Clara Durán și Anca-Maria Pănoiu, în dialog, despre geneza expozitiei "Hacia el mar / Spre mare", de Clara Durán, la Instituto Cervantes

Clara Durán și Anca-Maria Pănoiu, în dialog, la Instituto Cervantes, despre expozitia  "Hacia el mar / Spre mare" , de Clara Durán
Instituto Cervantes | 19 octombrie 2017, 18.30 – 19.30
 
Institutul Cervantes vă invită joi, 19 octombrie, ora 18.30, la o nouă incursiune în universul expoziției „Hacia el mar / Spre mare”, un dialog între Clara Durán și Anca-Maria Pănoiu, și, totodată, lansarea Caietului Expoziției – o publicație care își propune să prezinte o sinteză a conceptelor pe care se sprijină proiectul.
Conferința, care se va desfașura în limba română, va avea o durată de aproximativ o oră după care publicul este îndemnat să se alăture conversației.
 
„Lumea interioară din creațiile Clarei Durán pare să curgă. Pulsează de emoție. Versatilă, se strecoară prin mediile pe care le explorează și le întrepătrunde: fotografie vibrantă, în transparențe camaïeu. Tipărită pe pânză, cu accente de acuarelă. Învăluită în vers asimetric și performance.
Clara explorează corpul în ce are el mai imediat, mai neașteptat. Câteva mișcări ferme, surprinse cu diafragma potrivită, pot da naștere unei poezii aproape lichide. Aproape gazoase. Liniile corpului – explorate cu îndrăzneală, senzualitate și taină – își scot la iveală posibilitățile plastice și expresive. Se rotunjesc. Se răsucesc. Apoi se frâng într-un zgomot vizual sfârșind într-o tăcere densă, texturată: tăcerea materialităților încrucișate. Și propria tăcere.
Lumea interioară din creațiile Clarei Durán e una a eului feminin într-o neîncetată căutare, într-o continuă descoperire pe drumul spre sine. Din starea de ivire curge ascendent, apoi se evaporă. Lent. Până la liniște.” Anca-Maria Pănoiu
***
 
Clara Durán (n. Madrid) – a absolvit Arte Frumoase la Universidad Complutense din Madrid și la Loyola University Chicago; are un Master la Arte Vizuale (University of the Arts London). În prezent locuiește în București, unde își dezvoltă cariera artistică și, în paralel, face parte din echipa Muzeului Național de Artă Contemporană. Proiectele sale, focalizate pe analiza formelor apei, au fost expuse în Spania, Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia și România.
 
Anca-Maria Pănoiu are un master în teoria și practica imaginii (CESI – Centrul de Excelență în Studiul Imaginii) și este licențiată în antropologie, respectiv comunicare (Universitatea din București). În prezent lucrează la Muzeul Țăranului Român, unde este asistent curator al Arhivei de Imagine și asistent editorial al revistei de antropologie Martor.

0 comentarii: