Festivalul de film istoric Pessac la București, 21-24 mai 2018


În perioada 21-24 mai 2018, Institutul Francez din București va fi gazdă a proiecțiilor celor mai apreciate pelicule din cadrul Festival International du Film d’Histoire de Pessac 2017. Este al doilea an consecutiv când acest festival din Franța este prezentat la București, evenimentul fiind rezultatul parteneriatului dintre festivalul din Pessac și Festivalul de Film și Istorii Râșnov.

Proiecțiile festivalului au fost prezentate publicului francez în noiembrie 2017 și vor fi văzute de iubitorii filmului din București la cinematograful Elvira Popescu. Filmele au fost selectate de renumitul cineast Pierre-Henri Deleau (actor, producător, selecţioner, director de festival) ce va fi prezent la București pentru această ocazie.  

Programul include 12 documentare (De Gaulle, le dernier roi de France; Jacques Doriot, le petit führer français; Mais qui a tué Maggie?; Anne Morgan, une Américaine sur le front; L'Île de Lumière; Hell on Earth; Le Manuscrit sauvé du KGB - "Vie et destin" de Vassili Grossman;  La Police de Vichy; Jeunesses hitlériennes, l'endoctrinement d'une nation; Klaus Barbie, la traque; Klaus Barbie, un procès pour mémoire; Dans la tête des SS) și 4 dezbateri (Du communisme au fascisme: le cas Jacques Doriot; L’humanitaire: naissance d’une idéologie et du devoir d’ingérence; Les polices politiques, instruments de l’autoritarisme; Le procès de Klaus Barbie, une médiatisation au service du devoir de mémoire – du crime de guerre au crime contre l’humanité?).

La dezbateri vor fi prezenţi alături de Pierre-Henri Deleau: Joseph Beauregard (a lucrat mai mulți ani pentru France Inter, a trăit la Tokyo unde a fost corespondent și profesor; este membru al Observatoire des radicalités politiques), Nicolas Jallot (autor de documentare de televiziune despre istoria Uniunii Sovietice și a țărilor din Europa de Est; a publicat mai multe cărți de investigații istorice), Christophe Brulé (absolvent al ESJ-Lille, a regizat mai mult de 30 de documentare sociale și istorie recentă; din 2009 este redactor și producător la compania de producție Tournez S'il Vous Plaît) și David Korn-Brzoza (autorul mai multor documentare despre spionaj, al Doilea Război Mondial și contextul celei de-a cincea republici franceze). 

Toate detaliile evenimentului se găsesc pe: www.facebook.com/filmistoricrasnov/
 
Festival International du Film d’Histoire de Pessac a fost fondat ȋn 1990 şi a devenit un reper în agenda culturală a Franței ultimelor decenii, abordând problematici de actualitate care generează o nouă perspectivă asupra receptării istoriei în rândul publicului. Cinematograful este acum o sursă esențială în înțelegerea secolului XX în diverse domenii: evoluții sociale, transformări politice, schimbări culturale și a sistemelor de reprezentare.

Concepția festivalului a fost gândită de Alain Rousset, primarul orașului Pessac ȋn 1990, și de scriitorul Jean Lacouture. Evenimentul a fost creat pentru prima dată ca un tribut adus regizorului Jean Eustache (născut în Pessac) și cu dorința de a îmbina istoria și imaginea. O echipă formată din profesionişti (istorici, cineaşti, jurnalişti) lucrează pentru fiecare ediţie: Jean-Noël Jeanneney, Jean-Pierre Rioux, Stéphane Khemis, Jean Labib, Pierre-Henri Deleau, Michel Eimer, Anne-Marie Cocula şi Pierre Sadran. Ediţia din 2017 a însemnat proiecția a 110 filme, 40 de dezbateri şi peste 40.000 de spectatori timp de 8 zile www.cinema-histoire-pessac.com
 
Cunoscut publicului din România ca singurul festival de profil, Festivalul de Film și Istorii Râșnov (www.ffir.ro) este din 2009 un eveniment anual, care încearcă să coaguleze o comunitate a pasionaților de film și de cauzalitate istorică, punând accent pe diferite concepte estetice ce relevă evenimente istorice ale diferitelor epoci și pe dezbaterea temelor relevate de acestea. Din 2016, cineastul Pierre-Henri Deleau (director al Festival International du Film d’Histoire de Pessac și selecţioner al Festivalului de la Cannes ȋn perioada 1969 - 1998), face parte din echipa de selecție a proiecțiilor prezentate publicului românesc la Râșnov.

Parteneri instituționali: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România.

0 comentarii: