de la Festivalul de Film de la San Sebastian din 2014 a fost urmată de numeroase selecții și premii în festivalurile de film renumite din toată lumea, în România fiind recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film documentar la Gala Premiile Gopo 2015.


Lista documentarelor ce vor rula în cadrul nopții de 18 septembrie este continuată de Omul pasăre, regizat de Alexandru Mavrodineanu și Mihai Grecea, ce îl prezintă pe "Mami" Mihăiţă Nicolae, care, la vârsta de 78 de ani, este cel mai în vârstă pilot român aflat încă în activitate și doreşte să câştige pentru a zecea oară campionatul naţional de planorism. Participarea lui va marca un record pentru aviaţie şi va însemna încă o victorie importantă în lupta sa cu timpul.

Programul detaliat al evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul: www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/NoapteaAlba

 
Iubitorii de film românesc sunt așteptați pe 18 septembrie în 8 locații din București: CINEMA STUDIO, CINEMAPRO, CINEMA ELVIRE POPESCO, MUZEUL NAȚIONAL AL ȚĂRANULUI ROMÂN, SALA ARCUB, DIANEI | 4, J’AI BISTROT, DESCHIS GASTROBAR.
În Cluj-Napoca, cinefiilii vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la CINEMA VICTORIA și CASA TIFF.
 
Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei.
Parteneri eveniment București: Uniunea Cineaştilor din România, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Institutul Francez, Ambasada Franței în România, ArCuB, CinemaPRO, Dianei | 4, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar
Parteneri eveniment Cluj: Asociaţia Victoria Film, Casa TIFF
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii: