LA SERAL. Actiuni de zi si de noapte | Pierre Bal-Blanc

Collective Exhibition for a Single Body
O prezentare de Pierre Bal-Blanc  
Miercuri, 23 mai, 19.00

Pierre Bal-Blanc își propune să reflecteze cu această ocazie asupra Collective Exhibition for a Single Body, un proiect pe care l-a inițiat în cadrul documenta 14, în colaborare cu coregraful grec Kostas Tsioukas și dansatorii și performerii Myrto Kontoni și Tassos Koukoutas. Un corp e supus disecției ca în studiile anatomice, iar fiecare parte a sa, fiecare membru sau organ, devine pretextul unor acțiuni create de câțiva dintre artiștii implicați în documenta 14, sub atenta îndrumare a curatorului și a coregrafilor. Gesturile propuse de artiști sunt traduse în partituri coregrafice și performate în mod aleatoriu în muzeu de câte trei dansatori care le repetă în mod continuu.


Partituri coregrafice de: Pierre Bal-Blanc, Marie Cool Fabio Balducci, Yael Davids, Maria Eichhorn, Anna Halprin, Maria Hassabi, David Lamelas, Prinz Gholam, Ashley Hans Scheirl, Kostas Tsioukas, Annie Vigier & Franck Apertet (les gens d’Uterpan), Lois Weinberger, Artur Żmijewski

Pierre Bal-Blanc este curator independent și critic de artă stabilit la Paris și Atena. A fost unul dintre curatorii documenta 14, desfășurată la Atena și Kassel în 2017, și director al Centrului de Artă Contemporană din Brétigny (situat în zona pariziană). Între 2003 și 2014, el a inițiat acolo, pornind de la ideile despre societate ale lui Charles Fourier, Project Phalanstère, o serie de propuneri site-specific care vizau să regândească în mod critic logica acumulării obiectelor artistice. Suita sa de expoziții desfășurate sub numele de La Monnaie Vivante, pornind de la eseul cu același nume de Pierre Klossowski, precum și expoziția Draft Score for an Exhibition au căutat să plaseze reflecția istorică și actuală despre corp în contextul strategiilor dezvoltate în zona performance-ului din artele vizuale. La Monnaie Vivante a fost prezentată la CAC Brétigny/Micadanses, 2005–06; Stuk Leuven, 2007; Tate Modern, Londra, 2008; MoMA, Varșovia și Bienala de la Berlin, 2010. Draft Score for an Exhibition s-a desfășurat la Le Plateau Paris, Artissima Torino, Secession Viena în 2011 și Index Stockholm în 2012.

Imagine: Collective Exhibition for a Single Body, documenta 14, Muzeul Arheologic din Pireu, 2017, foto: Geli Kalampaka


Collective Exhibition for a Single Body face parte din LA SERAL. Acțiuni de zi și de noapte, un program conceput de Manuel Pelmuș care pune în discuție conexiunea ce se stabilește între temporalitățile și tipurile de atenție specifice sferei dansului și a artelor vizuale, suscitând o reflecție asupra posibilităților care apar în urma constituirii acestui spațiu hibrid. 

Pentru mai multe informații: http://salonuldeproiecte.ro/proiecte/

Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23 – 25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00

www.salonuldeproiecte.ro  
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: