Povestea iubirii, de Radu Mihaileanu, din 9 iunie īn cinema



Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parțial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezența lui Radu Mihăileanu și a renumitului actor britanic Derek Jacobi. Regizorul se va întâlni și cu publicul din București, la o proiecție specială, pe 8 iunie.
 
Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss și tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna. 
 
A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.
 
„Toate filmele mele sunt povești de dragoste”, spune Radu Mihăileanu. „Povești disperate de dragoste, despre oameni obișnuiți care înfruntă obstacole și o iau de la capăt, copleșindu-ne cu grandoarea și splendoarea lor. Dar niciunul nu cedează, cu toții continuă să iubească, să existe.”
Motivația regizorului vine dintr-o convingere personală că umanitatea trece printr-o criză gravă și profundă: „Trăim într-o epocă în care dragostea de sine e mai presus de bucuria și de satisfacția de a face bine celui de lângă noi, de a ne pune încrederea în acesta. Uneori, dragostea pare desuetă, degradantă, siropoasă, conservatoare. Mi-a plăcut să-i apăr pe acei dinozauri utopici care luptă pentru sentimentul iubirii, pentru dragostea care ne ajută să trecem peste toate”, detaliază Mihăileanu.
Despre actorii din Povestea iubirii, Radu Mihăileanu spune că soarta i-a surâs. Derek Jacobi este „un actor complet, cu sufletul deschis, care trece de la comedie la tragedie la fel de simplu cum ar traversa strada”. Britanica Gemma Arterton, fostă Bond girl, „a avut sarcina dificilă de a fi credibilă în rolul celei mai iubite femei din lume și a reușit să joace toate vârstele personajului său, de la 18 la 75 de ani, cu atâta intensitate”. 
 
Despre Sophie Nélisse, cunoscută pentru rolul din The Book Thief, spune că este „un geniu de 15 ani, plin de energie, care sare de la dramă la comedie într-o secundă, care înțelege toate mizele dramatice și are acea capacitate rară de a controla totul și de a se uita pe sine atunci când joacă”. Apoi este William Ainscough, care are numai 11 ani și care l-a rugat încă de la început să-l trateze ca pe un adult pe platou. Și „cireașa de pe tort: Elliott Gould, un tip nebun, generos, amuzant, disponibil, care-mi spunea tot timpul: «Radu, sunt aici să fac tot ce vrei tu»”.
 
Povestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).
 
Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.
 
Filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând cu 9 iunie, în cinematografele din toată țara.
***
Parteneri media: Europa FM, Radio România Cultural, Cosmopolitan, Zile și nopți, A List Magazine, Cinemagia, Urban.ro, Ziarul Metropolis, Sub 25, Art 7, Cooperativa urbană, CineMAP, Acoperișul de sticlă, AaRC.ro, CineFAN.ro, MovieNews.ro
***
Pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/povesteaiubiriifilmul
www.transilvaniafilm.ro | www.facebook.com/TransilvaniaFilm

0 comentarii: