Jozef van Wissem, din nou in Romania

Apreciatul compozitor și virtuoz al lăutei Jozef van Wissem, premiat pentru cea mai bună coloană sonoră la Festivalul de Film de la Cannes, revine în concert la București, joi 19 octombrie, după ora 21, la Control Club, în cadrul turneului de promovare a noului album, Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back. Biletele pot fi achiziționate în avans, online pe Eventbook.ro.
FACEBOOK EVENT     BILETE
Înaintea show-ului din Control Club, Jozef van Wissem va mai susține un concert special la Conacul Otetelișanu (Benești, Vâlcea), miercuri, 18 octombrie, de la ora 20. Detalii: https://www.facebook.com/events/436104770108215 sau la contact @ liveland.ro.

 
De origine olandeză, dar stabilit în Brooklyn, Statele Unite, Jozef van Wissem este „atât compozitor avangardist, cât și artist baroc, virtuoz al lăutei, deloc străin de dicotomie”, potrivit New York Times. De-a lungul carierei sale, artistul a lansat 15 albume solo și numeroase colaborări care au primit aprecierile criticii de specialitate, culminând cu distincția obținută, în 2013, la Cannes, pentru coloana sonoră a filmului Only Lovers Left Alive, de Jim Jarmusch. Soundtrack-ul original a fost lansat, în 2014, de ATP records, și s-a bucurat de succes în clasamentele muzicale.

Cel mai recent album semnat Jozef van Wissem, intitulat Nobody Living Can Ever Make Me Turn Back, va fi lansat, luna viitoare, de casa de discuri Consouling Sounds. Van Wissem spune că discul este o continuare a muzicii compuse în 2008, pentru National Gallery din Londra, cu scopul de a acompania pictura „Ambasadorii” de Hans Holbein cel Tânăr, celebră datorită imaginii unui craniu distorsionat. Pe album, fiecare detaliu este un memento al mortalității, de la vizualul de pe copertă, creat de Cindy Wright, până la cele 13 minute ale piesei „Our Bones Lie Scattered Before The Pit”. Deși titlul discului pare o inscripție străveche în latină, acesta este de fapt un vers al piesei „This Land Is Your Land”, de Woody Guthrie.

Pentru videoclipul care însoțește prima piesă de pe album, Virium Illarum, van Wissem a colaborat cu regizorul Federico Pepe. „Un singur moment poate decide cursul unei vieți, un simplu detaliu al unei întâmplări poate rămâne întipărit în memorie, iar o voce auzită cândva ne poate ghida toată existența. Asta înseamnă că totul merită să fie păstrat în mințile și sufletele noastre, cu aceeași importanță”, spune acesta.

În spectacolele sale live, Van Wissem cântă alături de Jim Jarmusch, Tilda Swinton și Zola Jesus. A lansat trei albume cu Jarmusch și au concertat, ca duet, în Europa și Statele Unite. Van Wissem ilustrează muzical, live, filme mute, scrie muzică de film și este și actor. Sound-ul său unic este hipnotic și provocator, excesiv de melodios, capabil să transpună ascultătorul într-un univers până nu demult inaccesibil. Potrivit Pitchfork, scopul lui Van Wissem e să promoveze muzica lăutei în afara cercurilor academice, făcând-o mai accesibilă.

„Jozef van Wissem este prezentat de obicei drept compozitor și virtuoz al lăutei, fapt ce poate duce la impresia greșită că muzica sa are un aer arhaic, pedant. De fapt, sound-ul său este mai apropiat de stoner rock.” – Dangerous Minds

Artistul are la activ peste 800 de concerte solo, în toată lumea, inclusiv la festivaluri prestigioase de muzică contemporană, ca All Tomorrow’s Parties și Primavera Sound. Instrumentul său baroc este o lăută neagră făcută special pentru el, ale cărui sunete fascinează audiența. „Compozițiile sale sunt mistice, întunecate și hipnotice” - NPR

Web: http://www.jozefvanwissem.com
Jozef van Wissem – Virium Illarum (video): https://youtu.be/Vb4y20JR9rc

Concertul Jozef van Wissem de miercuri, 18 octombrie, este organizat de Conacul Otetelișanu și Liveland. Intrarea la eveniment, în limita celor 50 de locuri disponibile, se va face în baza listei de invitați, cu confirmare de prezență la contact @ liveland.ro.

Concertul Jozef van Wissem de joi, 19 octombrie, este organizat de Control Club și Liveland.
Facebook event: https://www.facebook.com/events/124390724834023

Biletele se pot achiziționa în avans, la prețul de 35 de lei, online, prin Eventbook.ro (https://eventbook.ro/music/bilete-jozef-van-wissem-live-at-control-2017) sau de la Control Club (Str. Constantin Mille, nr. 4) și librăriile partenere Eventbook: http://eventbook.ro/partners.

0 comentarii: