Festivalul internațional de foarte scurtmetraj Très Court 1-10 iunie în toată România / 2-3 iunie la București


4 minute
4 minute este o clipă sau o eternitate. Este durata în care lumina ajunge de la Pământ pe Marte. 4 minute e prea puțin pentru un cântec bun, și prea mult pentru o piesă proastă.  4 minute este sigura regulă a Festivalului internațional Très Court, variabila comună a marii diversități de producții audiovizuale selectate.  4 minute este o provocare pentru regizori, constrânși astfel să meargă direct la esențial.  4 minute este în fine intervalul de timp în care spectatorul va râde în hohote, va tresări și își va pune întrebări, fără a ajunge niciodată la plictis.

Peste tot în același timp

Unde și când

În 2018, a 20a ediție a Festivalului internațional Très Court va avea loc din 1 în 10 iunie în aproape 80 de orașe din peste 20 de țări. Din Franța în Noua Caledonie, din Panama în Egipt, din Istanbul în Amsterdam, spectatorii din întreaga lume vor avea plăcerea de a descoperi peste o sută de filme repartizate într-o competiție internațională, o selecție tematică pentru copii și o selecție de filme feminine și feministe. Una dintre principalele caracteristici ale festivalului Très Court stă în faptul că este prezent pe toate continentele! Acest caracter internațional se acordă cu o puternică prezență locală, în special prin selecțiile create de partenerii festivalului din cele patru colțuri ale planetei.
In România, festivalul coordonat de Institutul francez din Cluj ajunge în 15 orașe și în mai multe comunități rurale (Arad, București, Buzău, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Colinele Transilvaniei, Dealurile Târnavelor, Huedin, Iași, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Pitești, Râșnov, Sîngeorz-Băi, Timișoara) și prezintă o competiție de filme foarte scurte românești. Rezultă o uluitoare diversitate a spectatorilor, care reflectă eclectismului filmelor prezentate. În capitală, festivalul se va desfășura în zilele de 2 și 3 iunie, la Sala Elvire Popesco, din cadrul Institutului Francez din București.

Selecțiile
Ca în fiecare an, în jur de 3000 de filme foarte scurte sunt supuse atenției echipei de selecție, iar peste 100 dintre ele sunt reținute. Operele selecționate sunt reunite în mozaicuri cinematografice, în același timp coerente și diversificate.
Competiția internațională reflectă ultimele curente în creația cinematografică de pe cele 5 continente : 41 de filme concurează pentru a obține un loc în cadrul palmaresului precum și în inimile și în voturile unui public exigent.
Competiția Paroles de femmes aduce în lumina reflectoarelor personaje feminine puternice și contrastante.  Jucându-se cu granița dintre ficțiune și realitate, această selecție propune un tur de orizont al perspectivelor feminine, în versiune foarte scurtă bineînțeles.
Selecția Familială este dedicată copiilor mici și mari, de la 6 la 106 ani, dornici să călătorească în lumi fantastice imaginate de unii dintre cei mai creativi regizori!
Competiția românească prezintă 15 filme de maxim 4 minute care se întrec pentru voturile spectatorilor din România și pentru premiile puse în joc de Orange. Tematicile de anul acesta sunt strâns legate de  actualitatea socio-politică în care trăim, așa că veți regăsi subiecte precum familia, tehnologia, tradițiile și în mod special anul acesta tema corupției - în urma unui parteneriat pe care Institutul francez l-a realizat cu asociația Inițiativa România și festivalul lor anticorupție intitulat Once upon a time in Romania.

Actualitatea în imagini  / Tendințele
Realizate de cineaști din toate orizonturile, filmele foarte scurte reflectă lumea actuală, în toată diversitatea sa, în contradicțiile și în fanteziile sale. Cu lejeritate sau cu seriozitate, regizorii ne pun întrebări despre societățile și personalitățile noastre. Anumite personaje urmează o linie deja trasată, altele, dimpotrivă, încearcă să scape de destinul lor. Acești oameni care se iubesc dar nu știu să o spună, uneori, nici nu pot.  Oricine e influențat de societatea în care trăiește. Ne recunoaștem în personajele confruntate cu reguli care le sunt impuse, realități pe care încearcă să le schimbe. Tema corupției apare frecvent în competiția românească, fiind un foarte bun exemplu al felului în care tinerii aleg să exprime prin film ceea ce trăiesc zi de zi și ceea ce vor să schimbe la societatea lor. În mijlocul acestor chestiuni, regizorii nu vor uita să se amuze. Fie că ne fac să râdem sau ne dau de gândit, foarte scurt metrajele chestionează această lume în perpetuă evoluție. Ce rol alegeți dumneavoastră să jucați?  

Juriul
În fiecare an, competiția internațională este supusă aprecierii critice a unui juriu format din profesioniști ai imaginii, care decernează Marele Premiu al juriului, Premiul pentru Animația și Premiul pentru originalitate. De-a lungul timpului, am avut onoarea de a avea în fruntea juriului regizori prestigioși precum Pascale Ferran sau Claude Chabrol producători emeriți precum Marianne Slot și Nicolas Altmayer, dar și personalități precum desenatorul Moebius sau artista Charlélie Couture. Juriul acestei a douăzecea ediții este unul eclectic, ca și selecția de filme și este condus de Eric Judor, actor francez de comedie, realizator de scurt metraje. Profesioniști ai cinematografiei, personalități din lumea muzicii sau critici de presă, membrii juriului au venit la Très Court pentru a descoperi pepite audiovizuale și pariem că vor fi surprinși de creativitatea realizatorilor de film de anul acesta.

Juriul Competiției Românești este format din Xavier Leroux - director delegat al Institutului francez Cluj și  Președinte al juriului , Claudiu Turcus - critic de film, profesor în cadrul Facultății de teatru și televiziune UBB Cluj, Călin Bocian - regizor scurt metraje și proiecționist, Raluca Mateiu - coordonatorul  festivalului Très Court , Mihaela Matei - reprezentant din partea Orange -  partenerul principal al Festivalului.

Premiile
Un festival de film are nevoie de palmares, laureați, trofee, aplauze și multe emoții!
Competiția internațională - câștigătorii vor fi anunțați în 9 iunie ora 20 la Paris
• Marele premiu: 1500€
• Premiul pentru originalitate: 500€
• Premiul pentru animație: 500€
• Premiul publicului: 500€
• Premiul Œil de Links - Canal+: achiziționarea drepturilor de difuzare pe Canal+

Competiția Paroles de Femmes - câștigătorii vor fi anunțați în 9 iunie ora 18 la Paris
• Premiul pentru Drepturile femeii: 1000€

Competiția românească - câștigătorii vor fi anunțați în 10 iunie ora 18.30 la Cluj-Napoca
• Marele premiu: trofeu și premii din partea Orange
• Premiul pentru animație: trofeu și premii din partea Orange
• Mențiunea specială a juriului : trofeu și premii din partea Orange
• Premiul Organizației Internaționale a Francofoniei : 250€ și o tabletă
• Premiul publicului : trofeu și premii din partea Orange

Premiile publicului pentru Selecția Internațională și pentru Selecție Românească sunt decernate după decontarea voturilor venite din partea spectatorilor din întreaga lume, respectiv din întreaga țară. Câștigătorii sunt anunțați pe website-ul festivalului.

Opinii puternice și feminine - Paroles de Femmes
Deși pe marele ecran predomină încă personajele masculine, iar lumea producției de film a fost recent bulversată de denunțurile Me too, Festivalul Internațional Très Court prezintă an de an, începând cu 2009, filme care exprimă puncte de vedere feminine prin competiția Paroles de femmes. Portrete de femei, mărturii, chemări la luptă dar și sex, hărțuire și violență, Tres Court nu cenzurează nicio tematică legată de egalitatea dintre sexe. Departe de stereotipuri, filmele aceste selecții dezvăluie femei surprinzătoare care, indiferent de vârstă, sunt independente, ironice și iau cuvântul cu umor, gravitate sau curaj. Acest mozaic de universuri feminine schimbă ideile preconcepute, interpelează și deranjează uneori. Un lucru e sigur: la Tres Court femeile nu fac figurație!

Varietatea publicului
Ficțiune sau animație? Documentar sau clip? Thriller sau povești pentru copii? Regizor confirmat sau cineast amator? Filme locale sau producții internaționale? Cu Très Court, nu mai e nevoie să alegeți:  toate genurile sunt prezente în festival! Toți cinefilii vor avea perle de descoperit din multitudinea de filme care le sunt propuse: diversitatea de genuri și tematici, diversitate de limbi și de perspective, de colțuri ale lumii…  O singură indicație: lăsați-vă surprinși!

0 comentarii: