Invitatii Festivalului de Film Etno Culese din Balkani


Antropologul Vintilă Mihăilescu și regizorii Hanno Hoefer și Claudiu Mitcu, printre invitații sesiunilor de Q & A din cadrul Festivalului de Film Etno Culese din Balkani
 
Antropologul Vintilă Mihăilescu și regizorii Hanno Hoefer, Claudiu Mitcu, Francisc Mraz, Diana Deleanu sau Cornel Mihalache sunt doar câțiva dintre invitații ce vor lua parte la sesiunile de întrebări și răspunsuri din cadrul Festivalului de Film Etno Culese din Balkani, ce are loc între 18 și 20 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Intrarea este liberă precum pasărea cerului.
Prima ediție a festivalului, eveniment inițiat de Cooperativa Tradițională, vă așteaptă cu 12 proiecții de film documentar românesc de seamă și dezbateri pe măsură, dintre care 2 premiere (Oameni și fiare, R: Hanno Hoefer și Paștele blajinilor, R: Claudiu Mitcu) și o proiecție care va putea fi vizionată pentru prima dată de către publicul bucureștean (Nicolae al lui Ion, R: Francisc Mraz).

Filmele documentare vor fi urmate de sesiuni de răspunsuri și întrebări - între publicul prezent în sală și realizatorii filmelor și între publicul spectator și specialiști din domeniul etnologiei și antropologiei.

Festivalul de Film ETNO Culese din Balkani pune accentul, în ediția de anul acesta, pe trei teme: , și <Țăranul român contemporan>.

PROGRAM
Vineri, 18 septembrie
19.30 - Cum s-a făcut lumea, ANIMAȚIE, 2013, R: Maria Brudașcă, 9'
Tema zilei: MEȘTEȘUGURILE,  PE CALE DE DISPARIȚIE
20.00 - Kopanarii, 2008, R: Daniela Apostol, 8'
20.20 - Portret-atelier, 2007, R: Lila Passima, 33'
21.00 - Oameni și fiare, 2013, R: Hanno Hoefer, 35', PREMIERĂ

INVITAȚI: Lila Passima - curator, cercetător, șef Secție Educație Muzeală la Muzeul Național al Țăranului Român, Laura Jiga Iliescu – doctor în filologie, specializarea folclor literar, cercetător principal gradul II Institutul de Etnografie şi Folclor Constantin Brăiloiu și regizorul Hanno Hoefer.
Sâmbătă, 19 septembrie
Tema zilei: OBICEIURI LA ROMÂNI
19.00 - Privindu-se pe ei înșiși: Băbăluda Luda, 2011, R: Mihai Andrei Leaha, 33'
19.50 - Ritual pentru setea pământului, 1972, R: Mirel Ilieșiu, 12'
20.00 - Focurile morților, 1993, R: Cornel Mihalache, 13'
20.45 - Paștele blajinilor, 2015, R: Claudiu Mitcu, 19', PREMIERĂ

INVITAȚI: Antoaneta Olteanu – etnolog, profesor universitar doctor Catedra de limba şi literatură rusă, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, Anamaria Iuga - doctor în filologie cu specializare în dinamica obiceiurilor și a artei traditionale, etnolog la Muzeul Național al Țăranului Român și regizorii Claudiu Mitcu și Cornel Mihalache.
Duminică, 20 septembrie
Tema zilei: ȚĂRANUL ROMÂN CONTEMPORAN
18.30 - Humorască, 2007, R: Diana Deleanu, 17'
19.15 - Întristări, 1999, R: Cornel Mihalache, 16'
20.00 - Nicolae al lui Ion al lui Iacob / Nicolae Pițis din Lăpuș, 2013, R: Francisc Mraz, 35'
21.00 - Constantin și Elena, 2009, R: Andrei Dăscălescu, 98'

INVITAȚI: Narcisa Alexandra Știucă – conf. dr. Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Litere, Catedra de Etnologie şi Folclor, Vintilă Mihăilescu – antropolog, profesor universitar doctor şi şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative și regizorii Francis Mraz și Diana Deleanu.

Festivalul de film ETNO Culese din Balkani este organizat de Cooperativa Tradițională și DocuArt, în colaborare cu Muzeul Național al Țăranului Român.

Parteneri: Centrul de Cercetări Etnologice și Folclor – Universitatea București, Șezătoarea urbană 

0 comentarii: