Dezbaterile civice Liberté, Egalité, Anticorupțié - 22-23.05.2018


Mișcarea Civică Inițiativa România și Institutul Francez din Bucureşti lansează dezbaterile civice Liberté, Egalité, Anticorupțié prilejuite de venirea la București a unui invitat special, domnul Eric Alt, activist al luptei anticorupție în Franța.

Domnul Alt se va întâlni săptămâna viitoare la București cu membri ai societății civile și studenți în cadrul întâlnirilor civice organizate pe 22 mai la Facultatea de Științe Politice a Universității din București și pe 23 mai la Green Hours.

Ce putem învăța din experiența celor două țări în lupta anticorupție? Ce au reușit francezii și cum acționează pentru a-i implica activ pe cetățeni și politicieni în prevenirea fenomenului corupției? Care sunt bunele practici pe care România le poate demonstra, mai ales în sfera civică, și ce am mai putea să facem noi, ca cetățeni preocupați de această temă actuală?

Iată subiectele pe care le vom discuta cu sprijinul lui Eric Alt și împreună cu participanții marți, 22 mai, începând cu ora 15:30, la Sala Negulescu a Facultății de Științe Politice, strada Spiru Haret nr. 9, într-un eveniment dedicat în principal studenților, și miercuri, 23 mai, de la ora 19:00, la Green Hours, în cadrul unui schimb de experiență la care vor participa membri ai organizațiilor civice active în lupta anticorupție.

Inițiativa România s-a implicat în eforturile civice de educare anticorupție încă de la înființarea sa, în noiembrie 2015. În toamna anului 2017, mișcarea civică, cu sprijinul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate, al Ambasadei Franței și al Ambasadei Canadei, a lansat un proiect de educație și concurs de scurtmetraje anticorupție – Once Upon a Time in Romania www.onceinromania.ro – în cadrul căruia au fost realizate 38 de filme produse de tineri români din toată țara. Șase filme au fost premiate în decembrie 2017 cu premii în valoare de 10.500 de euro. Premiul cel mare al concursului a revenit filmului „Cât ne costă corupția” produs de Alex Lungu și Liviu Bărbulescu, pe care îl puteți viziona aici.

contact@initiativaromania.ro

Eric Alt este magistrat și activist social în cadrul organizațiilor civice ANTICOR (www.anticor.org) și SHERPA (www.asso-sherpa.org), asociație de avocați și specialiști în drept, fondată în 2001, la Paris, pentru apărarea și protecția victimelor crizelor economice.

Ca magistrat, Eric Alt s-a specializat în chestiunile de drept direct legate de combaterea fenomenelor de corupție, atât din perspectivă franceză, cât și a criminalității internaționale. 

Absolvent al Institutului de Studii Politice Strasbourg, cu un masterat în drept tot la Strasbourg, domnul Alt a ieșit de pe băncile École nationale de magistrature deodată cu revoluția anticomunistă din România, în 1989. Cariera sa de magistrat include, printre altele, poziția de vicepreședinte al sindicatului magistraților francezi (2003-2006) și de delegat al MEDEL (Magistrats européens pour la démocratie et les libertés, 2007-2016).

Este autorul mai multor cărți, studii și articole despre corupție:
·La lutte contre la corruption (Que sais-je, Presses universitaires de France, 1997), împreună cu Irene Luc
·En finir avec la criminalité économique et financière (Les mille et une nuits, 2002)
·Les ambiguïtés de la politique de lutte contre la corruption, în Entreprise éthique, octombrie 2000
La lutte contre la corruption : la justice pénale et la criminalité économique et financière în Justiția în actualitate (revista CSM din România), septembrie 2008; articolul a fost tradus cu titlul „Eficiența dreptului în combaterea și prevenirea fenomenului corupției”

0 comentarii: