Anim’estul copiilor: filme şi ateliere pentru cei mici, în cadrul MINIMEST



Cei mai mici fani ai animaţiei au un nou prilej de entuziasm, la început de octombrie: ediţia aniversară Anim’est, ce sărbătoreşte 10 ani de existenţă a festivalului, pregăteşte o nouă selecţie de filme îndrăgite şi premiate în toată lumea, proiectate la Bucureşti în cadrul secţiunii Minimest. În plus, cei mai curioşi dintre prichindei vor avea acces în culisele animaţiei, prin intermediul unor ateliere ce le vor testa imaginaţia şi îi vor învăţa să aducă poveşti la viaţă.
De vineri până duminică, în cele două weekenduri ale festivalului (2-5 şi 9-11 octombrie), cinematografele Elvire Popesco şi Studio îi aşteaptă pe cei mici la proiecţiile Minimest, în număr mare. 

Cinci lungmetraje de animaţie au fost selectate în secţiunea dedicată copiilor anul acesta. Trei dintre ele sunt Trippel Trappel. De trei ori în bucluc (r. Albert 't Hooft, Paco Vink), o producţie Olanda-Belgia despre trei animăluţe care îşi pretind dreptul la cadouri de Crăciun, aidoma tuturor copiilor, Loulou şi incredibilul secret (r. Éric Omond, Grégoire Solotareff), câştigătorul premiului César pentru Cel mai bun film de animaţie în 2014, despre prietenia puţin probabilă dintre un lup şi un iepure, şi Mune, gardianul Lunii (r. Alexandre Heboyan, Benoît Philippon), un 3D adorabil despre misiunea lui Mune, un faun pus pe şotii, de a salva omenirea. Selecţia e completată de două titluri norvergiene: Hocus Pocus, Alfie Atkins, în regia cunoscutei regizoare Torill Kove (a câştigat un Oscar în 2007 şi a fost nominalizată din nou anul acesta), şi Crăciunul lui Louis şi Nolan (r. Rasmus A. Sivertsen), selectate ca parte din programul Ţara Invitată: Norvegia, cu sprijinul Ambasadei Regatului Norvegiei în România şi al NFI Norwegian Film Institute. 

Selecţia de filme din cadrul Minimest va cuprinde şi o serie de scurtmetraje japoneze pentru copii semnate de Kōji Yamamura, unul dintre cei mai importanţi animatori independenţi ai momentului, invitat oficial la ediţia aniversară Anim’est, cu sprijinul Ambasadei Japoniei.
Un alt highlight al programului dedicat celor mici este colecţia de episoade Krtek. Aventurile cârtiţei, ce aduce pe ecranele Anim’est, cu sprijinul Centrului Ceh, celebrul personaj al seriei de filme create de animatorul ceh Zdeněk Miler începând cu 1956.

Pe lângă acestea, 25 de scurtmetraje proiectate în trei calupuri separate intră, anul acesta, în competiţia pentru trofeul Minimest. Cei mici se vor delecta, între altele, cu poveşti despre animale care oferă lecţii de viaţă (Greierele şi furnica, r. Marina Andree Skop, Monstrul prietenos, r. Rob Shaw), despre prietenia dintre fiinţe aparent total diferite (Ivan şi lupul, r. Anna Levinson, Cravata, r. An Vrombaut), cu o mică lecţie de ecologie (Blocaţi grămadă, r. Marc Riba, Anna Solanas) şi un documentar pentru micii cercetători (Charles Darwin descoperă lumea: tatuul, r. Jernej Lunder). 

Componenta educaţională a festivalului Anim’est este mai activă, în 2015, ca oricând: cu ocazia celei de-a 10-a ediţii, 10 ateliere de animaţie de câte o zi, în prezenţa trainerilor Ion Aramă şi Serghei Chiviriga, doi tineri regizori şi animatori, vor fi organizate pentru copiii cu vârste între 8 şi 12 ani, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Înscrierea la aceste ateliere se poate face până pe 27 septembrie, pe baza unei scurte poveşti de maxim jumătate de pagină A4, alături de un desen care să o ilustreze, la workshop@estenest.ro.  

De asemenea, în zilele de weekend, între prima şi a doua proiecţie de film, prietenii de la Creative Arts şi Asociaţia Da’DeCe vor organiza, la Cinema Studio, ateliere creative, pornind de la temele şi personajele filmelor vizionate, fără a fi necesară înscrierea. În plus, înainte de fiecare proiecţie din programul Minimest, Ion Aramă va susţine în sala Cinema Studio demonstraţii live de animaţie pentru copii.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est va avea loc în perioada 2-11 octombrie 2015 la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Biletele pentru proiecţiile din secţiunea Minimest, în valoare de 7 lei, pot fi achiziţionate online, pe www.eventbook.ro, şi în cinematografele Elvire Popesco şi Studio, în timpul festivalului. Accesul la proiecţiile de luni-vineri, de până în ora 16.30, este gratuit (pe baza legitimaţiei) pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Pentru grupurile organizate prin şcoli, se asigură gratuitate atât pentru copii, cât şi pentru cadrele didactice însoţitoare, la orice proiecţie din cadrul Minimest. Grupurile de minimum 10 copii însoţite de un adult la proiecţiile de sâmbătă şi duminică vor fi considerate grupuri organizate dacă rezervarea este făcută în prealabil, la andreea.lupu@animest.ro. Pentru grupurile de minimum 5 copii însoţite de un adult, la proiecţiile Minimest de sâmbătă şi duminică, accesul este gratuit pentru copii.

Mai multe detalii despre filmele din secţiunea Minimest găsiţi pe site-ul Anim’est: http://animest.ro/minimest-2015.aspx

0 comentarii: