Aristoteles Workshop: 1500 euro premiu și 20 mai, noul deadline

1500 eur pentru cel mai bun documentar, ales de un juriu internațional prestigios

Perioada de înscrieri la atelierul de film documentar Aristoteles Workshop 2017 va fi prelungită până în data de 20 mai. Aristoteles este un concept unic în lume de studiu și de realizare concretă a unui film, în cinci săptămâni, spun participanții și profesorii cineaști din Europa, SUA și Canada, prezenți la workshop la cele 11 ediții anterioare. Anul acesta, cel mai bun documentar, ales de un juriu internațional prestigios, va primi un premiu de 1500 de euro. [Aworkshop.org]
 
Cea de-a 12-a ediție a workshopului va avea loc în comuna Bata, din județul Arad, la Pensiunea La Bade Ioane, în perioada 3 iulie - 5 august 2017. Atelierul este organizat de 12 ani de actorul Dan Nuțu, alături de Cristina Hoffman, care a făcut parte din comitetul de selecție al festivalurilor de la Berlin şi Cannes.

“... În orice alt context, dacă ai cere unui realizator de film să facă un documentar în cinci săptămâni, pornind de la zero, ar râde de tine”, spune Tania Rakhmanova, regizoare nominalizată la Premiile Emmy, unul dintre tutorii atelierului de anul acesta.

“Cred că în cazul Aristoteles Workshop contează mult și atmosfera: participanții mănâncă, dorm și lucrează sub același acoperiș, departe de casă, iar asta îi face să fie foarte motivați și să se concentreze doar pe filmul lor și pe modul în care îl pot face mai bun, fără să fie distrași de lumea de afară. Tinerii aceștia sunt într-un adevărat «cantonament» de film.”

 
 Aristoteles Workshop este dedicat tinerilor din întreaga lume, cu experienţă în domeniile regie, imagine şi montaj, fiind un atelier anual de film documentar în care profesionişti ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri în crearea propriului documentar. Programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaşti.

Grupaţi în patru echipe a câte trei participanţi internaţionali - un regizor, un operator şi un monteur, ei au la dispoziţie 30 de zile pentru a finaliza un film documentar de maximum 30 de minute. Evaluarea proiectelor va fi realizată în faţa unui juriu format din profesionişti internaţionali la sfârşitul workshopului, care vor acorda un premiu în valoare de 1500 euro celui mai bun film realizat în cadrul programului.

John Appel, unul dintre cei trei tutori de anul acesta – alături de Nino Kirtadze și Tania Rakhmanova - regizor, director de imagine, lector universitar invitat la Academia Olandeză de Film şi Televiziune, spune despre conceptul programului Aristoteles Workshop - de a studia, a conceptualiza, a filma, a evalua și într-un final de a face un film în doar patru săptămâni – că este chiar unic.

Toți cei interesați să se înscrie sunt invitați să intre pe pagina www.aworkshop.org și să urmeze indicațiile. Dosarul de aplicație include: CV-ul aplicantului, o scrisoare de intenție, un link către un film sau material realizat anterior, cât și o scrisoare de recomandare.

Participanții la workshop vor învăța cum să își aleagă subiectele, cum să filmeze și cum să editeze un film, vor fi îndrumați în ceea ce privește promovarea, distribuția și participarea la festivaluri internaționale de film. Tutorii și experții le vor oferi îndrumare constantă pe toată durata atelierului.

Ediția a 12-a îl are ca principal expert pe documentaristul francez Thierry Garrel, care timp de peste 20 de ani a fost şef al departamentului de film documentar al canalului ARTE France şi şef al departamentului de Documentare şi Arhivă la Institutul Naţional al Audiovizualului (INA). El îi va îndruma pe participanţi în perioada teoretică a atelierului.

Tutorii care îi vor ghida și le vor oferi feedback participanților pe întreaga perioadă sunt Nino Kirtadze, John Appel și Tania Rakhmanova. Nino Kirtadze este regizoare de film documentar de origine georgiană, cu filme proiectate și premiate la evenimente cinematografice prestigioase, precum Premiile Academiei Europene de Film, Festivalul de Film de la Sundance, Festivalul Internațional de Film de la Cannes sau Toronto. John Appel este regizor de film documentar cu multiple premii și lector la Academia Olandeză de Film şi Televiziune din Amsterdam. Tania Rakhmanova este regizoare de origine rusă, stabilită în Franța, autoarea a peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, nominalizată la Premiile Emmy.

 
De la prima ediţie Aristoteles Workshop, din 2006, până astăzi, peste 140 de participanţi au produs 40 de filme dintre care mai mult de jumătate au fost selecţionate şi premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste, Chişinău, Varşovia, Tampere.

Programul de anul acesta se desfăşoară cu sprijinul Consiliului Județean Arad, al Primăriei comunei Șiria, al Asociației “Cetatea Șiria”, cu susținearea diverșilor parteneri locali, a Universității “Vasile Goldiș” din Arad și a canalului Goldiș TV.

Referinţe online:
Aristoteles Workshop pe Facebook
Aristoteles Workshop - official site
 
 
 
 
 
 

0 comentarii: