Vernisajul expoziției interactive „Mașinile lui Leonardo da Vinci”

Descoperă invențiile și arta lui Leonardo da Vinci și surprinde o secvență din felul în care funcționează o minte strălucită. Muzeul Municipiului București vă invită la expoziția interactivă „Mașinile lui Leonardo da Vinci”, deschisă în perioada 18 mai – 24 septembrie 2017 la Palatul Suțu (parter), realizată cu sprijinul Societății ARANEUS din Polonia.
 
Vernisajul va avea loc în ziua de joi, 18 mai 2017, de la ora 19:00, cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor. Expoziția va putea fi vizitată și de Noaptea Muzeelor, în ziua de sâmbătă, 20 mai, cu program prelungit și intrare liberă (18.00 - 04.00).
 
Leonardo da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Vinci – d. 2 mai 1519, Amboise) a fost un pictor, arhitect, filozof, muzician, scriitor, inventator, matematician, mecanic, anatomist, geolog și sculptor italian din perioada renascentistă.
 
Leonardo a fost adesea descris ca fiind arhetipul „Omului Renascentist”, a cărui curiozitate era egalată doar de puterea sa de creație. Notițele sale dezvăluie numeroase idei și concepte care sunt considerate înaintea timpului său, precum teoria că Pământul nu este centrul orbitei Soarelui și nici centrul Universului, elaborată înaintea apariției lucrării „De Revolutionibus Orbium Coelestium” a lui Copernicus. Proiectele și teoriile sale despre gravitație și dispozitivele perpetuum mobile preced Legea gravitației universale a lui Isaac Newton.
 
Ca inginer, Leonardo a proiectat mașinării revoluționare, dezvoltând concepte pentru elicopter, tanc, higrometru, anemometru și multe alte dispozitive inovatoare. Pe durata vieții sale, au fost construite și testate puține proiecte. O parte dintre invențiile lui mai puțin cunoscute, precum bobinatorul automat sau aparatul de testare a rezistenței la tracțiune, au fost introduse în lumea tehnologică fără a atrage atenția publicului.
 
Leonardo da Vinci a fost un maestru al mecanicii. El a introdus folosirea mecanismelor cu pârghie, brațe de remorcare, scripeți, cartere, pinioane și cremalieră. Cele aproape șase mii de pagini de notițe includ mult mai multe concepte mecanice decât schițe artistice, sugerând că ingineria era un domeniu foarte important pentru el. Invențiile lui Leonardo preced stabilirea unui sistem eficace de acordare a patentelor, așadar nu este posibil să știm cu siguranță câte dintre invențiile sale au fost adoptate și folosite până în zilele de azi. Inovațiile sale mecanice includ podul turnant, rulmentele cu bilă, cricurile cu șurub, sisteme de scripeți și multe altele.
 
Dintre operele de artă create de Leonardo da Vinci, Mona Lisa și Cina cea de Taină sunt unele dintre cele mai recunoscute și populare picturi din toate timpurile. Faimosul desen cu Omul Vitruvian este, de asemenea, foarte important în istoria artei, fiind o lucrare care reflectă teoria lui da Vinci despre faptul că funcționarea corpului uman reprezintă o analogie a felului în care funcționează însuși Universul. Deși doar aproximativ 15 dintre picturile sale s-au păstrat până în prezent, creațiile sale continuă să inspire lumea modernă.
 
Expoziția „Mașinile lui Leonardo da Vinci” este compusă din replici precise ale modelelor concepute de maestru, bazate pe schițele originale ale acestuia și realizate de pricepuți meșteșugari italieni – multe dintre modele fiind interactive. Materialele alese pentru reconstrucția mașinilor sunt asemenea celor care ar fi fost folosite în perioada renascentistă. Colecția include și replici după picturile lui da Vinci, multe dintre acestea respectând dimensiunile lucrărilor originale. Vă invităm să descoperiți modelele interactive, schițele și picturile lui Leonardo da Vinci și să explorați mintea faimosului geniu renascentist.
 
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică între orele 10:00 – 18:00, la Palatul Suțu (ultima intrare la 17.30). Prețul unui bilet întreg va fi 20 lei, 10 lei pentru un bilet cu preț redus (pensionari, elevi, studenți, grupuri organizate).

0 comentarii: