"Dumnezeu sa ne ierte": un film despre prietenie, violenta si umanitate


Puține filme au intrat în competiția din cadrul Festivalului Internațional de Film Donostia-San Sebastián fiind atât de așteptate și înconjurate de atât de mult entuziasm precum filmul lui Rodrigo Sorogoyen, „Dumnezeu să ne ierte”, care a și câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu. Un thriller melancolic despre oameni care nu își pot controla acțiunile, filmul are în centrul atenției povestea unui ucigaș în serie într-un Madrid fierbinte, plin de pelerini atrași de vizita Papei.
„Dumnezeu să ne ierte” va ajunge în cinematografele din România începând cu 27 octombrie, fiind distribuit de Transilvania Film.

În prima săptămână după premiera națională, filmul Dumnezeu să ne ierte” va putea fi vizionat în următoarele cinematografe din țară: București – Băneasa Grand Cinema & More, Happy Cinema Liberty Center, Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Union, Cinemateca Europa, Baia Mare – Cinema Dacia, Bârlad – Cityplex, Bistrița – Cinema Dacia, Botoșani – Cinema Unirea, Brăila – Cinema Central, Brașov – Cinema One, Cluj-Napoca – Cinema Victoria,  Florin Piersic, Constanța – Cityplex Constanța, Craiova – Cinema Patria, Cinema Modern, Deva – Cinema Patria, Iași – Cinema Victoria, Ateneul Tătarași, Odobești – Casa de Cultură, Onești – Cinema Capitol, Piatra Neamț − Cinema Dacia, Pitești – Cinema Trivale, Sebastian Papaiani, Sfântu Gheorghe – Cinema Arta, Târgu Jiu – Cinema Sergiu Nicolaescu, Târgu-Mureș − Cinema Arta 3D, Timișoara – Cinema Timiș, Vaslui – Cityplex.

În timp ce capitala Spaniei se pregătește să primească mulțimile ce vor să participe la vizita Papei, o criză de austeritate declanșează proteste violente, iar un ucigaș în serie vânează femei în vârstă chiar în centrul orașului. Fiind presați de superiori să țină veștile crimelor departe de ochii publicului, cei doi detectivi, Velarde (Antonio de la Torre) și Alfaro (Roberto Álamo), se regăsesc captivi în pishicul violent al unui criminal în serie. Fiecare încercă să-și controleze impulsurile violente, în timp ce se luptă cu timpul pentru a opri crimele care devin din ce în ce mai groaznice. Totul duce la un final neașteptat și șocant al acestui film tensionat și de neuitat.

Într-un interviu pentru Variety, Sorogoyen mărturisește că „tema prieteniei în film a fost într-adevăr secundară până când am început filmările. Evident, ne-a plăcut foarte mult relația dintre cei doi și evoluția lor de la dezinteres total unul față de celălalt, până la respect absolut. Doar atunci când am început să lucrăm cu actorii, și datorită muncii lor, filmul a devenit în cele din urmă povestea a doi oameni care s-au simțit singuri și au reușit să găsească, atunci când părea imposibil, un partener care să le ofere sprijin și respect. Lucruri de care, până la urmă, avem nevoie toți.”  

„Dumnezeu să ne ierte” a avut premiera în competiția din cadrul Festivalului Internațional de Film Donostia-San Sebastián din Spania, unde a și câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu. După care, și-a continuat traseul fiind nominalizat în diferite categorii în cadrul Seattle IFF și Miami IFF. 

După cel de-al doilea lungmetraj al său – Stockholm – regizorul și scenaristul Rodrigo Sorogoyen a creat nu numai un thriller psihologic, dar și o caracterizare în detaliu a unei structuri de putere determinată să facă orice pentru a-și atinge scopul, precum și un studiu complex al genului masculin aflat în criză. Această poveste care promite să ne captiveze încă din primele minute ale peliculei și până la sfârșit, și-a câștigat deja, cu siguranță, un loc printre cele mai interesante thrillere polițiste.
„Dumnezeu să ne ierte” va fi distribuit în cinematografele din România din 27 octombrie, de Transilvania Film.

***
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

0 comentarii: