Cel mai nou film al lui Tudor Giurgiu, Apropierea, a castigat finantare de la Eurimages



Apropierea, cel de-al patrulea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu, produs de Libra Film și co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), a câștigat o finanțare în valoare de 250.000 de euro din partea Eurimages, fondul cultural al Consiliului Europei pentru sprijinirea coproducțiilor cinematografice europene. Bugetul total al filmului este de 1,4 milioane de euro.
 
Filmările au început pe 19 octombrie în orașul spaniol Candas și vor dura până la finalul lunii noiembrie, urmând ca echipa de filmare să ajungă în încă două locații din Spania – Cordoba și Sevilla, dar și în România, în orașul transilvănean Sângeorz-Băi. Filmul are la bază cunoscutul roman cu același nume al scriitorului Marin Mălaicu-Hondrari, publicat în 2010, și îl are în rolul principal pe Mihai Smarandache (De ce eu?, Hacker).  Din distribuție fac parte actori spanioli de talie internațională precum Belén Cuesta, Ariadna Gil, Luis Bermejo, Eric Frances dar și actori români: Carmen Florescu, Cristi Iacob, Ioan Coman, Emilian Oprea, Paul Cimpoieru.
 
Carmen Florescu, cea care va interpreta rolul Cristinei (soția personajului principal) este actriță independentă, colaborează cu Teatrul Nottara și a putut fi văzută în numeroase spectacole de pe scena Teatrului Mic, Teatrului Act și Teatrului de la Green Hours. În 2017 a fost una dintre actorii prezentați la TIFF în cadrul proiectului 10 pentru Film.
 
Cristi Iacob, unul din cei mai iubiți și apreciați actori ai Teatrului Mic, este cunoscut în lumea filmului pentru rolurile din Pepe si Fifi, Tinereţe fără tinereţe, 15, şi Ghost Rider: Demonul răzbunării. Ioan Coman este actor al Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești și a colaborat cu regizori importanți precum Alexandru Dabija, Radu Afrim sau Cristi Juncu. Paul Cimpoieru, fondator al Companiei Independente de Teatru „Two of Us”, a fost o prezență constantă la Teatrul Luni, de la Green Hours, una din principalele sale realizări fiind rolul din spectacolul Homo Americanus.
 
Celor patru actori români li se va alătura pe ecran Emilian Oprea, aflat la a treia colaborare cu regizorul Tudor Giurgiu, după reputatul rol al procurorului Panait în De ce eu? și rolul din Despre oameni și melci. Actor al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila din 2002, Emilian Oprea a fost o prezență constantă în producțiile cinematografice autohtone ale ultimilor ani, făcând parte și din distribuția lungmetrajelor Câini (r. Bogdan Mirică), Orizont (r. Marian Crișan) și Autoportretul unei fete cuminți (r. Ana Lungu).
 
Apropierea este al patrulea lungmetraj din cariera lui Tudor Giurgiu. Precedentul său film, De ce eu?, a fost prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Berlin, în 2015. Regizorul a obținut în 2012 și Premiul Academiei Europene de Film pentru Cel mai bun scurtmetraj al anului, cu Superman, Spiderman sau Batman.
 
Apropierea este produs de Libra Film Productions, co-produs de Tito Clint Movies (Spania) și Evolution Films (Cehia), cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al programului Creative Europe al Uniunii Europene.
 
Filmul va avea premiera în cinematografele din România în octombrie 2018.
 
***
Înfiinţată în 1994, Libra Film este una dintre cele mai importante companii de producţie de film din România. Între 2000 și 2017, Libra Film a produs și co-produs peste 30 de filme, dintre care 15 sunt co-producţii internaţionale. Printre acestea, Povestea iubirii, De ce eu?, Lumea e a mea, Câinele japonez, Despre oameni și melci, Canibal, Undeva la Palilula, Superman, Spiderman sau Batman, Katalin Varga, Cenușă și sânge sau Marele jaf comunist.
***
Ne puteți urmări pe: www.librafilm.net | Facebook

0 comentarii: