Documentar 10


10 (ZECE) este prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă o societate aflată în schimbare. De ce este nevoie de modele pozitive? Ce ne face să ne asumăm riscuri şi cum apar liderii? Cum arată o Românie ideală? 
 
În societăţile dezvoltate ştiinţa şi educaţia sunt temele prioritare. Tehnologia este un catalizator al schimbării şi evoluţiei. Impactul asupra mediului nu este neglijat de cei care pun în aplicare iniţiative ce pot fi oricând luate ca exemple. De la case solare, construcţii verzi, la maşini electrice şi surse de încărcare cu energie electrică, până la procurarea hranei prin metode alternative, agricultură urbană, permacultură, ecoturism - toate fac portretul unui nou curent care a luat avânt în România. Specialişti în sociologie, ecologie, psihologie sau tehnologie, dau voce unei noi gândiri în societatea românească. 
 
Interviuri: Alexandru Mironov (scriitor), Vintilă Mihăilescu (antropolog), Domnica Petrovai (psiholog), Marius Cosmeanu (sociolog), Zoli Toth (artist, muzician), Alex Găvan (alpinist),  Cristian China Birţa (blogger), Adina Magsi (Every Can Counts România), Andrei Coşuleanu (Let’sDoItRomania!), Anca Baniţă (Let’sDoItRomania!), Ivan Patzaichin (Rowmania), Doru Frolu (Rowmania), Cristian Lascu (Parcul Natural Văcăreşti), Dan Bărbulescu (Parcul Natural Văcăresti), Felicia Ienculescu-Popovici(GreenMogo), Gabriel Diaconu (consultant permacultură), Anastasia Staicu (Asociaţia SNK), Mihai Toader Pasti (EFdeN), Oraan Mărculescu(Ştiinţă&Tehnică), Paul Badea (Asociaţia ARMS), Alexandru Teodorescu (Renovatio), Marc Areny (inventator Logan electric), Călin Alexa (IFIN-HH), Bogdan Olteanu (UPC România), Ionuţ Budişteanu (inventator).
 
Mai mult de jumătate dintre români deţin un smartphone. Indiferent de locul în care se află - în drum spre birou sau spre şcoală, în metrou sau în staţia de autobuz – tehnologia permite ca acest film să poată fi văzut de oriunde şi oricând. Din 21 mai 2018, documentarul 10(ZECE) va fi disponibil gratuit pe site-ul 10film.ro şi pe canalul de YouTube, pentru a putea fi văzut de un public cât mai numeros. 
 
Cifra 10 înseamnă excelenţă. Indiferent de domeniul despre care am ales să vorbim, poveştile pe care le prezentăm ne pot servi ca exemplu, ne inspiră şi ne dau încredere că şi în România există iniţiative de care eram obişnuiţi să auzim numai în societăţile dezvoltate (vezi documentar Demain, 2015). Într-un an al Centenarului, acest film vorbeşte despre viitorul României. 10 Zece este pentru cei care şi-au pierdut speranţa că în România mai poate fi bine, dar şi pentru cei care mai cred însă nu au curajul de a face un pas în faţă. Nu avem cultura iniţiativei, aşteptăm soluţii şi răspunsuri de la autorităţi. Dacă vrem să vedem schimbarea sau semnele unui progres, trebuie să ne implicăm toţi. Copleşiţi de politic, ştiri negative şi de problemele vieţii cotidiene, avem nevoie să ni se reamintească faptul că suntem principalii responsabili de calitatea vieţii noastre, prin meseria pe care ne-o alegem, dacă îi ajutăm pe ceilalţi, ce modele urmăm sau căror grupuri decidem să ne alăturăm.Schimbarea stă în fiecare dintre noi.” declară Nicoleta Talpeş, producător 10 (ZECE). 
 
În octombrie 2017, un preview al acestui film a fost prezentat în deschiderea GreenTech Film Festival, primul festival zero CO2 din România. Filmările au fost realizate în perioada august – septembrie 2017, în Bucureşti şi Alba-Iulia. Deplasările pentru producţia filmului s-au facut cu maşini electrice, pentru a păstra o amprentă redusă de carbon.
 
Filmul documentar 10 (ZECE) poate fi văzut integral, gratuit, pe www.10film.ro din 21 mai 2018. 
Trailer:https://www.youtube.com/watch?v=IbPVNKZ4HTU
Productie:  Producţie, regie şi scenariu: Nicoleta Talpeş; Montaj, Editare şi Sunet: Oana Ghiocel; Voce: Marius Vintilă, Muzică: Zoli Toth.
Nume film: 10 ZECE
Gen film: Documentar
Durata: 55minute
Premieră în România: 21 mai  2018, pe website: www.10film.ro
Facebook:  https://www.facebook.com/10zecefilm
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UC5sNQnrduyuwYYpiwf2WCYw
Instagram: https://www.instagram.com/10zece/
Website: www.10film.ro

0 comentarii: