Documentarul Anul Dragonului @ Muzeul Taranului - 7 septembrie

Documentarul Anul Dragonului va fi proiectat luni, 7 septembrie 2015,  în cadrul proiecțiilor Docuart, cu intrare liberă
 
Anul Dragonului, în regia lui Iulian Manuel Ghervas și a Adinei Popescu, completează seria de documentare românești ce pot fi urmărite, bilunar, la Cinema Muzeul Țăranului, în cadrul Proiecțiilor Docuart. Filmul surprinde fața necunoscută a unei comunități din București cu dificultăți de adaptare, o largă comunitate de imigranți chinezi, care încearcă să trăiască într-o țară radical diferită de cea din care provin. Ce au adus aici și ce au preluat ei de la autohtoni, cum se descurcă și cum arată această realitate a lor - sunt întrebări la care cercetările din film aduc răspunsuri și noi perspective culturale.

Regizorii vor fi prezenți în sală pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri cu spectatorii, după difuzarea documentarului.

Filmul a pornit dintr-o curiozitate personală, din contactul zilnic cu un element real mai puțin cunoscut. Adina Popescu mărturisește: „Eu locuiesc aproape de Bucur Obor, adică la granița dintre și restul capitalei. Comunitatea de chinezi s-a stabilit aici, în partea de nord a orașului, adică în cartierul Colentina și mai departe spre comuna Voluntari, unde se află, de fapt, și faimosul complex Dragonul Roșu. Așadar, începusem să-i văd pe chinezi pe stradă, în piață și la hipermarket-uri și să-mi pun întrebări legate de ei. Cum se descurcă acești oameni în România? Cum și dacă s-au adaptat aici?

Inițial, a fost gândit ca un film de ficțiune, minimalist, însă acesta și-a schimbat direcția, rămânând fidel ideii de prezentare a unui personaj reprezentativ pentru acești imigranți. „Cumva, o parte din povestea asta s-a păstrat și în documentarul Anul Dragonului (2013), unde există un astfel de muncitor chinez, emigrant ilegal, care rătăcește dezorientat prin peisajul social şi economic din România actuală, devenind, fără voia sa, eroul unor mici situaţii hilare sau dramatice, la intersecţia dintre două culturi total diferite, afirmă Iulian Manuel Ghervas.

Proiectul face parte din inițiativa Docuart pentru revigorarea și promovarea filmului documentar românesc, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și Radio România Cultural.

Proiecțiile Docuart au debutat în luna iunie a acestui an și completează acțiunile asociației omonime pentru sprijinirea cinematografiei autohtone.

Intrarea în lumea documentarului este liberă. 

0 comentarii: