Expoziţie de fotografie „Perú Amazónico“ la Bucureşti

În ziua de 30 mai la ora 18.30, la sediul Institutului Cervantes din Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, 38), va avea loc vernisajul expoziţiei de fotografie dedicate fluviului Amazon: Perú Amazónico. Organizată de Ambasada Republicii Peru în România şi Institutul Cervantes din Bucureşti, expoziţia reuneşte 18 fotografi cunoscuţi, care oferă o călătorie prin regiunea cea mai extinsă şi mai diversă din Peru, cea străbătută de Fluviul Amazon. Peru are un litoral întins, cu deschidere la Oceanul Pacific, dar şi înspre munţii Anzi, după crestele andine ivindu-se pădurea tropicală a Amazonului, care reprezintă mai mult de jumătate din teritoriul ţării.
 
În această zonă, atât de diversă, au trăit de-a lungul timpului vechi popoare ale căror tradiţii reprezintă încă o cultură vie. Expoziţia propusă publicului românesc reia toposuri ale acestei culturi vii într-o serie de grupuri etnice precum: Achuar, Amarakaeri, Ashaninka, Awajún, Bora, Kandozi, Kuhama-Kukamiria, Machiguenga, Matsés, Shawi, Shipibo, Yánesha, Yagua, Tikuna, Wampís şi Yaminahua.
 
În cartea sa Vizuni amazoniene din cosmos, Luis Eduardo Wuffarden scria despre Amazon ca despre o serie de „Viziuni ale ochiului verde“ în care „artefactele şi ritualurile vorbesc cu elocvenţă despre o relaţie armonioasă stăruitoare cu habitatul“. Amazonul rămâne o lume în care natura şi cultura nu au fost niciodată opuse, iar tradiţia bine păstrată stă la baza ritualurilor şi obiectelor simbolice surprinse cu un ochi empatic în acestă suită de fotografii.
 
Expoziţia va fi deschisă pînă în data de 30 iunie 2017.

0 comentarii: