Foxtrot - din 8 iunie in cinematografe


„Foxtrot”, drama controversată inspirată de conflictul israeliano-palestinian, este poate unul dintre cele mai bune filme din ultimul an. La scurtă vreme de la lansarea în cadrul festivalului de la Veneția, filmul și-a câștigat locul în istorie. Povestea lui Samuel Moaz, care îi are în centrul acțiunii pe soldații, tații și fiii națiunii este una amuzantă, tragică - și una care nu ia prizonieri. „Foxtrot”  va deschide TIFF 2018 în prezența regizorului Samuel Moaz, urmând să ajungă în cinematografele din România începând cu 8 iunie, fiind distribuit de Transilvania Film.  
Trailer: https://bit.ly/2IOq8fU

“Einstein spunea despre coincidență că este modul lui Dumnezeu de a rămâne anonim. Foxtrot reprezintă dansul unui om cu propria soartă. Este o parabolă filosofică ce încearcă să deconstruiască acest concept vag, ‘soarta’, printr-o proveste despre tată și fiu. Ei sunt departe unul de celălalt, dar, în ciuda acestei distanțe și a separării toatale dintre ei, aceștia își schimbă reciproc soarta. Provocarea pe care mi-am asumat-o pentru mine însumi a fost să tratez decalajul dintre lucrurile pe care le putem controla și cele care nu țin direct de controlul nostru.” […] “Structura unei tragedii grecești în trei secvențe mi s-a părut o platform ideală pentru a-mi reda ideea”, spune regizorul Samuel Moaz despre film. 

Filmul spune povestea unei familii destrămate în urma dispariției tragice a fiului plecat la război. Momentele de comedie neagră, episoadele cu soldați israelieni plictisiți de misiunea lor în mijlocul deșertului și secvențele care îi surprind mușamalizând moartea unor tineri palestinieni au scandalizat Guvernul Israelian. Oficialii statului au aplaudat decizia Academiei Americane de Film de a nu include titlul pe lista scurtă a nominalizărilor pentru Cel mai bun film străin. Revolta a continuat până la boicotarea evenimentului de deschidere a Festivalului de Film Israelian din Paris, în cadrul căruia a fost inclusă proiecția cu “Foxtrot”.

După premiera din cadrul Festivalului de Film de la Veneția, filmul Foxtrox” a câștigat imediat o mare parte din public, dovada fiind numeroasele premii cu care se poate lăuda deja – 16 premii, acompaniate de 14 nominalizări. Cineastul Samuel Maoz și-a câștigat renumele internațional încă de la debutul în lungmetraj cu “Lebanon” (2009), film ce a fost prezent la TIFF și ulterior distribuit de Transilvania Film în cinematografe.  De asemenea, “Lebanon” a fost prima producție israeliană premiată cu Leul de Aur la Veneția.

„Foxtrotva fi distribuit în cinematografele din România din 8 iunie, de Transilvania Film.

În cadrul ediției de anul acesta a TIFF, Transilvania Film va mai aduce o selecție de filme importante pe marele ecran. Printre acestea se numără „Banii sunt bani”, „Copacul vrajbei noastre”, „Maria by Callas”, „România neîmblânzită” și „Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”.

În filmul „Banii sunt bani”, trei tineri, disperați să scape de problemele financiare, vor să dea lovitura furând o valiză de bani a unui tip înstărit din Le Harvre. Ce nu știu ei este că tocmai au jefuit un politician corupt și că banii din valiză provin din afaceri criminale.

„Copacul vrajbei noastre” ne prezintă povestea unui tată, Atli, care se luptă pentru dreptul de a-și vedea fiica după despărțirea de Agnes, mama fiicei sale. Atli se mută cu părinții săi, care se află într-o ceartă continuă cu vecinii, subiectul disputei fiind arborele din curte.

Filmul Maria by Callas”, ne oferă oportunitatea, la patru ani de la moartea celei mai faimoase cântărețe de opera din istorie, să îi ascultăm povestea în propriile ei cuvinte. Filmul ne pune la dispoziție filmări inedite, fotrografii nemaivăzute până acum, filme de familie pe Super 8, înregistrări live private, scrisori intime și rare de arhivă văzute pentru prima oară în culori.

România neîmblânzitâ” ne așteaptă cu o proiecție în aer liber, duminică, 27 mai, de la ora 21:45. Un proiect unic, de proporții uriașe, care și-a propus să dezvăluie frumusețea sălbatică a României, frumusețe nealterată, neprelucrată, magică, însă extrem de fragilă. Documentarul a avut un success considerabil, aducând 56.462 de spectatori după numai 5 săptămâni în sălile de cinema.

„Câteva conversații despre o fată foarte înaltă” va avea premiera mondială la Cluj, în cadrul celei de-a 17 ediții a TIFF, unde a fost selectat în competiția Zilelor Filmului Românesc. Mihai Chirilov, directorul artistic al festivalului îl descrie drept: „Un debut foarte temerar, făcut pentru generația Facebook, Twitter. Este primul film românesc cu o poveste de dragoste lesbiană”.
***
Parteneri media: TANĂNANA, AGERPRES, Cinemagia, Ziarul Metropolis, SUB25, The Institute, IQads & SMARK, Urban.ro, COOPerativa Urbană, Life.ro, FilmSi.ro, Dissolved Magazine, CineFan, Radio România Cultural.
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

0 comentarii: