Muzica live si expozitii, in fiecare zi de TIFF 2018


Concertele de jazz, funk, rock și electro-pop se vor ține lanț și în acest an la Casa TIFF, iar lucrările unora dintre cei mai apreciați artiști autohtoni vor putea fi admirate în cadrul expozițiilor și instalațiilor găzduite de spațiile-partenere. Istoria, muzica și influența marilor cineaști asupra artei contemporane devin subiectele evenimentelor speciale care vor condimenta programul celei de-a 17-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
Duminică, pe 27 mai, clujenii de la FUNKorporation oferă publicul cu un cocktail efervescent de piese cu cadențe funky, mustind de bași bine plasați, voci incredibile, riffuri catchy de chitară, detalii strălucitoare din saxofon și trombon, toate aranjate bogat, cu poftă, fierbinte, începând cu ora ora 21:00, la Casa TIFF. În aceeași atmosferă de sărbătoare, pe 28 mai, de la ora 21:00, legendara trupă Cuibul, înființată în urmă cu 25 de ani în Republica Moldova, revine în România pentru a oferi iubitorilor de muzică  o porție generoasă de acustic funk. 

Cu peste 200 de concerteîn doar primii 6 ani de activitate, timișorenii de la JazzyBIT au bifat deja câteva dintre cele mai mari festivaluri de jazz din lume și s-au făcut auziți în 9 țări, pe 2 continente. Trio-ul loud jazz premiat în competiții de renume va seduce publicul  cu o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk, miercuri seară, pe 30 mai, de la ora 21:00.
Surprinzători și nonconformiști, inventatorii mlazz-ului (jazz de mlaștină) pun stăpânire pe Casa TIFF joi, pe 31 mai, de la ora 21:00. Într-o atmosferă de dark jazz, trupa Exit Oz va interpreta live piese cu influențe tradiționale, punk și free jazz. Tot de pe scena underground vor sosi la Cluj și liliecii de la Dimitri’s Bats, formația alternativă recent înființată, care ne va inspira cu un sound electro-pop sâmbătă, pe 2 iunie, de la ora 21:00. Biletele pentru concertele găzduite de Casa Tiff pot fi achiziționate online pe tiff.eventbook.ro sau prin aplicația oficială a festivalului.

Casa TIFF este și gazda a trei proiecții speciale. Nussbaum 95736 al clujeanului Csibi Laszlo spune povestea singurului supraviețuitor al familiei lui László Nussbaum, deținutul nr. 95736 de la Auschwitz-Birkenau și va fi proiectat marți, 29 mai, de la ora 21:30. Imediat după acesta va urma scurtmetrajul Pânda (The Wait), o proiecție realizată în parteneriat cu WWF. Inspirat de tragedia de la Colectiv, Coborâm la prima, debutul în regie a lui Tedy Necula, este în programul Casei TIFF vineri, 1 iunie, ora 21:30. 

Ampla retrospectivă pe care TIFF.17 i-o dedică legendarului regizor Ingmar Bergman cu ocazia împlinirii a 100 de ani de nașterea acestuia, include și  expoziția Ingmar Bergman and his legacy in fashion and art, găzduită de Muzeul de Artă. O selecție de fotografii şi materiale multimedia îl prezintă pe marele regizor şi patru dintre cele mai importante filme ale sale, dezvăluind puternica influență pe care Bergman, în calitatea sa de producător de film emblematic şi trendsetter reticent, a avut-o asupra modei şi artei.  Expoziția este organizată cu sprijinul Ambasadei Suediei la București, Swedish Institute, Swedish Film Institute și Ingmar Bergman Foundation.  Vernisajul va avea loc pe 26 mai, ora 17:00, iar expoziția va fi deschisă vizitatorilor pe toată durata festivalului.

Artiștii momentului sunt și ei prezenți în TIFF 2018 cu cele mai recente proiecte. Partidul te vrea tuns, un proiect al Asociaţiei Forum Apulum, propune o călătorie vizuală prin istoria comunismului din România, dedicată păstrării memoriei și combaterii miturilor, propusă de. În cadrul vernisajului programat sâmbătă, pe 26 mai, de la ora 18:00, în H33, va fi lansat și Ghidul ilustrat al comunismului românesc, o istorie incomodă a celor 50 de ani de dictatură, ilustrată de artiști autohtoni consacrați. Dan Perjovschi, Saddo, Ana Kun, Livia Coloji, Răzvan Cornici, George Roșu, Andreea Ilisăi, Dragoș Boțcău și Bogdan Topîrceanu sunt cei care și-au oferit voluntar munca pentru acest ghid. Istoria României este și tema expoziției de fotografie găzduită de Muzeul de Artă,între 25 mai și 3 iunie. Photo Historia include o colecţie unicat de fotografii de epocă din prima jumătate a secolului XX, expuse în cadrul secțiunii care celebrează Centenarul Marii Uniri la TIFF 2018.

Două expoziții multimedia aparținând unor artiști din generații diferite, respectiv Alexandru Antik Sándor și Paul Mureșan, sunt aduse laolaltă în spațiile Galeriei Quadro 21, între 28 mai și 3 iunie Numitorul comun între cele două proiecte „Latent diagrams” de Antik și „Ai de capu’ meu” de Mureșan este întrebuințarea unei  multitudini de instrumente (animație, video, digital art, instalație, sunet, desen) pentru a da naștere unor metafore a modului în care omul funcționează și se raportează la el însuși și la lumea înconjurătoare. Publicul îi va întâlni pe cei doi artiști la vernisajul programt luni, pe 28 mai, de la ora 18.00

Pe 29 mai, de la ora 18:00,iubitorii de fotografie vor avea ocazia să-l întâlnească pe regizorul Dragoș Hanciu, autorul unui studiu vizual despre migraţie, identitate și dor de casă, prezentat la TIFF în cadrul expoziției Hometown. În aceeași zi, Mircea Albuțiu își dă întâlnire cu publicul la vernisajul expoziției de fotografie documentară Khozyain, inspirată de povestea unui cazac izolat, de 40 de ani, într-o comunitate a rușilor lipoveni din Delta Dunării. Lucrările celor doi artiști vor putea fi admirate zilnic, la Galeriile Minerva.
***
Ne puteți urmări pe:
www.tiff.ro | FB: TransilvaniaIFF | Twitter: TIFFRomania | Instagram
***
Festivalul Internațional de Film Transilvania este organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația pentru Festivalul de Film Transilvania.
Cu sprijinul: Ministerului Culturii și Identității Naționale, Centrului Național al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene
Prezentat de: Staropramen
Sponsor Principal: Banca Transilvania
Partener Principal: Mastercard
Mașina oficială: Mercedes-Benz
Sponsori: Orange, HBO, MOL România, Samsung, Lidl, Tenaris Silcotub, PcMadd, E-ON, Compania de Apă Someș, Cinema City, Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, Avon, IQOS, McDonald’s, H&M, Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Campari, Noumax, Nikon, Electroglobal, Farmec, PMA Invest, Energobit, Promelek, Lecom, Agressione, Ax Perpetuum  
Cafeaua oficială: Nespresso
Partener Logistic Oficial: DHL
***
Parteneri media: Europa FM, Adevărul, Dilema Veche, OK! Magazine, Historia, Marie Claire, Harper's Bazaar, Cosmopolitan, Men's Health, TV5, Business Review, Zile și Nopți, Cinemap, Radio România Cultural, Observator Cultural, Scena 9, Agerpres, Life.ro, Cinemagia, BIZ, News.ro, A List Magazine, LiterNet, AaRC.ro, Sinteza, GeoMovies.
Parteneri media locali: Cluj.com, Erdèly Naplò, Făclia, Filmtett, Krónika, InfoTrafic, Maszol, Monitorul de Cluj, Radio Cluj, Transilvania Reporter, Ziua de Cluj
Partener de monitorizare: mediaTRUST

0 comentarii: