Când dansul și patrimoniul se îmbină în cadrul turneului FranceDanse Orient-Express în România



Programul FranceDanse Orient-Express, inițiat de Institutul Francez din Paris, continuă în România cu spectacolul „Hydre”, în coregrafia lui Yuval Pick, directorul Centrului Național de Coregrafie din Rilleux-la-Pape. Publicul bucureștean este așteptat pe 6 iunie, ora 19, la Hanul Gabroveni, iar cel sibian pe 9 iunie, ora 21, la biserica fortificată din Cisnădioara, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu.

Performance-ul explorează performativ, în dialog cu muzica și creația sonoră, spații sau monumente de patrimoniu pe care le pune astfel în valoare. Timpul și spațiul sunt sculptate cu o sensibilitate și o densitate de așa natură încât acestea prind contur, devin palpabile, materiale. 

Proiectul „Hydre” a fost creat în 2016, la cererea Centrului Monumentelor Naționale din Franța, în cadrul programului „Monuments en Mouvement” (Monumente în Mișcare). Coregraful Yuval Pick a imaginat un parcurs în trei etape care să parcurgă și să pună în valoare structura arhitecturală a unui spațiu patrimonial, încărcat de istorie.

Creația coregrafică se bazează pe două dimensiuni esențiale: verticalitatea liniilor arhitecturale și orizontalitatea vieții cotidiene și peregrinațiile spectactorilor și ale dansatorilor în cadrul spațiilor. Acest eveniment oferă spectatorilor oportunitatea de a reorganiza sensorial realitatea, de a reamenaja locurile.

Proiectul a fost conceput pentru a fi adaptat apoi și altor spații de patrimoniu – arhitectura istorică sau modernă/industrială. Pentru turneul din România, coregrafia va fi adaptată la cele două spații patrimoniale unde va fi prezentat spectacolul: Hanul Gabroveni București și Biserica fortificată de la Cisnădioara.

Coregraful Yuval Pick are un lung parcurs de interpret dansator, pedagog și coregraf. Plecând de la ideea că mișcarea este un mod de existență și în același timp se adresează celuilalt, fiecare dintre spectacolele sale sunt propuse ca o experiență ce regândește performativ noțiunile și relația dintre individ și colectiv.

Accesul la acest eveniment este liber.
Pentru mai multe informații: www.facebook.com/FranceDanseRomania/?fref=ts

Organizatori: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, ArCuB și Primăria Municipiului București
Partener: Centrul National al Dansului București
Parteneri media principali: RFI România, Radio România Internațional, Agerpres, TVR Internațional
Parteneri media: Digi Cult, Igloo, Revista Arte și Meserii, Phoenix Media, liternet.ro, IQool, Meanwhile in Bucharest, Bucharest City App

FranceDanse Orient-Express va permite unui public foarte larg din cinci mari orașe din România să descopere spectacole de dans ale unor coregrafi francezi recunoscuți sau emergenți, prin propuneri transdisciplinare și forme performative în dialog cu spațiul urban, video, muzică și creație sonoră, arhitectură și patrimoniu.
Pentru prima dată, FranceDanse se va desfășura în 13 țări din Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria) împlicând 8 companii franceze, 30 spectacole și 28 parteneriate realizate în tot atâtea orașe.

Evenimentele din cadrul acestui program beneficiază de susținerea platformei de cooperare în domeniul artelor spectacolului „Teatroskop”, inițiată  de Ministerul Europei și al Afacerilor externe, Ministerul Culturii și Institutul Francez din Paris.

0 comentarii: