Andrey Zvyagintsev, Lynne Ramsey si Robin Campillo vin saptamana aceasta la Les films de Cannes à Bucarest

Câștigătorii de anul acesta ai Grand Prix, Premiul Juriului precum și ai premiilor pentru cel mai bun scenariu și actor într-un rol principal vor fi prezenți ca oaspeți ai Les Films de Cannes à Bucarest și vor avea discuții cu publicul după proiecțiile cu filmele lor.

Marți, pe 17 octombrie, de la ora 20:30, la Cinema PRO, o nouă întâlnire de neratat, de data aceasta cu Lynne Ramsay, câștigătoarea Premiului pentru scenariu la Cannes, pentru You Were Never Really Here. Filmul i-a adus și Premiul pentru pentru interpretare masculină lui Joaquin Phoenix, pentru rolul unui fost agent FBI, taciturn și brutal care încearcă să o recupereze pe Nina (Ekaterina Samsonov) fiica adolescentă a unui politician, aparent răpită. Originară din Glasgow, Lynne Ramsay este considerată una dintre cele mai îndrăznețe regizoare britanice ale cinemaului independent contemporan. Festivalul de la Cannes este cel care i-a recunoscut talentul încă de la începuturi. În 1996, a câștigat Premiul Juriului cu scurtmetrajul de absolvire Small Deaths, iar doi ani mai târziu, primea aceeași distincție pentru cel de-al treilea film scurt, Gasman. Debutul său în lungmetraj, Ratcacher, a obținut Mențiunea Specială a juriului în secțiunea Un Certain Regard la Cannes, în 2000. Iar în anul următor, We Need to Talk About Kevin a fost singură producție britanică intrată în cursa pentru un Palme d’Or.


Surpriza acestei săptămâni, la Les Films de Cannes a Bucarest, este proiecția suplimentară a filmului Loveless (Premiul Juriului, Cannes 2017), care va avea loc miercuri 18 octombrie, ora 21:00, la cinema Union, în prezența regizorului Andrey Zvyagintsev, după ce primele două proiecții ale filmului au fost sold-out. Zvyagintsev a confirmat participarea la ediția a 8-a festivalului și va susține o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul, după proiecția de pe 18 octombrie. 


Andrey Zvyagintsev și-a făcut debutul ca regizor în anul 2000, trei ani mai târziu lansând primul său lungmetraj, The Return, care a devenit rapid senzația anului și a primit Leul de Aur la Veneția. Regizorul rus este o prezență foarte cunoscută la Cannes, peliculele sale fiind mereu premiate – The Banishment (2007, Premiul pentru cel mai bun actor - Konstantin Lavronenko), Elena (2011, Premiul Special al Juriului în secțiunea Un Certain Regard) și Leviathan (2014, Premiul pentru cel mai bun Scenariu).


Reamintim și prezența la București a regizorului francez Laurent Cantet, căruia îi este dedicat și un focus. Laurent Cantet va ajunge în România pe 18 octombrie și va introduce filmul Retour à Ithaque, care va fi precedat de proiecția scurtmetrajului său, Tous à la manif, pentru care a primit premiul Jean Vigo în 1994. Pe 19 octombrie va participa la premiera celui mai recent film al său L’Atelier, aflat anul acesta la Cannes în competiția Un Certain Regard și va răspunde, după proiecție, întrebărilor publicului într-o discuție moderată de Boglarka Naghi.


Les Films de Cannes à Bucarest a debutat cu peste 5000 de spectatori la proiecțiile din primul weekend și cu participarea la București și Cluj a reputatului regizor maghiar Béla Tarr. Și anul acesta, festivalul continuă să aducă la București și în orașele în care se desfășoară ediții locale, invitați speciali – regizori și actori – pentru a sta de vorbă cu publicul din România la finalul proiecțiilor, în sesiuni de discuții intense despre filme, cinema sau pur si simplu despre viață. 


În fiecare seară, după proiecții, cinefilii sunt așteptați la un pahar de vin, la Apollo 111 (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23 – 25) să povestească despre filmele zilei și despre cele care vor urma.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc anul acesta la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie. Biletele pentru cea de-a opta ediție a Les Films de Cannes à Bucarest sunt puse în vânzare pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.  Programul complet și mai multe detalii despre filme și invitați sunt disponibile pe site-ul filmedefestival.ro.


Filmul Loveless este distribuit în România de Independența Film.  120 Battements par minute și You Were Never Really Here sunt distribuite de Voodoo Film.

Artiști în dialog – Laurent Cantet este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.*

***
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD Groupe Société Générale
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Groupama Asigurări, Silva, TASTEmakers
Cafeaua oficială a festivalului: Nespresso

Ediția a opta a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată deAsociația Cinemascop și este realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes à Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Centrul Naţional al Cinematografiei și finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB, cu sprijinul SACD / Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques și al Institutului Cultural Român.


*Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. 
Detalii: www.filmedefestival.ro.
Ne puteți urmări pe Facebook: Les Films de Cannes a Bucarest.
 

0 comentarii: