„Caravana filmului românesc” – în premieră la mayFest


Pentru al şaselea an consecutiv, Caravana filmului românesc își continuă programul de prezentare a filmelor românești clasice și contemporane, primul popas din acest an fiind făcut în cadrul mayFest. Festivalul, aflat la prima ediție, va avea loc în comuna brașoveană Cristian, în perioada 4 – 6 mai a.c.

mayFest este sărbătoarea germană a sosirii primăverii. Manifestarea începută inițial în Germania, cu scopul declarat inițial de a promova micile industrii și produse manufacturiere ale comunităților, a devenit ulterior o sărbătoare de largă acceptare internațională, fiind varianta de primăvară a Oktoberfest-ului. În România și Bulgaria, mayFest-ul este marcă înregistrată și francizată a Gremiului Levantin – Casa de Comerț Balcanică, cu sediul central în Brașov. Festivalul se înscrie și în programul economic de bun parteneriat pe care atât Guvernul României, cât și Președinția, alături de Guvernele și Președințiile Serbiei, Bulgariei și Greciei îl dezvoltă în vederea amplificării schimburilor culturale și economice între aceste țări. 

În cadrul festivalului, vor fi organizate și târguri de gastronomie tradițională, accentul punându-se pe bucătăriile naționale și pe promovare produselor naturale specifice regiunilor respective, în dorința de a promova tradițiile și moștenirile lăsate de înaintași.
*
La invitaţia organizatorilor mayFest, Caravana filmului românesc – Cartea şi filmul va prezenta o serie de filme istorice de impact emoțional, având în vedere evenimentele dedicate Centenarului Marii Uniri. Aceste filme surprind momente cruciale din istoria țării noastre: Primul Război Mondial şi Marea Unire sau pun în lumină figurile exponențiale care ne-au marcat evoluția ca națiune.
Astfel, publicul va putea viziona filmele: Ecaterina Teodoroiu”, regia: Dinu Cocea, Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, regia: Segiu Nicolaescu și „Mihai Viteazul”, regia: Sergiu Nicolaescu.

De altfel, începând de anul acesta „Caravana filmului românesc”, cu cele două secţiuni ale sale: „Cartea şi filmul” şi „Capodopere ale cinematografiei naţionale” îşi diversifică portofoliul și, pe lângă filme care sunt direct relaționate cu celebrarea Centenarului Marii Uniri, și-a inclus în portofoliu mai multe producții, printre care și filmele de animaţie realizate de cunoscuţi regizori precum: Ion Popescu Gopo, Victor Antonescu, Călin Cazan, Luminiţa Cazacu, Constantin Păun etc. Prin urmare, şi copiii de astăzi vor putea să se bucure de filmele care au încântat, odinioară, copilăria părinţilor lor, în programul proiecţiilor pregătite pentru următoarele oraşe prin care va trece „Caravana filmului românesc” în luna mai: Baia Mare, Zalău, Călăraşi, Râmnicu Vâlcea şi Oneşti.

Proiecțiile din cadrul mayFest vor avea loc pe platoul de lângă societatea Schaeffler România (intrarea din DN 73 spre fabrică, coordonate GPS 45.638,25.521). Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
***
Scopul „Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul/Capodopere ale cinematografiei naţionale”, proiect aflat în al şaselea an de existență, este acela de a promova filmul românesc din toate timpurile, aducând un omagiu cinematografiei naționale și cineaștilor români, fiind singura caravana care promovează exclusiv filmul românesc, din toate timpurile.

***
PROGRAMUL
Caravanei filmului românesc – Cartea şi filmul
în cadrul mayFest
Vineri, 4 mai, ora 21.00:
ULTIMA NOAPTE DE DRAGOSTE, ÎNTÂIA NOAPTE DE RĂZBOI
Regia: Sergiu Nicolaescu
Scenariul: Sergiu Nicolaescu şi Anusavan Salamanian
Cu: Ioana Pacula, Vladimir Găitan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Dinică, Ion Besoiu

Sâmbătă, 5 mai, ora 21.00:
MIHAI VITEAZUL
Regia: Sergiu Nicolaescu
Scenariul: Titus Popovici
Cu: Amza Pellea, Irina Gărdescu, Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Mircea Albulescu

Duminică, 6 mai, ora 21.00:
ECATERINA TEODOROIU
Regia: Dinu Cocea
Scenariul: Mihai Opriş şi Vasile Chiriţă
Cu: Stela Furcovici, Ion Lupu, Mihai Mereuţă, Ion Caramitru, Amza Pellea

***
Asociația CineCultura (www.asociatiacinecultura.ro), în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO (www.mdvstudio.ro) și Digifilm Design, a organizat, începând din vara anului 2013, CARAVANA FILMULUI ROMÂNESC, proiect ce s-a derulat, la nivel național, prin cele două secțiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei naționale și Cartea și filmul.
În cei cinci ani de existență, Caravana filmului românesc a ajuns în 30 de oraşe, având un număr aproximav de 115.000 de spectatori și consemnând 2.500 de referiri în presa locală și națională. În cadrul Caravanei, toate filmele sunt fost prezentate la o calitate artistică și tehnică de excepție, fiind refăcute ca sunet și  imagine.
*
Proiect realizat cu sprijinul CNC – Centrul Național al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaștilor din România, ANF - Arhiva Națională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie și Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual și Proiect co-finanțat de A.F.C.N. Administrația Fondului Cultural Național (Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.).
Parteneri media: All About Romanian Cinema  - AaRC, Cinefan, RoEvents, iFestival.ro, Amos News, Prompt Media, Ultima oră, Timp românesc, Comunicate de afaceri, Urban Things, România pozitivă, Agenția de Carte, Gratuitor, E-cultura info, Roportal.

Website: www.caravanafilm.ro

0 comentarii: